Hem LjudHörlurar Test: Audio Technica ATH-TWX7

Test: Audio Technica ATH-TWX7

av senses.se

Efter stilrena, eleganta och UV-tvättande flaggskeppet ATH-TWX9 från Audio Technica kommer nu en uppföljare som vi har sett fram emot. Vid första intryck av Audio Technica ATH-TWX7 känner vi igen former och fodral. Det blir snabbt tydligt att dessa TWS-lurar verkligen är baserade på samma design som ATH-TWX9, men att mycket har förändrats. Flera av dessa förändringar är något vi redan från början nickade jakande till medan andra är en saknad och något som verkligen satte ATH-TWX9 på kartan. Häng med så går vi igenom varför ATH-TWX7 trots utseendet inte är speciellt lik sin storebror.

Övergripande Audio Technica ATH-TWX7

Audio Technica har med nästan alla lurar vi testat satt rekord i stora kartonger av hög kvalitet och lyxiga, funktionella tillbehör. När vi packade upp ATH-TWX7 kändes det därför lite rörigt i jämförelse. Kartongen liksom föll isär och plupparna låg i små påsar som ramlade ut på bordet så snart vi lyfte upp dem. Det spelar kanske inte någon större roll men ett första intryck är ett första intryck.

Du får med två sorters pluppar, med olika hårdhet och som sträcker sig från XS till L, en laddsladd och en transportpåse i tyg. Tygpåsen är förvånansvärt praktiskt och välkommet tillbehör även till ett etui för ett par in-ears. Kontrollerna består av en fysisk knapp och touchknapp på vardera hörlur som går att programmera nästan fullt ut. Den fysiska knappen är ett utmärkt komplement om du exempelvis bär en mössa vid användning.

Audio Technica ATH-TWX7 touch-kontroll och fysisk knapp kompletterar varandra väl.
Foto: senses.se

Delar vi saknar från ATH-TWX9…

Vi saknar dock den exemplariska uppsättningen öronpluppar vi fick med ATH-TWX9. Audio Technica var bland den första, om inte den första, leverantören att inkludera öronpluppar med tre olika djup i kombination med fyra storlekar per djup. Avgjort nyskapande och imponerande.

Vidare hade ATH-TWX9 större tydlighet i fodralets dioder som signalerade batteriets status. ATH-TWX7 förlitar sig på färgskifte av en diod och visar endast fodralets status medan ATH-TWX9 också genom olika färger visade status på lurarna.

Audio Technica ATH-TWX7 tillsammans med Audio Technica ATH-TWX9. Likheterna är tydliga.
Foto: senses.se

Ett märkligt val Audio Technica har gjort, och som också drar ner betyget, är att inte inkludera sensorer för ”out of ear”, alltså autostopp av musik när du tar ut en eller två hörlurar. Detta är något vi nästan anser idag är standard och därför en förvånande brist. Till det måste vi också påpeka att ATH-TWX7 använder Bluetooth 5.1 vilket är lite av en förlust då 5.2 öppnade upp för åtminstone två viktiga nyheter.

Med 5.2 kom LE Audio (Low Energy Audio) vilket enkelt uttryckt tillåter högre ljudkvalitet men med lägre energikonsumption, men än viktigare tilläts Multiple Synchronized Data Streams. MSDS är när båda hörlurarna kommunicerar direkt med den sändande enheten samtidigt. Du kanske minns att du någon gång la en hörlur någonstans och gick iväg med andra i örat och telefonen i andra men ändå bröts efter tag uppkopplingen. Detta var för att signalen gick via ena luren till den andra och sedan till telefonen och det är det 5.2 löser ut.

…och delar vi inte saknar.

I stort var det endast en del som störde oss med ATH-TWX9 och det var den anti-bakteriella uv-tvätten. En otroligt läcker och nyskapande funktion men med den stora nackdelen att den inte kunde stängas av och därmed dränerade etuiets batteri onödigt mycket. Den är nu borta.

