Hem LjudHörlurar Test: Technics EAH-A800

Test: Technics EAH-A800

av senses.se

Technics har länge funnits i de svenska hushållen och har ofta setts som en högkvalitativ leverantör av elektronik. Det har alltid funnits något speciellt i produkterna, exempelvis vinylspelare som automatiskt hoppar till förvalt spår eller cd-spelare med bass-boost redan på tidigt 90-tal. Under testet av hörlurarna Technics EAH-A800 har vi fått uppleva en berg- och dalbana av funktioner vi gillar och som imponerar. Samtidigt har vi upplevt andra funktioner som vi gärna klarat oss utan och som i vissa fall enbart irriterar. Så högt och lågt denna gång, men häng med så reder vi ut en bit i taget.

Foto: senses.se

Övergripande Technics EAH-A800

Medföljande i boxen kommer adapter för flygplan, en USB-C sladd för laddning samt en 3,5mm-sladd. Innehållet är således mer eller mindre standard för vad som bör ingå i klassens tillbehör. Transportfodralet är klätt i svart läder och tar inte upp alltför mycket plats i väskan.

Komforten på lurarna är helt ok men muffarna runt öronen är något stela. Det är givetvis en synnerligen subjektiv åsikt och även något som påverkas av både temperatur och lurarnas ålder (de kan mjukas upp med tiden och använding). Batteritiden utlovar 60 timmar utan ANC (brusreducering) eller AAC, 50 timmar med aktiverad AAC och 40 timmar med aktiverad ANC. Det placerar faktiskt Technics EAH-A800 i toppskiktet av uthållighetseliten tillsammans med Anker Soundcore Space Q45.

Uppspelningslägen

Tre uppspelningslägen tillhandahålls: Off, genomhörning samt ANC.

ANC-läget är OK. Monotona låga frekvenser försvinner och till viss del även stötljud. När vi sedan växlar till läget Off märkte vi att en stor del av tystnaden kommer av att lurarna redan från början är riktigt täta och isolerande. Växlar vi sedan tillbaka till ANC är det omöjligt att då inte lägga märke till ett susande bakgrundsljud, ungefär som en avlägsen motorväg, som gör att Off-läget nästan blir tystare. Således är det inte helt självklart vilket läge som är att föredra. Med ANC slipper du låga störande frekvenser men samtidigt försämras ljudbildens bredd, tryck och akustik tydligt. Utan ANC slipper du det klassiska trycket i örongångarna och samtidigt är lurarna rejält isolerade redan från början. Inget läge blir således perfekt och tyvärr är detta lite av röd tråd för Technics EAH-A800.

Genomhörningen då? Jo den är riktigt bra, i nivå med Sony WH-1000XM4. Du kan njuta av din musik med god kvalitet samtidigt som du kan ha koll på din omgivning. Du får två lägen på genomhörningen; Attention och Transparent. Transparent tillåter dig själv att bestämma nivå på genomhörningen medan Attention fungerar ungefär som Sonys Focus-on-voice.

Som headset för samtal fungerar Technics EAH-A800 förvånande bra. Detta är något som Technics själva har fört fram och det stämmer väl. Som motpart kan du i stort inte avgöra skillnaden, vilket imponerar.

Foto: senses.se

Appen Technics Audio Connect

Det mest centrala med Technics app är att du får många möjligheter att justera och ställa in detaljer för kontroller och ljud. Och vad som verkligen sticker ut är de förprogrammerade EQ-lägenas ovanligt kompetenta förslag. Ljudbilden blir riktigt bra mot den genre som de är avsedda för.

När det gäller kontroller får vi dock lite känslan av att Technics EAH-A800 inte riktigt bestämt sig för vilken väg de vill gå. Om vi sneglar mot Sony WH-1000XM4 så får du bara touchkontroller och tittar du mot Anker Soundcore Space Q45 får du endast knappar. Men med Technics EAH-A800 får du båda, men, touchkontrollens två- och tre-klick låter dig endast kontrollera uppspelningsläget (om vi inte blandar in styrning av telefonsamtal). Andra funktioner styr du med knapparna på hörlurens underkant. Dessa är i ärlighetens namn inte är helt enkla att hitta, men detta är samtidigt säkerligen en vanesak.

