Hem Film & TVBlu-ray Recension: Whitney Houston – I Wanna Dance With Somebody

Recension: Whitney Houston – I Wanna Dance With Somebody

av Henric Brandt

Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody berättar historien om en av väldens största artister; Whitney Houston (Naomi Ackie). Vi får följa med på en resa genom hennes liv, hur hon möter musikproducenten Clive Davis (Stanley Tucci) som ger henne sitt genombrott. Hur hon möter Bobby Brown (Ashton Sanders) som blir början av slutet på hennes liv och karriär. Däremellan får vi uppleva alla hennes största uppträdanden både på scen och i studion.

Filmer som Bohemian Rhapsody om Queens sångare Freddy Mercury och Rocket Man som handlar om Elton John blev enorma succéer och det finns gott om andra stora artister där ute att göra film om. Skillnaden är att det var enormt mycket förhands snack om bägge nämnda filmer i ovan men jag hade verkligen inte hört ett knyst om Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody. Det var till och med så illa att jag först helt ärligt trodde att det var en dokumentär och inte en spelfilm. Mest för att Houstons namn står med i titeln vilket ingen av de andra filmerna har haft. Jag tycker det blir väldigt förvirrande, för den som inte vet vem som framförde mega hiten I Wanna Dance with Sombody är ändå inte intresserad av att se en bio-pic om dess stjärna.

Naomi Ackie är helt fenomenal i huvudrollen och även om hon inte är exakt lik Houston så har hon hittat hennes essens och fem sekunder in i filmen så glömmer jag helt enkelt bort hur Houston faktiskt såg ut. Det är precis som i Walk the Line där känslan är helt rätt men utseendet är lite off. Ackie sjunger inte utan de har använt Houstons riktiga röst till 95 procent och de sista fem procenten är film-magi.

Ganska tidigt in i filmen Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody så inser jag att den fokuserar på fel saker. Whitney Houstons framträdanden återskapas in i minsta detalj och är därmed näst intill identiska med originalet men dramat bakom scenerna känns nästan sketch-artade och saknar många gånger uppbyggnad. Filmen är två timmar och 24 minuter lång och på den tiden har filmskaparna försökt koka ner alla händelser som skett i Houstons alldeles för korta liv. Problemet är att inget av det får därmed tyngd.

Klipp: Houston får missfall, klipp: Houston är blåst på pengar, Klipp: Bobby Brown verkar vara ett svin, klipp…

Det hela leder till att även om vi får uppleva hemska händelser i hennes liv så känner vi absolut ingenting som publik för det har inte fått någon uppbyggnad. Plus att precis när det har skett så kastas vi in i en lång återskapning av ett framträdande som en cineastisk-rodeo-clown som vill få bort fokus på allt jobbigt som har hänt. Därför känns filmen både för lång och på tok för stressad på samma gång. Det här hade kanske varit bättre som en miniserie om filmskaparna promt ville ha med allt. En bra bio-pic film brukar med fördel koncentrera sig under en viss period i personens liv och i förbifarten berätta i korta drag vad som hände innan och efter. Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody har därmed ingen riktig röd tråd och det blir snabbt alldeles för mycket för oss som publik ska hinna ta in.

Blu-ray utgåvan har fin stadig bild i 1080p med hög bit-rate. Färgåtergivningen är superb och framför allt i under uppträdanden så ser det i närmast tredimensionellt ut. Ljudet finns bara i DTS HD 5.1 istället för 7.1 men det är ändå fullgott och samma sak där så märks det bäst under de musikaliska-sekvenserna. Något som för mig är ett enormt plus är att skivan också innehåller en hel del extramaterial. Det finns ett par dokumentärer och bortklippta scener.

Sammanfattningsvis så är tyvärr Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody en besvikelse för det är imponerande klantigt att lyckas göra en så här slätstruken och odramtisk film om en person som var allt annat än det. Houstons liv var lika makalöst som det var kort och filmen kommer inte ens i närheten av att förmedla en tiondel av det. Betyget går ändå upp ett snäpp för att Blu-ray utgåvan är fin och för dig som verkligen gillar Whitney Houston så är det förunnat att kunna sitta på första parkett och se hennes framträdanden igen.

SF Studios skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.