Vi välkomnar också tillskottet av LDAC, snarare än sakna avsaknaden hos den med ATH-TWX9. Dock har Audio Technica gjort det lite omständligt att använda LDAC i kombination med flerpunktsuppkopplingen. Du måste aktivera flerpunktsuppkopplingen manuellt och stänger då av LDAC, vilket kräver en omstart. Vill du sedan åter aktivera LDAC måste du först stänga av flerpunktsuppkopplingen vilket innebär ett hörlurarna måste starta om. Sedan aktiverar du LDAC manuellt vilket innebär ytterligare en omstart. Krångligt och i längden kan det göra att du väljer det ena före det andra, oavsett vilket du prioriterar, vilket blir en förlust. Flera andra hörlurar som exempelvis Soundcore Liberty 4 NC eller Technics EAH-AZ80 gör det betydligt smidigare.

Audio Technica ATH-TWX7
Foto: senses.se

Nyheter hos ATH-TWX7

En annan riktigt smart detalj som Audio Technica (vad vi sett) är ensamma om och som först presenterades för oss med ATH-TWX9 är möjligheten att själva välja hur många steg du vill att volymen ska höjas eller sänkas med (16, 32 eller 64 steg vilket dock endast fungerar från hörlurarnas kontroller), är inkluderad även i ATH-TWX7. På detta har Audio Technica adderat ett antal väl fungerande funktioner i sin app.

Exempelvis får du likt Jabra Elite 10 ett rejält antal ”soundscapes” fördelade på kategorierna Nature (skog, vattenfall, vågor med mera), Healing (mjuk och lugnande musik) och Masking (vitt och rosa brus). Och de är riktigt bra! I några av dem är det svårt att höra när loopen börjar om vilket länge varit ett problem för Jabra. Vår favorit blev snabbt en lugn skog med vind i trädkronorna som gav koncentrationsförmågan ett rejält stöd. Du får också en timer samt ett Low Latency-läge vilket dock avaktiverar LDAC. Vi tänkte att detta först var en uppdatering i appen, vilket hade varit naturligt, men märkte när vi återvände till ATH-TWX9 att inga nyheter fanns på plats för de hörlurarna.

Ljudupplevelsen

ATH-TWX7 har likt flaggskeppet 5.8 mm membran men lyckas ändå leverera en riktigt njutbar ljudbild som dock haltar något när det gäller akustiken. Det är främst bredden och storhetskänslan som kommer till korta. Inte påtagligt, men den varma omfamningen eller den simulerade sub-bas-magkänslan uteblir. Samtliga register ligger dock precis där de ska vara och inget överröstar något annat. Basen är tydlig men saknar en gnutta djup vilket främst märks i vissa partier av Hans Zimmer – Buyer Beware. I övrigt är det inte mycket att anmärka på. Ljudbilden är balanserad och vällimmad. Vi slipper stickiga diskanter och mellanregistren är visserligen tydliga, men lite kalla.

Audio Technica ATH-TWX7 med den inkluderade och uppskattade tygpåsen.
Foto: senses.se

Kontentan Audio Technica ATH-TWX7

I det stora hela gillar vi ATH-TWX7 men samtidigt är det svårt att ha överseende med de bitar vi saknar för att priset kommer ivägen. Om Audio Technicas ambition varit att ta fram ett par hörlurar som nästan kan mäta sig mot flaggskeppet har de lyckats. Här och var är det kapat i form av bluetooth-version och funktioner både på fodral och lurar. Men givet att flaggskeppet fortfarande kostar 3 500 kronor, vilket är en ansenlig summa på en hård konkurrensbelagd niche, så ger ett avdrag på 1 000 kronor en fortsatt hög prislapp, 2 500 kronor. Vilket är precis vad ATH-TWX7 kostar. Och för den summan hittar du många konkurrenter som har bättre akustisk förmåga, levererar mer funktionalitet och modernare versioner av det mesta. Några exempel i prisgruppen är Technics AZ60M2 eller Jabra Elite 8 Active som båda har finesser unika för dem. Och något sådant hittar vi inte hos ATH-TWX7.

Så slutligen, och enkelt uttryckt: det är inte dåligt, men det är för dyrt.

Audio Technica skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.