Hem LjudHörlurar Test: Sennheiser Momentum Wireless 3
Sennheiser Momentum Wireless 3 recension test Guld

Test: Sennheiser Momentum Wireless 3

av senses.se

Tyska Sennheiser har bra rykte i ljudvärlden. Företaget har länge stått för en imponerande hög lägstanivå på sina hörlurar och den något ”germanska”, industriella designen har också varit med oss genom tiderna, såväl som prisspannet – som sträcker sig från rent av billigt, till hiskeligt dyrt. Sennheiser Momentum Wireless 3 är dagens betraktelse och är märkets senaste, trådlösa lurar i mid-range / lägre high-end-klassen. Vi har slutit ögonen och lyssnat noggrant.

Sugen på Sennheiser Momentum Wireless 3 till bästa pris? Handla här och stöd samtidigt svensk kvalitetsjournalistik, helt gratis för dig.

Momentum Wireless 3 test senses
Sennheiser Momentum Wireless 3. Foto: senses.se

Design och förstaintryck

Sennheiser Momentum Wireless 3 påminner mycket om gamla, Momentum Wireless M2, som för ett par år sen var referenser hos oss. Den typiska metall-skenan som går över kåporna är omöjlig att ta miste på och hörlurarna lyckas på något sätt kännas både hippa samtidigt som de blir nästan lite ”bruks”-stabbiga. Bågen är i snyggt skinn, medan kåporna är plastiga och har ett par små-fula kablar som ringlar sig, som kanske kunde ha gömts bättre i designen? Lurarna saknar den exklusiva känslan och elegansen som exempelvis B&O Beoplay 9Hi utstrålar, men de är samtidigt ändå estetiska på ett så där ”nedklätt” vis (”upscale casual”). De helsvarta lurarna ser (på bild) mer eleganta ut än den ljusa varianten, som vi fått prova.

En väska ingår till lurarna, och denna är … funktionell, men heller inte särskilt fager. Där andra tillverkare satsar på lite stadga och faux-skinn, så är detta en mjuk historia, som påminner lite om en tvättkorg i ett compact living-hem med sin mjuka framtoning och klädsel i linne-tyg. Den gör dock sitt jobb bra och är flexibel på sätt andra inte är (den går att klämma in aningen bättre i fullpackade väskan). Förstaintrycket som helhet är att paketet inte vrålar lyx och high-end, trots prislappen på 3 500-4 300 kr.

Sennheiser Momentum Wireless 3 i sitt carry case ihopvikta
Foto: senses.se

Ljudet – Momentum Wireless 3

Vad som dock är high-end på Momentum Wireless 3 är ljudet. Det allra viktigaste i en hörlur. Sennheiser har en förmåga att kombinera kristallklart ljud med riklig bas, en alkemi-formel som är en match-made-in-heaven för det mesta i ljudväg. Lurarna stöder, förutom SBC och AAC som är standard, även aptX och aptX LL (Low Latency, en kodek som ska minska latensen i ljudfördröjning vid Bluetooth-öveföring – se Creative BT-W3-testet för fördjupning i detta). När lurarna ansluter låter den kvinnliga rösten oroande tunn, nästan helt utan bas. Men när vi spelar igenom referenslistan och kommer till låtar som Mark Knopflers Sailing to Philadelphia så öppnas en ljudbild upp som är både härligt bred och väl tilltagen på höjden. Rummet blir stort och musikaliskt, samtidigt som detaljer i form av hi-hats ligger precis där de ska, ackompanjerande av en härlig, varm bas som aldrig blir svajig. Går vi till en live-spelning, som Patricia Barbers Use Me, så får vi effekten av hennes sång nära mikrofonen, samtidigt som de jazziga instrumenten målar upp ljudbilden, nästan som att man skulle sitta nära en live-scen.

Svart eller ljust? Foto: Sennheiser

Drar vi upp tempot till The Knifes Silent Shout, får vi testa snärten i basen och klarheten i digitala instrument och samplingar. Och jodå, Momentum 3 gör oss inte besvikna här heller – allt återges med vad man rent ut sagt kan kalla precision, exakthet. Momentum Wireless 3 spelar inte djupast av alla hörlurar vi testat, men basen är alltid behaglig och rätt anpassad: även en låt som Dr Dres Xxplosive – som många hörlurar har problem med – återges tillräckligt kul för att funka för hip hop-diggare, men samtidigt rent och sobert.

I korthet finns inget att anmärka på i Sennheiser Momentum Wireless 3s ljudkvalitet för sin prisklass – detta är kanske några av de bäst kalibrerade hörlurar vi testat i segmentet. Någonsin.

