Hem LjudHörlurar Recension Sennheiser Accentum

Recension Sennheiser Accentum

av senses.se

Sennheiser har länge varit kända för att leverera hörlurar som möter många audiofilers stenhårda krav, ofta med en prislapp som matchar kvaliteten. Nu, med modellen Sennheiser Accentum, är ambitionen att erbjuda samma kvalitet till ett lägre pris och därmed snarare konkurrera i budgetsegmentet. Accentum lanserades samtidigt som flaggskeppsmodellen Momentum 4 och ser också vid första anblicken mycket snarlik ut, men till nästan hälften av priset.

Är Accentum den nya budgetkungen?

Första intrycket

Redan när vi öppnar kartongen blir det tydligt att detta är ett par hörlurar där Sennheiser vänt och vridit på varenda krona för att spara in pengar. Om man verkligen försöker säga något positivt om uppackningsupplevelsen så kan vi väl sträcka oss till att den känns miljövänlig. Accentum kommer i en ganska tråkig kartong, där den enda lyxen Sennheiser kostat på sig är en USB-C laddkabel. Inget fodral eller andra gottigheter som vi annars nästan blivit vana vid. Accentum kommer i två olika färger, antingen svart eller vit. Vårt testexemplar var vitt och avsaknaden av ett fodral gjorde oss först lite nervösa då vi trodde att originalfärgen snart skulle vara ett minne blott efter några veckors test. Här blev vi dock positivt överraskade när inte ett enda märke syntes på lurarna när vi var klara med testet.

Sennheiser Accentum närbild hörlurar
Foto: senses.se

Designen

Designen är mycket avskalad och ganska stilren även om det rådde delade meningar på redaktionen huruvida de snarare var tråkiga. Det märks att Accentum delar samma formspråk som sitt dyrare syskon Momentum 4. Skillnaden dem emellan ligger snarare i materialval och den övergripande kvalitetskänslan när man handhar hörlurarna. Här är Accentum verkligen allt annat än premium. De känns lätta, plastiga och billiga i handen. Själva plasten den är tillverkad av är på flera ställen ganska vass och inte alls trevlig. Mitt på bygeln både känner och ser man var Sennheiser fogat samman de två stora plastbitarna. Tittar vi lite närmare på där bygeln möter kåporna kan man se de kablar som binder samman höger och vänster kåpa, se bild.

Sennheiser Accentum närbild elektronik
Foto: senses.se

Passformen när Accentum väl sitter på hjässan är dock mer än godkänd. De sitter mycket stabilt och rör sig inte ur fläcken även vid lagom våldsamma headbanging-sessioner. Detta utan att sitta så hårt att de skapar obehag ens på redaktionens tjockskalligaste skribent.

På höger kåpa sitter alla fyra knapparna. Inga snofsiga touch-funktioner, utan all manipulation sker via fysiska tryck. Många kunder föredrar faktiskt fysiska knappar så denna uppoffring kanske inte är så viktig för fler av er där ute, men det faktum att just dessa knappar är ganska små gör att det svårt att snabbt träffa rätt knapp. Detta blev än mer påtagligt då vi testade att använda Accentum med handskar på, något som nästan var en omöjlig bedrift.

