Hem Hälsa & Skönhet Test: Withings Body Comp
Withings body comp recension senses Silver

Test: Withings Body Comp

av senses.se

Vi på senses har tidigare testat flera produkter från franska Withings, märket med fokus på smarta produkter och wearables för hälsa (ett stort intresse här på redaktionen). Nu har turen kommit till en av de allra mest efterfrågade och kanske använda produkterna ur företagets sortiment: Withings Body Comp. Detta är en smart-våg, som vid första anblick kan se ut som vilken badrumsvåg som helst, men under huven har en del spännande teknik och hälsoinsikter.

I vanlig ordning är designen elegant, stilren och funktionell. Vågen drivs på fyra stycken AAA-batterier som ingår och håller länge (beroende på hur mycket du använder vågen, såklart) och enheten hittas snabbt och kopplas ihop med appen, precis som vi kommit att vänja oss vid när det gäller Withings. En badrumsvåg kanske inte står ute på samma sätt som en annan teknikprodukt, men om du väljer att inte skjuta in den under någon möbel i badrummet så är detta verkligen inget du behöver skämmas över att ha framme. Tvärtom kan den nog locka en och annan gäst att ställa sig på den. Ytan är glansig, nästan lite spegelaktig och den svarta modellen, som vi testat här, drar gärna till sig avtryck och smuts från fötter, som gärna får vara fuktiga innan mätning för bästa resultat.

Foto: Withings

Withings Body Comp använder sig av trycksensorer och elektriska impulser för att mäta flera parametrar i din kropp, förutom din faktiska vikt som du får reda på rätt omgående. Den har inställning för flertalet profiler och du växlar mellan dessa genom att luta dig åt sidan (detta funkar OK, men inte alltid, du har ett par sekunder på dig bara innan mätningen loggas på huvudprofilen). Mycket går att utläsa direkt på vågens monokroma skärm (modellen finns också med färgskärm, som är mycket snyggare), men bäst översikt och trender får du i Withings egna hälsoapp, som också innehåller ”game-ification”-inslag såsom utmärkelser för användning och även premium-funktioner du får låsa upp med abonnemang.

Detta mäter Withings Body Comp

När du fått veta din vikt, med en decimals precision, så börjar Withings Body Comp med sina andra mätvärden. Du får först en trendindikator (om du är på väg upp eller ned i vikt och exakta skillnaden mot förra mätningen i kilogram), fett- och muskelsammansättning i procent, puls, nerve health (nerv-hälsa, som vi återkommer till nedan) samt väder och luftkvalitet utomhus (!) och slutligen Pulse Wave Velocity, som är en mätning i millisekunder på hur din stela artärer är. En hel del intressanta insikter alltså, låt oss kika närmare på de viktigaste:

Vikt i kilogram är ju rätt självförklarande och precisionen hos Withings Body Comp är lika bra som hos exempelvis Huawei Body Fat Scale, som vi kört med tidigare. Likaså är procentuell sammansättning muskler och fett ingen nyhet, utan har funnits i decennier och är en indikator på om du bör försöka ta tag i att öka musklerna och minska fettet med omlagd kost och mer träning (gärna dagligen, WHO rekommenderar minst 150 minuters pulshöjande aktivitet per vecka – något du kan spåra såväl i Withings egna app som i exempelvis Google Hälsa, som är gratis).

Generellt ska man komma ihåg att resultat ska utläsas och tolkas över en längre tid, enskilda mätningar kan visa rätt avvikande siffror utan att det är skäl till någon oro.

Puls är intressant att ha koll på generellt då det är en delfaktor i hälsobedömningen. En vältränad och frisk person ska ha en puls mellan 70-90 slag per minut. Allt mellan 50-100 är godkänd, normal puls, men ligger du alltför nära ytterkanterna bör du ha lite koll och kanske samråda med din läkare om livsstilsförändringar eller andra behov. Pulsen ska naturligtvis mätas när du inte just tränat eller ansträngt dig (så kallad vilopuls).

