Hem LjudHörlurar Recension: Technics EAH-AZ70 (True Wireless)
Technics EAH-AZ70 recension senses Silver

Recension: Technics EAH-AZ70 (True Wireless)

av Christian Magdu

Panasonic RZ-S500W och Technics EAH-AZ70 liknar varandra mycket och det är inte konstigt, eftersom de båda kommer ifrån samma bolag (Panasonic äger Technics och använder det som ”high-end”-markör på ljudsidan). Men lurarna har ändå vissa. interna och externa skillnader som vi ska kika närmare på i detta test.

Först ut, det ytliga: Technics EAH-AZ70 utstrålar medveten design, smak och premium-tänk. Case:t är omslutet av aluminium (istället för plast), de trådlösa öronsnäckorna är kantade i borstad metall, som Panasonics lyx-fjärrkontroller, och de skiner lite diskret stiligt, likt en dyrare designer-klocka. Detta är helt klart True Wireless-lurar som riktar sig till den stilmedvetne konsumenten som inte jagar lägstapris.

Panasonic RZ-S500W vs Technics EAH-AZ70
Panasonic RZ-S500W (till vänster) vs Technics EAH-AZ70 (höger). Foto: senses.se

Designen och passformen (som för undertecknads öron var, sådär) är nästan identisk med lillebror, men det som skiljer Technics EAH-AZ70 från RZ-S500W är att dessa har 10 mm högtalarmembran, som kan ge mer bas (2mm större än vanliga 8mm, som sitter i S500W), sex mikrofoner (istället för fyra) och sex timmar batteritid (med 18 timmar till på fulladdat case).

Ljudkvalitet

Let’s get down to business: hur låter Technics EAH-AZ70 med musik? Jodå, riktigt bra – som väntat för prislappen. Man lyckas balansera klarhet, ”snärtighet” och bas och låter inget direkt ta över. AZ70 har inte bara större högtalarelement (membran), som kan ge mer bas – de har även en design i själva snäckan som skapar en slags ”baskammare” för basen att formas och studsa tillbaka till lyssnaren via. Effekten är mycket bra.

Technics EAH-AZ70 true wireless lurar
Technics EAH-AZ 70 up, close and personal. Foto: Panasonic

En ljudmässigt avancerat mixat electronica-låt, som Nordlights Feel Yourself framträder med skärpa och exakthet, samtidigt som grunden ligger där den ska, varmt och fint. Tulas space:iga tolkning på Chris Isaaks Wicked Game visar också på spänsten, där ”dropparna” snärtar mot lyssnaren samtidigt som hennes klara, melankoliska röst ligger precis i mitten av lyssningsfältet som en ljudtunnel. Vrider vi upp tempot med Beastie Boys Brass Monkey, en svår-återgiven låt som många enheter bara ”grötar ihop”, så återges den också stramt och levererar alla olika detaljer och parallella händelser som den ska.

Allt verkligen andas kvalitet kring Technics EAH-AZ70, från designen till själva byggkvaliteten i lurarna. Appen är smidig och kan ställa in det mesta, inklusive hantera firmware-uppdateringar som kommer då och då (bara lite märkligt att du behöver två olika appar, som i övrigt ser exakt likadana ut, för varje varumärke – Panasonic och Technics). Som sin lillebror så är hörlurarna IPX4-klassade (”svettåliga”) och kan styras med röst, om du har sånt självförtroende, att prata högt bland folk (till synes för dig själv).

ANC (aktiv brusreducering) fungerar fint och även om den inte är klassledande eller utmanar over-ear-lurar, så gav den mig ändå lite välbehövlig ut-zoning på en fullsatt tunnelbanevagn (jodå, såna finns fortfarande). De sex, inbyggda mikrofonerna, gjorde ett övertygande jobb för – det låter såklart inte som en dedikerad snäcka med utfällbar mikrofon, men klart bästa resultat vi testat på formatet hittills (true wireless hamnar ju på grund av designen alltid långt ifrån munnen, på de allra flesta) och samtal gick fint att både driva och höra på språng.

Technics EAH-AZ70 vita
Lurarna finns också i vitt. Foto: Panasonic

Likt S500W så ingår öronkuddar från extra-small till extra-large, något som är föredömligt och borde inspirera fler tillverkare som har två, eller kanske max tre storlekar. Som vanligt bör du ha den största storlek du bekvämt kan bära, för allra bäst bas.

Ett par saker drar ned betyget från de allra högsta höjderna, förutom priset och den individuella passformen. För det första finns ett litet, konstant, digitalt brus (kanske på grund av ANC:n?). Det är inte påtagligt när man lyssnar på musik, men när det blir tyst (mellan låtarna till exempel) blir man medveten om det – det låter lite som radiobrus i fjärran på väldigt låg volym. Sen saknar vi lite roligare, lite mer avancerade lossless kodeks på ett par så här high-end-lurar – varför inget aptX eller LDAC, som ju Panasonic anammat förr?. I princip kan man växla mellan AAC (bättre ljud) och SBC (mer stabil uppkoppling) – men tänk vad mycket mer man kunde fått ut med en högupplöst kodek. Sen är batteritiden på sex timmar inte direkt dålig (räcker ju för de flesta resor), men ändå i det kortare spannet.

Summering – Technics EAH-AZ70

Trots små skavanker och en hög prislapp, så råder inget tvivel om att Technics EAH-AZ70 definitivt är marknadens just ny snyggaste true wireless-lurar, som dessutom låter riktigt bra för många olika musiktyper. För rätt öron är de riktigt bekväma under längre stunder. Detta är hörluren för dig som värderar design som en stor del av helheten och samtidigt vill ha något rejält som håller och presterar. De är kanske inte dubbelt så bra för dubbla priset mot andra lurar, inklusive Panasonics egna RZ-S500W, men vill du ligga på topp så kostar det.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.