Hem LjudHörlurar Test: Technics EAH-AZ80
Technics EAH-AZ80 Guld

Test: Technics EAH-AZ80

av senses.se

Under en längre period har vi letat efter en utmanare till Sony WF-1000XM4, som sedan sin lansering varit en favorit i många tester världen över och inte endast hos oss på senses. Flera renommerade leverantörer har fått vårt hopp att resas, men ingen har riktigt lyckats.

Förrän nu.

Technics EAH-AZ80, uppföljaren till den tre år gamla Technics EAH-AZ70, imponerar på alla nivåer. Med ett enastående ljud direkt från boxen samt avgjort tekniskt kompetent och välorganiserad i sin app, imponerar hörlurarna på samtliga nivåer. Vi recenserade Technics EAH-A800 hyfsat nyligen och blev till viss del ganska besvikna över att detta ikoniska varumärke inte riktigt hängt med sina konkurrenter. Technics har dock i och med releasen av EAH-AZ80 återtagit rollen som det eleganta och kvalitétsdoftande märke det alltid varit.

Den tekniska överblicken

Hörlurarna har en batteritid på sju timmar och tillsammans med laddningsetuiet får du sammanlagd kapacitet på 24 timmar. Du kan ladda med trådlös laddning eller med en medföljande USB-C sladd. Viktmässigt är det en något märklig känsla att hålla i dem då varje lur väger cirka fem gram vilket återspeglas i örat, de känns knappt. De kopplar snabbt och enkelt upp mot din telefon trots att vi under testet kört en beta-version av Technics app som släpps skarpt i samband med lansering. Dioden på framsidan av batterietuiet signalerar laddningsstatus på etuiet och inuti finns en diskret röd diod som berättar status på själva hörlurarna. Nu, när vi gått igenom det elementära, går vi inpå de bitar som verkligen spelar roll.

Foto: senses.se

Ljudbilden hos Technics EAH-AZ80

Det var med ett leende på läpparna som låt efter låt kunde avnjutas efter att EAH-AZ80 startats upp. Ljudbilden är precis, detaljrik och heltäckande samt påvisar inga bekymmer med bullriga frekvenser som vi fick erfara med EAH-A800. Den något kyliga och överdrivet precisa känslan vi fick vid det testet återfinns inte hos EAH-AZ80. De är varma och omsvepande när så efterfrågas, men kan också vara kyligt exakta vid behov.

En stycke musik vi ofta tar upp som exempel är Hans Zimmer – Buyer Beware. Detta är av anledningen att stycket är synnerligen komplext och kräver en tydlighet i alla register, samtidigt som hörlurarnas dynamiska och akustiska förmåga sätts på prov. Glädjande nog hittar EAH-AZ80 rätt och basen blir framträdande samtidigt som det övre basregistret, det som ofta bullrar, balanseras utan att filtreras bort.

Mellanregistret är svepande och varmt men inte överdrivet. Snarare blir det en perfekt länk mellan de lägre och övre frekvensregistren. Detta blir extra tydligt i John Powell – Once there were dragons som är ytterligare en komplicerad och krävande låt med alla sina variationer. Diskanterna framträder även de precis lagom mycket, tillräckligt mycket för att höra andetagen i Agnes Obel – Familiär, men aldrig så att det blir stickigt. Bara precist.

När vi istället riktar öronen mot mer taktfast och rak musik som exempelvis Armin Van Buuren – Beautiful Life får vi samma effekt. Detaljrikedomen låter oss upptäcka effekter som tidigare gått oss förbi och ger tillräckligt med tryck i refrängerna för att huvudet okontrollerat börjar nicka i takt. Samma känsla kommer när vi slår helt andra hållet och trycker igång Mötley Crüe – Kickstart my heart. EAH-AZ80 är en allätare och skyggar inte undan för någon genre.

Men det är detaljrikedomen i kombination med den agila akustiska förmågan som imponerar mest. Allting hörs, inget tar över, allting har ett tryck men allting är mjukt.

