Hem LjudHörlurar Test: Creative Aurvana Ace 2
Creative Aurvana Ace 2 Silver

Test: Creative Aurvana Ace 2

av senses.se

Det ställde till sig lite när det här testet skulle skrivas. Creative Aurvana Ace 2 har nämligen ganska mycket att förbättra på ganska många områden. Sitt fullkomligt magiska utseende till trots är de ganska plastiga. Knapparna lirar inte fullt ut med telefonen och brusreduceringen är inte speciellt övertygande.

Men…

…ljudet är något i särklass. Det som hände första gången Creative Aurvana Ace 2 hamnade i öronen var en ofrivillig fastnålning i soffan då ljudupplevelsen var minst sagt imponerande. Man liksom fastnade i rörelsen för att helt ta vara på alla detaljer som uppenbarade sig. Så hur går det ihop? Svaret är xMEMS-tekniken. Vi ska givetvis förklara alla detaljer så häng med och få svaret på varför det är omöjligt att avfärda dessa hörlurar, även om många tekniska detaljer haltar.

Vi börjar med det tråkiga

Vi har i ingressen mer eller mindre avslöjat finalen om att ljudet är den stora grejen med Creative Aurvana Ace 2. Men också att det inte är någon liten grej. Så låt oss gå igenom de delar vi anser behöver förbättras för att sedan komma till det roliga.

Eleganta Creative Aurvana Ace 2 vilar lätt i handen.
Foto: senses.se

Brusreduceringen är ärligt uttryckt hyfsat medioker. Vi testade på ett flygplan, på bussen och på tunnelbanan och mycket ljud kommer igenom. Tillräckligt mycket för att sakna tystnaden hos konkurrenter som Jabra Elite 8 Active eller Technics EAH-AZ60M2, som båda ligger i ungefär samma prisklass. Du får inte någon in-ear sensor och kan inte justera graden av genomhörning (som dock är förvånansvärt bra!) eller brusreduceringen. När vi skulle testa knapparna var det endast lång-tryck för förändring av volym som fungerade.

Och några roliga bitar

Creative Aurvana Ace 2 har bra batteriförmåga med sammanlagt 24 timmars speltid och trådlös laddning. Komforten är hög då dessa med sina 3 gram per hörlur (!) är ett par riktiga lättviktare. De känns knappt i öronen. När det gäller kodeks får du allt du kan önska med exempelvis AptX Lossless eller AptX Adaptive som överförs med Bluetooth 5.3.

Men detta till trots så är det här ett par lurar som gör sig absolut bäst i en stillsam miljö och från vilka du inte ska förvänta dig speciellt mycket tekniskt glitter. Vi märkte också att de är riktningskänsliga, med andra ord, det krävs lite detalj-justering innan hela ljudbilden kommer fram helt och du hittar lurarnas sweet spot. Men när de sitter rätt, och du inte störs av omgivningen, då kommer Creative Aurvana Ace 2 starka sida fram.

Och wow vilken styrka den bär på.

Ljudupplevelsen är något utöver det vanliga

Vi kan inte nog poängtera vilken fenomenal ljudupplevelse som Creative Aurvana Ace 2 levererar. Vi har kört vår testlista om och om igen för att vara säkra på att vi inte missat några detaljer. Och resultatet är helt enkelt bravo och åter bravo. Vi hittar inga svagheter när det gäller genrer och alla frekvensregister samsas utan minsta bråk.

Creative Aurvana Ace 2
Foto: senses.se

I Solar Fields – Sombrero, en låt fylld av krävande bas och dansande stereoeffekter, mullrar basen fram obehindrat oavsett vilken ton som spelas. Alla inslag av små detaljer, som slagverk eller ljudeffekter, hamnar med precision där det är tänkt. Växlar vi över till Alan Jackson – Drive, med alla akustiska instrument och sin varma mix, möts vi även här av en väl-limmad ljudbild där ovanligt många detaljer kommer fram i bakgrunden. Och som sista exempel, när vi spelar upp John Powell – Once There Were Dragons, med alla sina variationer mellan försiktig intimitet och bombastisk storhet, upplever vi en ljudbild närmast förknippad med hörlurar som Technics EAH-AZ80 eller till och med Sennhesier HD 490 Pro.

Det är ingen dålig bedrift, men inte heller en överdrift. Förmågan att växla från den känslomässiga dansen mellan cellon och flöjten 2:35 minuter in i låten, till den triumferande finalen 4:06, bevisar en ljudmässig förmåga som är sällsynt.

Så vad är förklaringen?

Creative Aurvana Ace 2 ljud skapas av en kombination av 10 mm membran och MEMS. Det är med den sistnämnda som magin kommer fram. Så vad är då MEMS?

MEMS (Microelectromechanical systems) är enkelt uttryckt en kombination av mikroelektroniska kretsar med mikrometerstora mekaniska komponenter. Teknologin är inte ny och sedan ett antal år funnits i känsliga sensorer eller olika mikrofoner. Men än så länge är det ett fåtal som omvandlat samma teknologi att passa in i hörlurar. Den stora styrkan hos MEMS är dess okänslighet för storlek jämfört med exempelvis traditionella membran. Hos MEMS skapas ljudet genom att så kallade piezo-ställdon vibrerar det 10 mm stora membranet.

Fördelarna blir en markant sänkning i strömförbrukning och en kraftig minskning i responstid. Membranet kan mycket snabbare skifta mellan olika frekvenser vilket samtidigt också bidrar till en mer jämn frekvensrespons och extrem kompetens för höga frekvenser (potentiellt upp till så mycket som 80 000 hz).

Sammanfattat kan således denna teknik erbjuda en ny generation av hörlurar då in-ears på riktigt kan konkurrera med stora 40 mm membran. Spännande på alla sätt och ganska snabbt kan möjligen en ny diskurs skapas. En diskurs som inte blir helt olik en redan diskuterad, huruvida musik ska spelas upp digitalt eller analogt. Alltså ni vet, CD vs. Vinyl.

Det återstår att se.

Creative Aurvana Ace 2
Foto: senses.se

Kontentan Creative Aurvana Ace 2

Creative Aurvana Ace 2 är sammanfattningsvis ett par hörlurar som sannolikt kommer locka audiofiler med sin enastående ljudförmåga. Med ett pris på 2 100 kronor ligger den i en klass där konkurrenterna erbjuder långt mer teknologisk finess i form av inställningar och annan förmåga. Men ljudmässigt behövs faktiskt en eller två tusenlappar till för att nå likvärdig konkurrens. Med andra ord ska du köpa Creative Aurvana Ace 2 om ljudet är det centrala och du kan leva med alla de andra skavanker du får på köpet. För du kommer alldeles säkert bli positivt förvånad när du hittat lurarnas sweet spot i öronen och musiken kickar igång.

Betyget på Creative Aurvana Ace 2 kan således inte bli så högt som vi hade önskat. Vi siktar alltid efter att bedöma helheten där vissa bitar drar upp betyget och andra drar ner. I det här fallet är det givetvis den fenomenala ljudbilden som gör att Creative Aurvana Ace 2 får det betyg de får. Och det vi hoppas på och ser fram emot, är en fortsättning där den ljudbild som vi upplevt här omges av ett lika bra hölje. Och vi är beredda att hålla andan, så som vi bitvis redan gjort med Creative Aurvana Ace 2.

Creative skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.