Hem LjudHörlurar Test: Audio Technica ATH-TWX9
Silver

Test: Audio Technica ATH-TWX9

av senses.se

Det har blivit tydligt att leverantörer idag behöver nischa sig för att bryta mark inom segmentet True Wireless. Vi har sett en mångfald av hörseltest för att optimera ljudet, etuier som signalerar information på allehanda sätt, pulsmätare, vinkelmätare, en uppsjö inställningsmöjligheter och till och med ”plupptäthets-mätar-test”.

Audio Technica ATH-TWX9 är inget undantag när det gäller nischade funktioner. Här finns nytänk som borde vara mer utbrett bland tillverkare och funktioner som vi inte sett förut. Det är omöjligt att tänka på allt som tillverkare, så vi tar här chansen att hjälpa Audio Technica med synpunkter och tankar. Med några få justeringar hade dess hörlurar kunnat vara lika imponerade som det fantastiskt läckra utseende de bär.

Vi började faktiskt testa ATH-TWX9 redan i våras, men stötte på problem med stor latens, nästan upp till en sekund, och förvirrande menyer som borde kunnat leverera extraordinär kontroll. Ljudbilden var redan då riktigt bra, men det var tillräckligt mycket annat som var undermåligt för att sammantaget ge ett riktigt lågt betyg. Men vi fick en magkänsla av att Audio Technica – likt Sennheiser med sina Momentum True Wireless 2 – sannolikt kommer ordna detta uppdateringar och förbättringar. Vi bestämde att de får några uppdateringar på sig och sedan blir det test, oavsett.

Till vår glädje stämde vår magkänsla!

Audio Technica ATH-TWX9 open case photo by senses.se
Foto: senses.se

Det övergripande ATH-TWX9

Audio Technica ATH-TWX9 är en ren skönhet. Det är sällan ett par hörlurar faktiskt fångar en design som sticker ut, men som fortfarande osar klass och kvalitet. Det är inte bara utseendet, utan också känslan när du tar i dem, snärten när locken ställer sig i öppet läge eller när hörlurarna resolut sugs fast i sina lägen i etuiet. Dioder på etuiet signalerar status på olika sätt med olika färger (blått för hörlurarna, vitt för etuiet och lila för pågående UV-tvätt) men även på själva hörlurarna sitter svaga dioder som också de har sina färgkodade signaler. Hur svaga dessa än är blir man dock som en liten fyr i mörkret vilket vi kanske inte fullt ut tycker är någon lysande idé.

När det kommer till kontroller har ATH-TWX9 både touch och fysiska knappar. Det som gör det fenomalt bra är att du kan ställa in båda alternativen fullt ut med 1-, 2-, 3- och lång-tryck (i alla fall nästan, den fysiska knappen erbjuder inte lång-trycks alternativet). Det som gör detta genialt är att du kan välja att avaktivera touchknapparna om dessa på grund av exempelvis illasinnade snöflingor plötsligt börjar ta egna beslut, och trots det ha full kontroll. Inte illa faktiskt!

Appen Audio Technica Connect är efter sitt organisatoriska lyft riktigt bra. Du får välja vilken codec du önskar där aptX Adaptive var den som spökade i ett inledande skede (lurarna testades med Android). Nu funkar den perfekt. Vidare ingår EQ, ljud-profiler, nivå-ställningsbar genomhörning tillika ett gäng specialiserade brusreduceringsprofiler som alla har sin egen inriktning (tåg, flyg, på språng osv.). Den mest intressanta varianten är dock Optimized där ATH-TWX9 kör en snabb koll av omgivning och på runt 20 sek optimerar brusreduceringen. Och det var också i det läget vi upplevde brusreduceringen som bäst.

Förutom trådlösladdning, 360 Reality Audio och dubbelpunkts-uppkoppling har ATH-TWX9 ytterligare en detalj vi vill nämna som vi dessutom inte har sett förut: Du kan vid behov ställa känsligheten i volymkontrollen vilken är en intressant detalj för alla som inte lyckas hitta den där perfekta ljudnivån för godnatt-sagan. Du kan välja 16, 32 eller 64 steg. Vad vi har märkt är att 64-steg inte alltid fungerar om du styr volymen från din telefons volymknapp. Den hoppar då två steg per tryck och blir identisk med 32-stegs valet. Om du däremot styr den från lurarna fungerar det galant. Vi gillar helt klart tänket och funktionen.

Audio Technica ATH-TWX9 ear plugs photo by senses.se
Foto: senses.se

Låt oss prata plupp-alternativ

Sällan har vi sett så många alternativ till hörlursplupp som vi fick med ATH-TWX9. Men Audio Technica strösslar inte bara med ett gäng storlekar, utan har en vinkel. Förutom ett spann från XS till L får du också tre typer av djup, det vill säga hur långt du vill att pluppen ska sträcka in i örat.

