Hem LjudHörlurar Test: Jabra Elite 8 Active
Silver

Test: Jabra Elite 8 Active

av senses.se

Vi har lagt dem i sand, sänkt ner dem i vatten, vi har cyklat med dem, tappat dem några gånger i marken (med flit) och kört ett antal gympass med dem. För när Jabra påstår att de har gjort världens tuffaste hörlurar (och dessutom backar upp detta med intyg från Force Technology) så måste vi ju prova. Allt vi kan hitta på. Men Jabra Elite 8 Active ställer sig upp varje gång, borstar av dammet, torkar bort vattnet och fortsätter leverera. Efter ett bad och en handduk får de även följa med inomhus och visa upp att all kompetens faktiskt inte sitter på utsidan. Begrepp som trådlös laddning, effektiv brusreducering och en kompetent ljudbild är nämligen lika naturligt för Jabra Elite 8 Active som svett och smuts.

Jabra Elite 8 Active har valt en enkel stig. Åtminstone är det första intrycket. Den håller sig till två codecs, inget nyskapande i form av UV-tvätt eller avancerat hörseltest. Istället har man valt att ta med allt det väsentliga och fokuserat på att göra det riktigt bra. Det gör att du som användare slipper hamna i valmöjlighetens paradox, det vill säga att ju fler val du får, desto mindre nöjd kommer du att känna dig eller bli (även känt som Netflix-paradoxen). Här är det mera raka men fortsatt bra, och i vissa fall riktigt bra, puckar.

Jabra Elite 8 Active i sand.
Foto: senses.se

Övergripande – Jabra Elite 8 Active

Fyra storlekar av öronpluppar, en USB-C sladd, laddetui och hörlurar som alla elegant går i samma färg är vad som ingår. Membranen som sitter i lurarna är 6 mm och batteritiden är 8 timmar för lurarna. Med etui får du ytterligare tre laddningar, så sammanlagt 32 timmar. Men då är det med brusreduceringen påslagen. Slår du av den får du sammanlagt 56 timmar! För ett par in-ears med ett på intet sätt groteskt stort laddetui är detta lång tid. Och för att ytterligare ge en smått imponerande siffra har lurarna en stand-by tid på upp till 315 dagar (vilket vi är osäkra på om vi ens har sett angivet förut). Dessutom laddar lurarna och etuiet upp sig så snabbt att batterikapacitet aldrig var något vi funderade över.

Jabra Elite 8 Active nedsänkta i vatten
Foto: senses.se

Jabra Elite 8 Active är vattentäta, helt vattentäta, och dammtäta (klassade IP68). Vi har givetvis testat att både lägga dem i ett glas vatten och slänga dem i sanden. Och sedan insåg vi att det naturligtvis är enklare att först slänga dem i sanden och sedan spola av dem under rinnande vatten, så då gjorde vi det också. Det enda som hände var att vatten trängde sig in i lurarna och resulterade i hysteriskt överdriven bas. Efter några minuter och ett antal fokuserade pustar var allt som vanligt. Etuiet är en gnutta känsligare (IP54) och klarar således inte samma behandling, vilket inte heller är tanken. Knapparna är fysiska och i sammanhanget är det riktigt skönt att slippa touchfunktionen då du kan med handskar, genom en mössa, ändå lyckas trycka utan problem. Genomtänkt och användarvänligt.

Ljudbild och brusreducering – Jabra Elite 8 Active

Som vi nämnde i början har Jabra struntat i att inkludera några andra codecs än AAC och SBC, men i ärlighetens namn är det ingen förlust. Deras ”från-boxen”- ljudbild är så pass övertygande och allätande att vi inte ens sneglat åt den inbyggda EQ. De är en gnutta bastunga, precis som Anker Soundcore Sport X10, vilket är en fördel – för när flåset, adrenalinet och pulsen går upp tenderar just dessa frekvenser att tunnas ut. Givet att lurarnas membran är på 6 mm så har de inte samma akustiska förmåga som exempelvis dess mer eleganta släkting Jabra Elite 10 (mm), men i slutändan är det detsamma. Allt du kastar på Jabra Elite 8 Active låter riktigt bra.

Brusreduceringen

Till detta får du en enastående brusreducering. En av de bättre vi har hört, eller inte (ja ni förstår). Ljudbilden förändras inte heller det minsta när du växlar mellan genomhörning, Off eller ANC men omgivningen försvinner nästan helt. Det påminner lite om Sony WH-1000XM4, men Jabra har inkluderat tryckavlastning vilket gör att brusreduceringen inte skapar det där obehagliga trycket. Och det märks, öronen blir inte trötta lika snabbt.

Jabra Elite 8 Active i närbild
Foto: senses.se

Upplevelsen, komfort och passform

Ett grundkoncept med sportlurar är att de ska sitta kvar när användaren rör sig på olika sätt. Jabra Elite 8 Active är klädda med silikon för att utöka greppet och det funkar kanonbra. Sportlurar som Soundcore Sport X10 eller Skullcandy Push Active har en bygel som försäkrar användaren att lurarna inte kommer att ramla ur. Visst tog det ett antal turer innan förtroendet fanns på plats, men efter cykling i regn, situps och skakning av huvudet i nedåtläge stod det klart att Jabra Elite 8 Active inte behöver byglar. De sitter på plats. Med sina ringa fem gram i vikt känns de knappt, förutom själva pluppen.

Appen Jabra Sound +

Vi vill också hyfsat kortfattat dyka in i Jabras app. 1-, 2- och 3-trycksalternativ är inkluderat där du kan ställa in nästan allt. Även långtryck finns, men är låst för volymkontroll. Genomhörningen kan justeras, men inte brusreduceringen. Det har vi dock heller inte känt behov av att göra.

Värt att nämna är också Jabras egna Soundscapes, alltså ljudridåer (fläktar, regn, brus mm.), vilka kommer väl till pass om du på riktigt vill isolera dig och koncentrera dig. Ljudridåerna har funnits länge och har alltid kunnat vara lite längre. Vi hör klicket då loopen börjar om, allt för ofta. Trots det är det ett plus att de finns.

Slutligen vill vi också inflika att även om Jabra är kända för sina praktiska och extremt välfungerande samtals-headset hamnar dessa lurar inte i den kategorin. Samtalskvaliteten är fortfarande bra, men inte lika bra som till exempel Jabra Elite 65e som är dedikerade för just denna funktion.

Jabra Elite 8 Active
Foto: senses.se

Kontentan – Jabra Elite 8 Active

För 2 500 kronor, ett pris vi ändå tycker är rimligt, får du ett par tuffingar som kan användas i alla väder, på kontoret eller läggas i fickan utan fodral. Jabra Elite 8 Active är liksom det närmaste du kan komma ett par lurar utan bloatware och massa specialfunktioner. Enkla, som vi antydde i början. Det är bara det att allt är inkluderat, som om det vore en självklarhet och inte behöver basuneras ut. Ljudbilden rakt ur boxen är utmärkt, brusreduceringen är imponerade effektiv och kontrollmöjligheterna är precis som vi önskar. Vi behöver inte fotografera vårt öra eller skapa ett konto för att få en bra ljudbild, det är bara sätta igång. Det är idag sällsynt.

Så hatten av för Jabra som med Elite 8 Active har fokuserat på bra funktionalitet, gedigna grundinställningar och kvalitet, istället för att distrahera oss med glitter och flärd!

Jabra skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.