Hem LjudHörlurar Test: Sennheiser Momentum True Wireless 2
sennheiser momentum true wireless 2 recension senses Guld

Test: Sennheiser Momentum True Wireless 2

av senses.se

Sennheiser är ett av våra favoritmärken inom ljud här på redaktionen. Vi har kört deras hörlurar i en rad olika modeller under snart 20 år och de tyska ljudingenjörerna gör oss sällan besvikna. 2018 kom de med sin första True Wireless-lur i Momentum-serien, som led av aningen klen batteritid och sådär passform. Nu är de här med uppföljarna Sennheiser Momentum True Wireless 2, som vi hoppas ska förbättra det mesta från första försöket på den allt trängre TWS-marknaden. Dessa små skönheter har varit polariserande: kritiker har delat ut allt ifrån toppbetyg till rent ljumna axelryckningar. En av vattendelarna har bland annat varit basen. Vi återkommer till hur den låter nedan (och hur du kan boosta den).

sennheiser momentum true wireless 2 recension senses
Foto: senses.se

Rent estetiskt är Momentum TWS 2 några av marknadens klart snyggaste True Wireless-hörlurar i stark konkurrens med Technics EAH-AZ70, som dock är lyxigare i fråga om materialval. Lurarna ligger, lustigt nog, också väldigt nära varandra i pris. Det är prima kvalitet på byggnationen, trots att det är fokus på plast här, med krispigt och klart ljud som förväntat för priset. Passformen? Såklart väldigt individuellt beroende på din öronform, men likt EAH-AZ70 så är ”kroppen” i snäckan aningen fyllig, men inte lika tung tack vare plasten och här gäller, som vanligt, att ”skruva in dom” i öronen ordentligt med största möjliga silikon-plupp för att riktigt fästa i din hörselgång.

Men hur var det nu med basen?

The sound of clarity

Vi har medvetet väntat med att slutligt recensera Sennheiser Momentum True Wireless 2 då vi tyckte kopplingen och appen i början av testperioden kändes skakig och antog det kunde förbättras med kommande uppdateringar och firmware. Och vi hade delvis rätt – det är mer stabilt nu, men alla buggar är ändå inte utstrukna. Lurarna har blivit bättre i sin uppkoppling till exempelvis smartphone och särskilt appens mjukvara har förbättrats; framförallt är equalizern mycket mer användbar. Däremot så beter sig lurarna märkligt i auto-sense-läget (som är påslaget som standard) där de ska känna ifall du tar ut ena snäckan och pausa musiken automatiskt. Detta fungerar – precis som i Momentum Wireless 3 (over-ear) – inte jättebra i praktiken. När det funkar som sämst kopplar lurarna bort utan att försvinna från exempelvis Spotify som källa, så du får bara inget ljud när du försöker köra igång allt igen. Då måste båda snäckorna ned i asken och programmet startas om. Inte hela världen, men lämna funktionen av så slipper du allt sånt meck (det går utmärkt att pausa manuellt om du behöver höra eller prata med någon). Då och då förloras också kopplingen mellan Senneheiser-appen och lurarna, vilket gör att man får ta bort dem ur Bluetooth-listan och para om dom igen med enheten. Inga direkta dealbreakers, men smått irriterande på ett par premium-hörlurar.

sennheiser momentum true wireless 2
Foto: Sennheiser

Börjar vi spela igenom referenslistan med låtar framgår två saker snabbt som väldigt tydliga:

1) Sennheiser Momentum TWS 2 spelar med fokus på renhet. 2) Basen är inte jätte-imponerande, i alla fall inte i neutralt EQ-läge. Detta antar vi beror delvis på lurarnas konstruktion och passform, men också på att Sennheiser medvetet verkar ha valt att inte understryka djupbasen (kanske för en mer ”korrekt” återgivning?). Den idén har sina meriter och funkar prima i ett par rejäla over-ear-hörlurar som Audio-Technica M50XBT. Här blir membranen dock för små och klena och basen uteblir därför till en sådan grad att det påverkar lyssningsupplevelsen i vissa musikgenrer. Däremot så är EQ:n numera så habil att den kan kompensera in en hel del bas och ge en nivå av grund som torde göra de flesta nöjda.