Audio Technica ATH-TWX9 different sizes plugs photo by senses.se
Foto: senses.se

Vi har sett något liknande med Anker Soundcore Liberty 4, men inte närmelsevis på denna nivå. För konsumenter som känner obehag för in-ear varianten är detta goda nyheter. Det blir helt klart skillnad på vad du väljer och nästan underhållande att se vad man trivs bäst med.

Låt oss prata hygien

Den andra stora funktionen som ATH-TWX9 har som nisch är att varje gång du har använt hörlurarna desinfekteras dessa med UV-ljus. Detta ska döda bakterier för att minska infektionsrisken i örat och visas genom att etuiet växlar till lila färg på dioderna.

Fungerar det? Ingen aning. Men det är ganska läckert och det är en trevlig känsla att veta om att de är så fräscha som möjligt.

Det finns en nackdel med det hela som dock hade varit ganska enkel att fixa. I och med att hörlurarna ideligen duschas i UV-ljus dräneras batteriet i etuiet i högre takt. Vi hade gärna kunnat stänga av denna funktion vid de tillfällen man vill prioritera att spara batterikapaciteten. Enda lösningen för att inte i onödan starta UV-badet är att inte lägga i hörlurarna i etuiet om du bara för en kort stund inte ska använda dem. Eller för den delen, inte ens öppna locket, för då drar det igång.

Audio Technica ATH-TWX9 UV case photo by senses.se
Foto: senses.se

Låt oss prata ljudbild och akustik

Den initiala känslan är att något litet saknas i ljudbilden. Det är svårt att sätta tummen på vad det är för när vi jämför med högdjuren Technics EAH-AZ80 och Sony WF-1000XM4 så är det inte mycket som skiljer. Diskanten är något snäpp för blygsam och mellanregistret omsveper dig inte riktigt lika mycket. Men det är ändå nära, riktigt nära. Efter flera växlingar mellan brusreduceringen på och av (som för övrigt inte påverkar ljudbilden nästan alls) och flera skiften mellan hörlurar, står det klart att ATH-TWX9 ändå saknar någon liten detalj.

Men plötsligt ser vi något i den tekniska specifikationen som får oss att häpna: Membranen som sitter i ATH-TWX9 har den minimala diametern på 5,8 mm. 0,2 mm mindre än Sony och hela 4,2 mm mindre än Technics. Samtidigt som vår gåta får sin förklaring går det också att sätta ord på skillnaden. Den akustiska förmågan är den felande länken. Det hela blir dock vansinnigt imponerande med tanke på den ljudbild som ändå levereras.

Så sammanfattat är ljudbilden kraftfull och exakt, något klen i mellanregistren och akustiken omfamnar inte helt övertygande. ATH-TWX9 är trots det en allätare och ryggar inte undan för någon genre, men får dig inte heller att sluta andas för att inte störa upplevelsen. Den inbyggda EQ:n kan dessutom problemlöst fylla ut detaljer du eventuellt saknar, men hur du än skruvar och ställer in får du helt enkelt inte samma rymd.

Det är svårt att inte fundera över hur dessa lurar hade levererat med ett membran på runt 8 mm… Nästa generation kanske?

Audio Technica ATH-TWX9 TWS headphones photo by senses.se
Foto: senses.se

Kontentan – Audio Technica ATH-TWX9

Dessa lurar är oerhört teknologiskt avancerade, de är bland de mest eleganta vi har sett och de levererar en ljudbild som nosar på toppnivå. De barnsjukdomar som en gång satt i dem har botats och alla detaljer fungerar nu perfekt. Många detaljer, som plupp-variationerna, UV-rengöringen och touch tillsammans med fysisk knapp, talar samma språk som vi är vana vid när det gäller Audio Technica. Precis som ATH-R70X är ATH-TWX9 fyllda av innovativa funktioner och ett ”utanför boxen”-tänk, vilket driver fram idéer och utvecklar önskemål från användaren.

Så hur känner vi då för ett pris på 3 800 kr? Ur ett teknologiskt perspektiv känner vi oss tillfredsställda. Prisklassen gör dock att vi förväntar oss en anmärkningsfri ljudbild och det får vi dessvärre inte, oavsett hur imponerande de små membranen i slutändan är. Vi anar dessutom att priset sannolikt kommer av den innovativa UV-tvätten som, trots den tillfredsställda känslan den skapar, är något vi skulle kunna klara oss utan. Vi får lite samma känsla som med Denon PerL Pro 665, priset kommer av något annat än den fantastiska kapacitet lurarna trots allt innehar.

Audio Technica ATH-TWX9 får således inte full pott i betygsskalan men hade vi haft en kategori för ögongodis hade vi inte ens behövt förklara oss!

Audio Technica skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.