Hem MobilAndroid 20 års casual gaming med King

20 års casual gaming med King

av senses.se

senses var ett av ett dussintal, utvalda, internationella medier att vara med på svenska speljätten Kings stora pressdag. King firar 20 år som företag och dryga 10 år som free-to-play-mobilspelens okrönta (!) mästare. Titlar som Candy Crush Saga, Farm Heroes Saga, Diamond Diaries och Bubble Witch Saga har spelats av hundratals miljoner spelare över hela världen. Företaget började med casual spel på Facebook då det tog fart runt 2007, men det var med de uppkopplade mobiltelefonernas entré (iPhone 2009), som allt verkligen exploderade. Idag är man ett miljardföretag som köpts upp av Activision, som sedermera gått upp i Microsoft.

Farm Heroes Saga. Foto: King

Kings VD Tjodolf Sommestad, Core Gameplay-ansvarig Eva Ryott och AI-experten Luka Crnkovic-Friis med flera ”kingsters” guidade oss igenom en dag där man dels talade om bolagets bakgrund och även om dess milstolpar och arbete med att AI-optimera sina banor (så det blir just lagom utmanande)

Här är några av Kings imponerande prestationer:

  • Candy Crush-serien har genererat mer än 20 miljarder dollar i intäkter hittills
  • Kings spel spelas av över 200 miljoner månatligt aktiva användare
  • Candy Crush har varit den mest inkomstbringande spelserien i amerikanska app-butiker i sex år
  • Candy Crush-serien har laddats ner över 5 miljarder gånger
  • Candy Crush Saga började med 65 nivåer och har idag mer än 16 000 nivåer

I år firar både Farm Heroes Saga och Candy Crush Soda Saga 10-årsjubileum, en betydande milstolpe i mobilspelens värld. Farm Heroes Saga, som utvecklades av Kings studio i London, har sett över 540 miljarder spelade omgångar sedan lanseringen.

Kings framgångar sträcker sig även utanför spelvärlden. Företaget har utsetts till en av de bästa arbetsplatserna i Storbritannien av Sunday Times och har även inkluderats i Newsweeks lista över världens 100 mest älskade arbetsplatser 2023, något vi kan förstå när vi fick gå husesyn i det gamla bankhuset på Malmskillnadsgatan och ta del av stora ytor, generöst med nyttiga snacks och ett dedikerat spelrum med brädspel, fussball, Playstation 5, Xbox Series X och arkadspel som avkoppling.

Med spelstudior i Stockholm, Malmö, London, Barcelona och Berlin samt kontor i Dublin, San Francisco, New York, Los Angeles och Malta, fortsätter King att vara en global kraft inom interaktiv underhållning. Vad som är på gång härnäst fick vi inte veta, men förutom fler banor och nya inslag i befintliga titlar så anar vi också att ett nytt IP är en lågoddsare på horisonten.

Kings spel är gratis att komma igång med och du kan läsa mer om och få reda på var du laddar ned dem här.

Missa inte detta

2 kommentarer

Alexander maj 3, 2024 - 09:28

Candy Crush har man spelat i många många timmar… alltid kul att på släktträffarna få se vilken lvl alla har kommit till! =)

Svara
senses.se maj 3, 2024 - 10:16

Eler hur? Tänk när lvl 65 var slutet… :D

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.