Ta bara de mörka tonerna på gitarren i Carolina Wallin Perez akustiska Kent-cover Pärlor. Här är det varm skönsång i mellanregistret blandat med vibrerande och ren basåtergivning i det lägre. Imponerande för formatet. Håller vi oss till lugnet i akustisk eller filmisk musik, såsom Steve Jablonskys My name is Lincoln (från Michael Bay-filmen The Island) så levererar Momentum TWS 2 i princip perfekt. Det är när komplexiteten i låtarna och hastigheten i basen vrids upp, såsom i Ludacris Get Back som Momentum TWS 2 inte riktigt hänger med. Den djupaste basgången fattas och delar av basfrekvenserna grötar ihop något, då responsen inte är riktigt så rapp som man skulle önska för denna genre musik (testa The Knifes Silent Shout). Däremot ska du inte döma ut all hiphop från det, Kanye Wests klassiska 808s and Heartbreak låter mycket bra i såväl allmän återgivning som bas.

sennheiser momentum true wireless 2 vitt
Modellen finns även i vitt. Foto: Sennheiser

Poddar låter varmt och behagligt, så även ljudböcker – beroende på rösterna som läser så får man till en rund och rotad känsla när det är som bäst.

Stort plus är att lurarna stöder aptX (om din enheter gör det också), vilket ger ett bättre ljud som också laggar något mindre. Bluetooth version 5.1 och IPX4 gör att du kan promenera iväg en bit från källan och ändå behålla uppkopplingen till den och det senare skyddar mot stänk (lätt regn, typ).

Det finns ANC (aktiv brusreducering) i lurarna, som är aningen omständlig att trycka igång (tre tryck i rätt takt) men som enklare kan aktiveras från appen. Den fungerar hyfsat och dämpar lätt bullriga miljöer, såsom kollektivtrafik, men förvänta dig inte effekten du får av de allra bästa, over-ear-hörlurarna därute idag. Även på denna modell sänker man och höjer med långa tryck på de olika snäckorna och detta system kanske inte går att göra annorlunda, men med tanke på antalet feltryck som ger oönskade effekter så kändes detta enklare att göra direkt på telefonen eller via röstassistenten (”Siri, sänk volymen”…).

sennheiser momentum true wireless 2 snäckor
Foto: Sennheiser

Batteritiden är med beröm godkänd, cirka sju timmar fick vi på en full laddning av snäckorna och caset (som är aningen större än de flesta, ungefär i par med Technics) ger ytterligare 21 timmar på full laddning. Att säga att du klarar dig bra under en heldag är en underdrift i detta fall.

Summering Sennheiser Momentum True Wireless 2

Som helhet betraktat så är Sennheisers andra satsning på TWS-hörlurar en succé, som sakteligen nått mognad under tiden vi utvärderat dom med bra uppdateringar av både firmware och mjukvaran (men här finns plats för ännu mer). Ljudet är kristallklart och basen går att vrida på med rätt EQ-inställningar, även om den allra djupaste basen uteblir oavsett hur mycket du fixar och trixar. De är snygga, har bra batteritid, är acceptabla i vikt och storlek och erbjuder även viss brusreducering och aptX (för dig som har Android eller kör från dator, iPhone stöder ju inte såna nymodigheter till ljudformat). Det är svårt att hitta stora fel på Sennheiser Momentum True Wireless 2, minusen skulle väl eventuellt vara prislappen (som ändå inte är oskäligt hög nuförtiden) samt att programvaran skulle kunna vara bättre, här finns några irriterande småbuggar kvar som vi beskriver ovan.

Men som helhet är detta ett par mycket, mycket bra true wireless-hörlurar för dig som prioriterar ljudkvalitet och design och inte räds öppna plånboken aningen vidare.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.