Sennheiser Accentum närbild knappar
Foto: senses.se

Ljudet i Sennheiser Accentum

Om vi istället övergår till att prata hur Accentum låter blir bilden genast lite mer positiv. Vi har lyssnat på mycket musik, lekt och trixat med equalizern i appen och det har generellt varit en behaglig upplevelse. Men den där wow-känslan infinner sig aldrig. Dessa hörlurar är inte de lurar vi sträcker oss efter när vi vill njuta av musik – behovet av att fuldansa uppstår sällan med dessa på. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som saknas så vi börjar där ljudet från Accentum är briljerar istället; basen. Basen är kraftfull, behaglig och riktigt rapp och det blir särskilt tydligt i låtar som Aaron av Paul Kalkbrenner där andra lurar ibland kladdar ner resten av ljudet med all bas. En annan detalj som Accentum lyckas bra att återge är sångröster. En låt som ofta blir riktigt bra i hörlurar som både har en bra bas och samtidigt kan lyfta fram artisternas röster är Marie Fredrikssons Sparvöga. Så var det också här, att lyssna på Fredrikssons mästerverk är det närmaste vi kommer gåshud med Accentum. Tyvärr ligger det lite utav en våt filt över det mesta av musiken vi lyssnar på. Även om vi trixar med equalizern låter allt fortfarande lite dovt och inte så dynamiskt. Det närmaste liknelsen vi kan tänka ut är säga att Accentum alltid låter som de första generationernas brusreducerande hörlurar som ”förstörde” ljudet när reduceringen slogs på. Att stänga av brusreduceringen på Accentum gör tyvärr inte så stor skillnad för denna upplevelse heller.

Sennheiser Accentum närbild hörlurar
Foto: senses.se

Brusreducering

Brusreduceringen var helt klart godkänd. Det märks att utvecklingen går framåt när dessa lurar som ingår i Sennheisers budgetsortiment hanterar brusreduceringen minst lika bra som en av deras flaggskeppsmodeller från några år sedan (exempelvis Sennheiser Momentum Wireless 3). Visst når den inte riktigt lika långt med brusreduceringen som konkurrenternas flaggskeppsmodeller, särskilt vid mer mullrande bakgrundsbuller såsom exempelvis tåg och bussar. Accentum gör dock ett mycket bra jobb att blocka ut de ljud som oftast stör i öppna kontorslandskap, som högljudda kollegor eller luftkonditioneringen. Jämför vi brusreduceringen med Soundcore Space Q45, som vi testat förut är den ungefär jämbördig eller kanske i vissa fall lite sämre vilket är tråkigt då Soundcore Space Q45 har ett listpris som är ungefär 500 kronor lägre än Accentum.

Sennheiser Accentum Närbild hörlurar
Foto: senses.se

Vad som dock visade sig vara mäkta imponerande var Accentums förmåga att eliminera specifikt bruset och visslandet som orsakas av vind. Det hade gått nästan en hel vecka av testande innan vi upptäckte att denna funktion fanns att slå till i appen. Vilken skillnad det blev, ljudet från fartvinden när man cyklade runt på Stockholms vindpinade gator i december försvann nästan helt! Man kan cykla i stark motvind och lyssna på en ljudbok eller podcast på en behaglig ljudnivå utan att missa ett ord. Nu när Hövding gått i graven kanske det blir svårt att hitta en hjälm där dessa ryms under, men de funkar precis lika bra under blåsiga promenader.

Sennheiser Accentum närbild hörlurar
Foto: senses.se

Slutsats

Sennheiser Accentum är inte hörlurarna för dig som huvudsakligen kommer ha dem för att njuta av musik hemma i ett tyst rum, där borde du kanske leta efter ett par öppna hörlurar. Ni som kommer från ett par premiumlurar och ser Accentum som möjliga ersättare kommer nog bli lite besvikna på ljudet. Men Accentum var aldrig menade att konkurrera med brusreduceringens flaggskepp, de tävlar i en helt annan viktklass. Den tänkta kunden är någon som vill stänga ute omvärlden, ha tillräckligt bra ljud och brusreducering och samtidigt inte tömma hela plånboken på kuppen. Lyckas de med det då? Njae, blir svaret. Hade priset varit närmare de priser man stundtals kunde se under årets stora reor är det en helt annan kalkyl och Accentum skulle få ett avsevärt högre betyg av oss. Men runt 2000 kronor finns många alternativ. Sennheiser Accentum blir något av en udda fågel som inte är premium nog för premiumsegmentet och samtidigt inte budget nog för budgetsegmentet. Det bidde ingen budgetkung av Accentum, men med tanke på den omatchade vindreduceringen kanske det bidde en (cykel)pendlingskung?

Sennheiser skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.