Vidare upplever vi att menyernas uppbyggnad är lite komplicerade och inte helt intuitiva. Vissa förinställda funktioner rent ut av irriterar. Exempelvis stängs musiken automatiskt av när du växlar från Off eller ANC om du väljer att ha genomhörningen på läget Attention?

Sammanfattningsvis då? Jo, vi gillar alla möjligheter till finlir med diverse funktioner men vi har sett bättre organisering av alla alternativ. Dessutom uppkommer ett flertal frågor om val av funktioner eller avsaknad av dessa. Varför inte större flexibilitet med touch-kontrollen och varför inte på båda lurarna? Varför får jag info om batteristatus när jag stänger av hörlurarna? Vi återkommer till den där röda tråden vi stundvis saknar.

Foto: senses.se

Ljudbilden – Technics EAH-A800

När vi nu har avverkat lite tekniska detaljer är det dags för det väsentliga, ljudet. Technics EAH-A800 låter bra- Inte perfekt, men medryckande och inspirerande. Ljudbilden är något kall och stel. Det är en högst subjektiv känsla, men det är som att korrektheten till viss del fråntar hörlurarna dess kreativitet. En intressant iakttagelse är att lurarna vaknar till liv när volymen är hyfsat hög. På lägre nivåer blir det lite platt och oinspirerat så med andra ord behöver Technics EAH-A800 lite utrymme för att få membranen att blomma ut.

Höga frekvenser

De höga frekvenserna är Technics EAH-A800 svagaste del. Vi saknar precision och sting. Det blir ingen riktig tydlighet och detaljrikedom i Alan Jackson – Drive. I Agnes Obel – Familiär finns många spännande artikulationer och ljud som inte riktigt når fram som de brukar. Om vi EQ ställer om diskanten kommer de fram, men det är svårt att hitta en balans. Däremot är ”the higher lows” imponerade och krispiga.

Mellanregistret

Om de höga frekvenserna har delar att ta igen får vi i mellanregistren all värme och bredd vi kan tänkas behöva. Det är vackert skådespel i en bred akustisk scen. Air – La Femme d´argent smeker och låter dig imponeras av cirklande slingor. Men det är inte bara mjukt, kraften blir tydlig i Hans Zimmers – Buyer Beware.

Låga register

Tryck och kapacitet finns tveklöst också i basen. Dock blir det bullrigt i ”the lower ups”, alltså runt 300 hertz. Om vi återigen använder Hans Zimmers – Buyer Beware, runt 1:55 i låten, framkallar de kraftiga accenterna ett burkigt buller istället för tryck och pulshöjning. Justerar vi ner EQ-nivån på armen för 315 hertz får vi bort delar av problemet. Dock inte helt tyvärr och dessutom tappar vi samtidigt en del baseffekt.

Den totala ljudbilden – Technics EAH-A800

Efter justeringar i den inbyggda EQ blir ljudbilden riktigt levande. Hade det funnits ytterligare reglage på EQ hade detta gett förutsättningar att helt och hållet få bort bullrigheten i basen, som i mångt och mycket är den svaga del som vi inte kan justera. Detta till skillnad från viss svaghet i diskanten, som är lätt åtgärdat.
Technics EAH-A800 låter bra, men inte bländande bra. Det blir lite av ett problem i den prisklass hörlurarna befinner sig. För cirka 3 500 kronor så finns flera starka konkurrenter som kan erbjuda en tydligare och renare ljudbild redan från boxen.

Foto: senses.se

Kontentan – Technics EAH-A800

Vi imponeras av flera delar såsom flexibilitet, batterikapacitet och, efter lite justerande, riktigt bra ljud. Men vi förvirras samtidigt av andra bitar och helhetsintrycket blir därför lite spretigt. Och det som i slutändan ställer till det för Technics EAH-A800 är prisklassens stenhårda konkurrens. Sony WH-1000XM4, som är exceptionella både i ljud och ANC, får du idag för 3 000 kronor. Är det batteritid du är ute efter är Anker Soundcore Space Q45, med sina 65 timmar, inget dåligt alternativ. Och dessutom betydligt billigare.

Vårt kära Technics får denna gång inte full pott. För det vi kanske saknar mest av allt är innovationen och känslan av påhittighet. Det som Technics så många gånger tidigare har lyckats med träder inte fram i EAH-A800.

Panasonic skickade recensionsprodukt för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.