Withings-appen är bra, men kräver abonnemang för full översikt (ca 1200 kr per år). Foto: Withings

Pulse Wave Velocity (PWV) skickar en okännbar, elektrisk signal genom din kropp och mäter hastigheten den kommer tillbaka. Ju högre hastighet (i m/s) desto stelare artärer. Artärer ska helst vara mjuka och böjbara, felaktigt leverne, dålig kost, stress och viss alkhol- och droganvändning till exempel är stora riskfaktorer som påverkar artärerna negativt, förutom åldrande. En optimal siffra är runt 6 m/s för en vuxen man. Under månaderna vi testat har detta skiftat från 7 till 8,5 m/s, som är nära gränsen på 9 m/s där man ska börja se upp. Det är svårt att säga en enskild, största faktor som påverkar detta, utan det är flera saker sammantaget, där stress definitivt var en påtaglig faktor för oss (vilket vi återkommande också såg tillsammans med högre vilopuls).

Nerve Health Score, NHS, är Withings egna mätvärde som bara finns i EU och just på Body Comp-modellen. Detta är en mätning och bedömning av ditt autonoma, perifera nervsystems övergripande skick. Du som vill sätta dig in i tekniken mer djupgående kan göra det här. I korthet går det ut på att stimulera svettkörtlarna i foten med elektriska impulser och på så vis får maskinen en överblick av eventuell neuropati, ett samlingsnamn för för ett sjukdomstillstånd i yttre nervbanor, som kan drabba människor med anlag eller långvarig diabetes till exempel. De autonoma nervbanorna, som går ned i fötterna, är ofta de första att skadas vid sjukdom och därför är en tidig indikation på problem eventuellt hjälpsam för tidig diagnos. Du får resultatet på en skala (som bild) på färg-versionen av maskinen och den som betalar för Withings+ får även en siffra (som ska vara över 50). Withings+ kostar cirka 100 kronor per månad och även om gratisversionen av appen är bra, så vill man kanske ha dessa insikter mer exakt när man köper en produkt som denna.

Alla dina mätningar kan enkelt samlas i en PDF-rapport du kan skicka till din vårdgivare till exempel och Withings anger att deras utrustning ska hålla medicinskt godkänd nivå.

Versionen med färgdisplay är mycket roligare och mer talande än den monokroma som vi testat här. Foto: Withings

Tips på nyttig mat att äta och hur du håller dig frisk

För dig som vill veta mer om vad du ska äta (och inte) så kan vi rekommendera den svenske, fd elitidrottaren och vegetarianen Dr Sten Ekberg, som har en mycket pedagogisk och väl underbyggd YouTube-kanal i ämnet. För dig som vill veta mer om generell hälsa, träning och rutiner samt tillskott att hålla sig ung och frisk, så kan du kika på Bryan Johnsons kanal, som också är tämligen väldokumenterade fakta om åldrande och hälsa. Sömn, som du säkert hört mycket om på sistone, är en av de viktigaste faktorerna för långvarig hälsa – såväl psykisk som fysisk så prioritera den, även om det inte innebär så mycket rock ’n roll i livet.

En brasklapp…

Vi på senses är engagerade i ämnet hälsa, men vi är inte läkare eller hälsoexperter och ovan råd ska inte tas som ersättning för att söka upp professionell hjälp och rådgivning vid behov. Att ha ta hand om sin hälsa och ha koll på sina värden är generellt en god vana för en långvarigt bättre hälsa – men det finns även en baksida där mätningarna kan gå till överdrift och enstaka siffror kan skapa hälsoångest, något man själv vet med sig om man kanske lider av eller har anlag för. Därför bör produkter som dessa användas måttligt och ses som komplement till en hälsosam livsstil och regelbundna läkarbesök samt blodprover, särskilt ju högre upp i åldrarna du kommer.

Summering Withings Body Comp

Det är svårt att finna många fel på Withings Body Comp, särskilt för det ganska attraktiva pris den nu finns tillgänglig för. Detta är en stilren och smart produkt, med en hyfsad app som vi ska återkomma till i senare Withings-test. Det finns några frågetecken om vissa av mätvärdena, deras precision och exakta vetenskap bakom. Ett ”OK” på din nervhälsa är bra, men lite mer insikt skulle vara välkommet – hur ”OK” är man och vart på skalan befinner man sig (annat än bildligt, som man får se). För dig som letar efter en bra badrumsvåg och är extra intresserad av hälsoinsikter, eller kanske börjar nå en ålder där mer regelbundna kontroller är på sin plats, så är Withings Body Comp ett mycket bra och mångsidigt val.

Withings skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

1 kommentar

Alexander Sjöström juli 5, 2024 - 12:08

Riktigt intressant produkt! Har ni kvar produkten och vill bli av med den så har ni en följare som vill komma i superform och behöver lite hjälp på traven! :D

Allt gott!

Svara

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.