Hem LjudHörlurar Test: Sennheiser Momentum Sport
Silver

Test: Sennheiser Momentum Sport

av senses.se

Redaktionen har testat flera av Sennheisers hörlurar under åren och de har sällan lämnat oss missnöjda. Vi har dock inte testat någon av deras produkter som specifikt riktat in sig på träningsnarkomanerna där ute. Idag ska det bli ändring på det när vi tar oss an purfärska Sennheiser Momentum Sport.

Design

Momentum Sport är ett par trådlösa hörlurar som helt avviker från det formspråk som vi är vana att se från Sennheiser. Borta är tygbeklädda laddfodral och metallisk yta på själva lurarna – här är det gummi hela vägen in kaklet som gäller. Om vi börjar med själva fodralet så är det gjort i plast men nästan helt täckt i gummi. Locket är allomfattande gummi och sträcker sig runt hela fodralet och utgör på så sätt också flärpen över USB-C-anslutningen. Det medföljer också en liten, färgmatchad rem som faktiskt visade sig vara ganska praktisk när man står med svettiga händer och ska försöka pula in plopparna i öronen utan att tappa fodralet. Både locket och snäckorna hålls på plats med hjälp av magneter. Dessa är alla starka nog, snäckorna ramlar inte ut ens om man tappar hela fodralet. Men då locket saknar ett klassiskt gångjärn och egentligen mest är som en halvstyv hudflärp kan den ofta vridas upp i fickan eller ibland aldrig riktigt gå igen.

Sennheiser Momentum Sport Hörlurar
Foto: Senses.se

Själva storleken på fodralet är svårt att riktigt placera – är det stort eller är litet? Fodralet är mindre än många konkurrerande träningslurar, särskilt de försedda med byglar. Samtidigt är det lite för stort för att bekvämt följa med i jeansfickorna en hel dag, särskilt som det gummibeklädda fodralet har alldeles för mycket friktion för att smidigt slinka ner bredvid plånboken (här är fortfarande Apple Airpods kungar).

Sennheiser Momentum Sport Hörlurar utomhus
Foto: Senses.se

Själva hörlurarna är dock nätta och faktiskt riktigt snygga. De kommer med ett antal gummivingar av olika storlek för att se till att passformen blir så bra som möjligt. Dessa kommer dock ej monterade och var inte helt lätta att få på. Utan vingarna stannar snäckorna inte kvar i öronen, så se till att montera dessa.

Via appen kan man trixa med equalizern tills man är nöjd, styra brusreduceringen eller ställa in hur du vill styra uppspelningen via själva hörlurarna. Man styr alla funktioner genom att knacka på själva snäckorna eller knacka sig själv på kinden. Detta låter kanske lite fånigt men under en löptur eller på cykeln var det mycket lättare att lära muskelminnet var på kinden man ska knacka än att försöka träffa hörlurarna.

Komfort – Momentum Sport

Komfort är högst personligt, så det är svårt att beskriva objektivt men vi ska göra vårt bästa här. När man valt ut rätt storlek på vingarna sitter Momentum Sport som gjutna i öronen, de rör sig inte en millimeter ens under hårda löppass. Vi har bara testat Momentum Sport under löppass upp till 70 minuter och upplevde inget obehag alls efter detta. Dock har vi också testat dem i vardagen, på kontoret och på resande fot. Efter några timmar i öronen började vi faktiskt känna av en viss ömhet i öronen, som faktiskt var rätt så obehagligt.

Sennheiser Momentum Sport Hörlurar
Foto: Senses.se

Ljudet Sennheiser Momentum Sport

Wow! Momentum Sport är riktigt roliga att lyssna på all typ av musik med! Det första man slås av är basen som är riktigt kraftig, rapp och närvarande. I Aaron av Paul Kalkbrenner eller Bad Guy av Billie Eilish kunde vi nästan känna basen i bröstet. Vi var först lite oroliga att resten av registret skulle tonats ner till förmån för basen då dessa främst är avsedda för träning. Det var dock något som vi snabbt kunde avskriva, Sennheiser har lyckats få in en riktigt tung bas som inte kladdar ner resten av ljudbilden. Både mellanregistret och diskanten lyckas slå igenom den tunga basen och de gör det dessutom med bravur. Vi körde bland annat igång Benjamin Ingrossos Allt det vackra och hans späda stämma hade inga problem med att konkurrera med den förvånansvärt kraftiga basen i bakgrunden.

Ibland är det svårt att sätta fingret på vad det är som gör att ett par hörlurar låter bra eller ej. Till skillnad från Sennheiser Accentum är dessa verkligen ett par lurar vi sträcker oss efter när vi vill få den där wow-känslan och bara lyssna på musik.

Brusreduceringen

Momentum Sport har en bra, men inte klassledande, aktiv brusreducering som exempelvis slår syskonet Accentum på fingrarna rejält. Under våra löppas på stan är reduceringen så bra att vi måste vara lite extra vaksamma på vår omgivning då man verkligen inte hör annat än de skarpaste ljuden. En bra sak som Momentum Sport verkar ärvt av Accentum är dock den utmärkta vindreduceringen, det är nästan magiskt när man slår på den funktionen och allt sådant brus bara försvinner.

I Appen finns det en funktion för att ställa in olika Sound Zones. Detta är en liten rolig feature som gör att olika geografiska platser kan få egna ljudinställningar. Vi provade denna funktion genom att se till att när vi kommer ner till parken där vi brukar löpträna sätter de på vindreduceringen och ökar basen något. Nackdelen med denna funktion är att den kräver att man har med sig en mobiltelefon på löpningen, vi fick den inte att funka med WearOS i vår smartklocka.

Träningsfunktionerna

Sennheiser trycker mycket på att Momentum Sport har specifika sensorer för just träning. De har lyckats trycka in både pulsmätare och termometer.

Sennheiser Momentum Sport Hörlurar
Foto: Senses.se

Pulsdatan kan synkroniseras med flera populära träningsappar såsom Garmin Connect, Strava och Apple Health. Vill du dock logga sin temperatur under träningspasset måste du än så länge använda Sennheisers partner-app Polar Flow. Så om du inte har en träningsklocka från Polar är du tvungen att ta med dig mobiltelefonen för att få ut all data under träningen. Har du en smartklocka som kör WearOS kan du tyvärr inte synka någon data alls.

Polar Flow skärmdump
Foto: Senses.se

Slutsats

Momentum Sport levererar riktigt bra ljud i ett par lurar som sitter på plats under de hårdaste passen. De kommer dessutom med en massa smarta träningsfunktioner som du tyvärr måste ha viss specfik hårdvara för att kunna nyttja fullt ut idag. De är lite för obekväma att ha på sig hela dagen, tyvärr. Om det hade varit lite lättare att enkelt att ta av och på vingarna hade vi lugnt kunnat rekommendera Momentum Sport som en mycket kompetent allt-i-ett-lösning – vinglös till vardags och vingarna på när man vill flyga fram i löpspåret! Som allrounders hade priset varit lättare att svälja, men som enbart sportlurar är priset ganska saftigt. Om träning är ens passion och man redan råkar ha en Polarklocka så finns det dock få andra alternativ på marknaden som slår dessa.

Sennheiser skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.