Appen Technics

Sist vi gjorde med bekantskap med Technics app var det rörigt. Du fick välja mellan olika förutbestämda alternativ som inga riktigt gjorde livet lättare och det var svårt att hitta rätt. Technics har med sin uppdatering lyckats träffa rätt med i stort alla förbättringar. Du får en mängd alternativ du kan ställa in i detalj och alternativen känns inte som gimmickar som finns bara för ge intryck av många funktioner. Nej, det är vettiga detaljer du kan ställa in. Vi går in på ett antal alternativ nedan.

Foto: senses.se

Inledningsvis introducerar Technics trippel-punkts uppkoppling. Du kan nu koppla upp dig mot tre olika enheter samtidigt. Och om du kopplar upp dig mot sedan tidigare kända enheter kan du välja hur dessa annonseras. Exempelvis ”connected to a smartphone”, ”connected to computer” eller bara ”connected”. Detta är ju givetvis synnerligen smidigt. Till detta kan du också ställa in vilken volym du vill att annonseringsrösten ska ha. En skön detalj när du exempelvis använder lurarna i tyst miljö och vill slippa en mindre hjärtsnurr.

Slarvpellen får två varianter för att återfinna en förlagd hörlur. Geografisk lokalisering är den ena vilket ger dig senast kända position i form av adress och postnummer för respektive hörlur. Väl på plats aktiverar du den andra funktionen där hörluren skickar ut ett stickande och tydligt ljud och vips hittar du den under madrassen.

Kontrollmässigt får möjlighet att helt programmera touchknapparna på varje hörlur precis du själv önskar. Du får tillgång till 1,2,3-tryck + långt tryck vilket gör att du kan ta med dig tidigare invanda muskelminnen.

Uppspelningslägen Technics EAH-AZ80

Du får tre lägen (som numera i stort är standard), Noise Cancelling, Ambient Sound och Off.

Den aktiva brusreduceringen är bra och tar effektivt bort störande ljud från din omgivning. Du har flera sätt att ställa in den och kan förfina effekten. Med musik på blir du rejält isolerad från din omgivning. Du får med ett antal olika öronpluppar där du kan experimentera med vilka som passar bäst. Av någon anledning får du dock endast storlekarna XS och S med förlängd variant vilket vi tyckte var synd.

Ambient Sound (genomhörning) fungerar även den bra och kan ställas in med flera olika parametrar. Denna funktion är dock den enda som Sony WF-1000XM4 fortfarande är bättre på. Sony har förstått det kritiska med att accentuera diskanter för att höra tal och omgivning. Det funkar OK med Technics EAH-AZ80 men lite saknar vi den absoluta tydligheten hos Sony. En detalj som vi uppskattar är att om det är blåsigt eller väldigt högljutt i omgivningen stänger hörlurarna tillfälligt av genomhörningen.

Värt att nämna är att ljudbilden förblir densamma oavsett vilket uppspelningsläge som är aktiverat. Du får samma tryck, bredd och detaljrikedom i alla lägen, vilket inte är en självklarhet.

Foto: senses.se

Kontentan Technics EAH-AZ80

Dessa hörlurar är en fullträff. Vi är imponerade av nästan allt, och det som inte imponerar är detaljer som är på nivån OK. Vi hittar rätt i menyerna, vi får ställa in ett gäng parametrar som faktiskt förenklar och effektiviserar. Vi behöver inte gå in i de trots allt kompetenta EQ-lägena för att få en extremt god ljudbild och vi kan njuta av alla finesser som ingår. Det centrala med Technics EAH-AZ80 är dess fenomenala ljud. Mycket av det andra kan betraktas som bonus, men när även bonusfunktionerna bär värde på alla nivåer så blir det en perfekt symbios och självklar, ny referens i high end-skiktet av TWS-lurar.

Om vi får ha en synpunkt som Technics omgående bör förändra och förbättra så är det annonseringsrösten. När allt annat är som en polerad designmöbel hajar man till varje gång man hör den i det närmast anskrämliga rösten. Fixa det och ge genomhörningen lite mer diskant så finns det inte längre något att tillägga.

Så slutligen kan vi bara säga: Bravo!

Panasonic skickade testprodukt för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.