Hem MobiliOS Test: iPhone 15 Pro Max
iphone-15-pro-max-recension Silver

Test: iPhone 15 Pro Max

av senses.se

Från att ha varit en underdog som förändrade hela mobil-landskapet för 15 år sedan, under visionären Steve Jobs, så har Apple iPhone blivit en ganska tungfotad och konservativ koloss som numera har en ganska ohotad majoritet av marknaden – cirka 60 procent i vår del av världen och 30% av alla användare globalt. Kritiker klagar på skenande priser och bristande nytänk, men frågan är om iPhone 15 Pro Max verkligen är så dyr om man jämför med andra, liknande telefoner idag? Och hur är det med nytänket?

Eftersom iPhone numera är lika vanligt som att ha en dator hemma, så kommer detta test främst fokusera på nyheterna och hur luren står sig i den allt mer hårdnande konkurrensen från liknande flaggskeppslurar med Android.

Den kanske inte största nyheten rent tekniskt, men praktiskt, är att EUs ambition att minska el-avfall gjort att Apple äntligen övergivit sina lightning-kontakter och anammat USB-C. Du kan nu alltså ladda din iPhone 15 (alla modeller) med samma kabel som du laddar din dator, hörlurar och förmodligen alla nyare produkter i hemmet. Max-effekten i praktiken att ladda på är dock fortfarande fjuttiga 25.5W och man blir mållös att en telefon som börjar på 18 000 kronor inte får någon laddare alls med i paketet… Här ligger Android hästlängder före, med kinesiska märken som laddar med upp till 100W effekt. iPhone 15 Pro Max har, till skillnad från sina mindre syskon i samma 15-serie, USB3-stöd med snabbare hastighet i porten för dig som tänkt föra över data (upp till 10Gpbs).

iphone-15-pro-max-usb-c-senses
Äntligen USB-C! Men kan Apple inte inkludera en schysst laddare i sitt dyraste flaggskepp? Foto: senses.se

Apple har gjort stort nummer av att iPhone 15 Pro och Pro Max (som i år är två olika modeller) innehåller titan i ramen. Titan är som bekant ”sånt som rymdskepp är gjorda av” och alla försäljares favorit-buzzword när de säljer prylar (”detta är samma som NASA använder!”). Trots Titan och IP68-klassning skulle vi aldrig köra en sån här dyrgrip utan skydd. Märket ZAGG har vi använt i över tio år och nu har de kommit med både ett nytt skyddsglas (XTR3 Protect) och nya skal med extra starkt skydd. På glasfronten har amerikanerna överträffat sig själva och ger oss ett knivskarpt glas med blåljusfilter som dessutom skyddar bra mot fingeravtryck, väl värt de 500 kronorna man eskar (livstidsgarantin innebär också att du kan byta det, så länge du står för frakten (ca 130 kr)). På skalfronten har vi sen releasen kört främst Denali Snap, som förutom en tuff yta som klarar upp till fem meters fall och har inbyggt kickstand som är perfekt när man ska avnjuta HBOs politiska talk show Real Time with Bill Maher på tågresan. Runt en femhundring får du ge för den också. Skalet är också MagSafe-kompatibelt för trådlös laddning. Du som vill ha något lite billigare (ca 300 kr), lättare och tunnare kan kika på Luxe Snap, som är tunnare och lättare, har magsafe, tre meters fallskydd och är till 95% gjord av återvunnet material, men saknar kickstand.

Storleken på skärmen är antingen 6,1″ (Pro) eller 6,7″ (Pro Max, som sist) och även om 6,7″ kan låta stort så måste vi säga att det är en väldigt behaglig och ändå ”bärbar” storlek, som funkar fint i innerfickan. Att se på video är en njutning, givetvis finns här alla nymodigheter såsom Dolby Vision och annat. Högtalarna har vässats ytterligare ett snäpp och låter ännu mer naturliga och medryckande. Apple har äntligen givit oss 120Hz skärmuppdatering, vilket hjälper både mjukt scrollande, såväl som spelande. Detta är troligtvis den bästa display du kan ha på en smartphone idag och även om den inte skjuter konkurrenterna ur vattnet (Android har länge kört 120 Hz på sina premium-lurar) så är det ingen som kan matcha helheten: färgåtergivningen, kontrasten och pixel-kvaliteten (2796×1290 är upplösningen, som Pro Max har exklusivt denna generation).

På tal om spel så är Pro och Max enda modellerna som får det senaste A17 Bionic Pro-chippet på 3nm med sex grafikkärnor, varav dessa stöder acceleration och ray tracing (strålspårning). Nu snackar vi att du kan köra current-gen konsolspel som Resident Evil Village på din iPhone (med tillhörande prislapp för ett fullprisspel)! AV1-kodek stöds äntligen för video också och du som håller på med att skapa film kan koppla in en extern hårddisk i din iPhone 15 Pro Max och filma direkt i 4K 60fps Pro Res. Nu är hastigheten i dessa styrchip inte helt avgörande för helhetsupplevelsen, men detta är en kategori där Apple historiskt pulvriserat motståndet. Så är inte längre fallet. Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3 – som sitter i Xiaomis och ZTEs senaste flaggskeppslurar – är i vissa fall snabbare och har fler grafikkärnor. Mediatek är också ett nytt chip på gång som lanserats i dagarna och presterar bättre. Så även om vi inte ska stirra oss blinda på siffror så har Apple inte längre samma, självklara övertag här.