Funktioner och knappar

Momentum 2 hade aningen rörigt knappsystem, där en knapp gjorde flera saker. Momentum Wireless 3 är nyansen bättre, om än inte optimal – här finns flera knappar, men för många är förvillande lika och placerade något för nära varandra.

Sennheiser Momentum Wireless 3 knappar på sidan hörlurskåpan
Översikts-klistermärket är nästan inte dumt att spara… Foto: senses.se

Lurarna har ANC (aktiv brusreducering) som är rätt effektiv – inte klass-ledande, men uppdelad i tre lägen: Max (maximal brusreducering), Wind (för blåsiga promenader) och Anti-Pressure (för dig som upplever att brusreducering ger dig tryck över öronen). Det finns även en mick som gör att du kan få medhörning utifrån.

Momentum Wireless 3 har en ”smart”-funktion, som ska känna om lurarna är på eller av ditt huvud. Vi avskyr verkligen såna funktioner och stänger av dem omgående, eftersom vi alltid spelar in alla hörlurar minst 10 timmar innan bedömning, så vill inte behöva skaffa ett mannekänghuvud som ska ha dem på medan man spelar ljudkurvor och element-uppmjukande pink noise. En udda grej är att lurarna helt saknar av och på-knapp; de startar automatiskt när de fälls ut och stängs av när de fälls ihop. Vilket kanske lät smart vid ritbordet, men inte är optimalt i verkligheten då man inte alltid vill fälla ihop lurarna. Hänger man dom runt halsen ligger de på stand-by och drar batteri. Sådana avant garde-funktioner kan vi klara oss utan, en på och av-knapp nästa gång, tack.

Momentum Wireless 3 case ljust
Sennheiser Momentum Wireless 3 är ett fotogeniskt paket. Foto: senses.se

Apropå batteritid lär ingen bli varken förvånad eller besviken, vi kunde köra hörlurarna cirka 14 timmar på normal volym och lite mindre på hög ljudnivå med aggressiv ANC. Momentum Wireless 3 stöder snabbladdning via USB-C, något vi tackar för och ärligt talat förväntar oss 2020 på lurar i denna prisklass.

Funktionerna rundas av med stöd för röstassistenter (Siri, Alexa och Google – men seriöst, är det någon som använder dessa? ”Siri, spela Simon och Garfunkel…” ”OK, spelar Garfield”) och även inbyggd funktion för Tile, som kan pinga dina lurar (om de har något batteri kvar), ett inslag som Skullcandy kört med länge nu och som vi välkomnar på fler lurar, även om du inte lär förlägga just dessa jättelätt. Bluetooth är version 5 och denna var inte jättebra räckvidd på, men efter en uppdatering av firmwaren blev det klart bättre – så se till att ladda hem appen och kolla att lurarna är senaste version av programvaran.

Summering – Sennheiser Momentum Wireless 3

Det är svårt att hitta många fel på Momentum Wireless 3 – detta är hörlurar som spelar oerhört brett och roligt. Oavsett om du gillar lugnare singer-songwriter-låtar, rappare electronica, hårdrock eller klassikt – Momentum Wireless 3 kommer inte göra dig besviken i någon genre. Hade vi fått gnugga på Aladdins lampa inför nästa version skulle vi önska oss aptX HD istället för LL (eller ännu hellre, aptX Adaptive) eftersom ljudkvalitet är viktigare än latens (förutom för dig som kör mycket video eller spel, trådlöst). Sen skulle vi också önska lite lyxigare val av design och material på allt – öronkuddarna är exempelvis sköna, men lite för täta och bastanta. Det blir helt enkelt aningen hett om öronen efter ett tag.

Momentum Wireless 3 close up öronkudde och sladd som knorrar sig
Momentum Wireless 3 leverar grymt ljud, även om kuddarna är aningen varma och vi inte är tokförtjusta i sladd-knorren som sticker ut. Foto: senses.se

Men där det räknas, i ljudkvalitet, byggkvalitet och tekniskt genomförande så är Momentum Wireless 3 nästan helt felfria. Söker du efter hörlurar som låter suveränt i prisklassen och ljudkvalitet är allra viktigast för dig, kan du just nu inte få bättre lurar än Momentum Wireless 3. Däremot finns snyggare – om du nu är så ytlig. ;)

”When it comes to sound, image means nothing”, som Sennheiser själva skulle ha sagt.

Bäst pris på Sennheiser Momentum Wireless 3 just nu. Stöd samtidigt kvalitetsjournalistik från senses, som kan fortsätta erbjudas helt gratis för dig.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.