Bildkvaltiet och ljud är en njutning på iPhone 15 Pro Max. Foto: senses.se (stillbild ur Gåsmamman Foto: Bigster/C More)

Kameran är ju en av de allra viktigaste delarna i en smartphone idag, då den i princip ersatt alla dedikerade film- och fotokameror för de allra flesta vardagsanvändare sen ett årtionde tillbaka. Och här gör Apple oss sällan besvikna, ej heller denna gång. Optiken är i världsklass med 24, 28 och 35mm-linser och Pro Max har som enda modell nu äntligen fått 5x optisk zoom, vilket många saknat. Du kan nu ta bilder i galna 48MP – även om default 24MP räcker fint. Mjukvaran och kameralinsen stöder också automatiskt porträtt-läge när du fotar en människa eller fyrbent vän, vilket kan vara praktiskt. Nattläget är också förbättrat och ger ännu mer naturligt uppljusade bilder. SmartHDR 5 är en nyhet som förbättrar bilden automatiskt och som ofta gör ett strålande jobb. Rent tekniskt och hårdvarumässigt kan detta nog vara den bästa smartphone-kameran på marknaden idag. Däremot är den nog så viktiga programvaran ifrånsprungen av exempelvis Google, som erbjuder helt fantastiska AI-funktioner i sin Pixel 8 Pro, och som dessutom kostar betydligt mindre. Här har Apple jobb att göra på mjukvarusidan.

Dynamic Island är ett småkul sätt att behålla den fula, svarta flärpen i toppen av telefonen, men nu istället göra den helt dynamisk (animerad), innehållandes information såsom din Ubers ankomsttid eller info om låten du spelar. Ingen stor grej, men kul ändå. Pro Max har också fått en ”action”-knapp istället för switch på sidan, där man normalt aktiverar ljudlöst läge. Denna kan du välja funktion på, ljudlös är kanske mest användbart men du kan också lägga in Stör Ej eller kameran som funktion, om du föredrar det.

Kameran blir bara bättre och bättre och iPhone 15 Pro Max är troligtvis marknadens bästa kamera-optik i en mobiltelefon idag. Foto: senses.se

Anslutningar då? Jodå, iPhone Pro Max stöder Wifi 6E samt 5G, naturligtvis, vilket börjar bli allt mer användbart i Sverige, även utanför centrala Stockholm. Hastigheten beror mycket på din plats och leverantör, vi kör för tillfället Tre, som på många håll dock inte är märkbart snabbare än 4G+. Apple har däremot ett riktigt smart system; eftersom 5G äter batteri på dålig täckning: kan du ställa iPhone 15 (alla modeller) i ”auto”-läge för nätval. Det innebär att den själv växlar över till det nät som för tillfället är bäst och lyckas balansera prestanda och batteritid optimalt med bibehållen maxhastighet för surf. En mjukvarufunktion i framkant alltså!

Batteriet måste såklart också nämnas. Det ska klara 29 timmar uppspelning när det är fulladdat och vi tror det kan stämma. Vid normal användning kunde vi köra telefonen nästan två dagar mellan laddningarna, om vi gick på sparläget mot slutet. Mjukvaran har nu även stöd för att stoppa laddningen vid 80% för att inte slita på batteriet, eller köra optimerad laddning med maskininlärning efter dina vanor (om du exemplevis brukar ladda ungefär samma tid på morgonen innan jobbet).

iphone-15-pro-max-denali-kickstand
Kick-stand-funktionen på ZAGGS Denali Snap är riktigt smart och användbar. Foto: senses.se

Summa summarum så är iPhone 15 Pro Max en naturlig och trevlig uppgradering från Apple. Den är definitivt inget paradigm-skifte, utan man kan säga att den behåller och förfinar Apples kvalitéer och närmar sig samtidigt funktionerna vi saknat och sett i motsvarande Android-lurar. För ljudnördar som oss lyser lossless kodekar fortfarande med sin frånvaro, samtidigt låter många hörlurar fantastiskt bra på de befintliga grund-formaten och detta verkar mer ha att göra med lurens kvalitet och konstruktion än själva kodeken som används. Priset är saftigt, 18 000 får du betala för grundmodellen av Pro Max med 256GB – som räcker gott idag med iCloud och streaming – och upp till 24 000 för 1TB. Samtidigt är de Android-modeller som är jämförbara faktiskt inte mycket billigare, så man kan säga att alla närmat sig varandra på alla vis. Apples flaggskeppsmodell är kanske inte så enastående som den en gång var, men samtidigt saknar vi allt mindre egenskaper som konkurrenterna har (men de saknar å andra sidan annat).

En väldigt mångsidig och stabil iPhone-generation, för dig som har råd och kanske är van vid formatet och inne i Apples ekosystem. Har du iPhone 14 behöver du inte springa benen av dig för denna generation, men sitter du på iPhone 12 eller tidigare är den väl värd att spana in. Allt bara fungerar och det gör det mycket bra, även om iOS 17 har en del buggar kvar att stryka ut. Att iPhone dessutom är den enda kommersiella telefonen som får användas av säkerhetsklassade myndigheter säger också en del om dess fördelar, även om iPhone inte alls är det ointagliga fort den en gång var.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_26]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.