Amerikanska Plantronics följer upp sin handsfree-succé Voyager Legend med UC 5200, som släpps i dagarna. Den stora frågan är: är det värt en uppgradering? 

Om du äger eller har ägt ett bluetooth-headset, eller om du rör dig kring hantverkare så är sannolikheten mycket stor att du känner till Plantronics Voyager Legend. Headsetet har varit enormt populärt i Norden – bland de mest sålda faktiskt – och pressen har varit stor att leverera en uppgraderad version, vilket Plantronics nu alltså gjort, lagom till semestern (slutet på juni). Det nya headsetet har fått det mindre episka namnet Voyager UC 5200, men bjuder å andra sidan på flera finesser som “legenden” inte kunde skryta med – bland annat ny DSP för brusreducering, P2i-behandling för att klara fukt (svett och duggregn) samt bättre komfort.

voyager-5200-uc

Utseendemässigt är inte mycket som skiljer vid första anblick. Headsetet är fortfarande litet och smidigt och lätt att vrida och anpassa för användning på vänster eller höger sida. Taltiden på en full laddning går uppemot 7 timmar (vi har mätt ungefär 6-6,5) och headsetet laddas via en mini-USB-kabel. För ytterligare ett par hundra kan du köpa ett travel case som också laddar headsetet, både liggande (vid resa) och ståendes (för snabb tillgång). Smidigt och faktiskt värt att investera i (säljs med detta i Enterprise Edition).

Vi testade headsetet i olika miljöer och med HD-ljud påslaget i appen (som du kan ladda ned gratis). Alla vi pratade med hyllade kvaliteten, även när vi gick på fullt trafikerade Kungsgatan och hade studentflaken som väsnades på maxvolym i bakgrunden. Signalprocessorn i micken mäter ifrån flera håll och kan stänga av och på upptagningsytor beroende på vad den identifierar som röst respektive oljud. Smart och väldigt användbart för dig som är på språng och behöver prata i mobil samtidigt. Även samtalspartners med minskad hörselnivå tyckte vi lät klarare och tydligare då vi pratade i headsetet istället för direkt i mikrofonen på iPhone 6S Plus. Så toppbetyg för ljudet alltså!

Laddnings- och bär-caset är riktigt smidigt. Tyvärr kostar det extra.

Vad gäller medhörning så är den också mycket bra och silikonplupparna sitter skönt i örat. Det finns tre olika storlekar, du bör testa och välja den största du kan ha (bekvämt) för bäst stabilitet och mest bas. Även om headsetet inte är tänkt att lyssna på musik i, så låter det ändå helt OK med egenvald paus-musik medan man väntar på nästa samtal.

Den enda egentliga kritik vi har är en bugg i programvaran, som kan bero på att vi fick testa en tidig version, vilket gör att kopplingen mellan headsetet och Siri inte fungerade alls bra. Halva vitsen med ett headset är ju att man ska kunna lägga undan telefonen och ge kommandon via micken. “Ring kontoret” eller “skriv ett sms till Kalle” etc. Detta fungerade inte 8 av 10 gånger, trots att vi provade att para om telefonen och headsetet och installera om programvaran. Men det är mycket sannolikt att det löser sig med kommande mjukvara/firmware och då uppdaterar vi i så fall den här sektionen.

Du kan koppla headsetet till två enheter samtidigt, vilket är väldigt smidigt om du ex kombinerar VOIP med vanliga mobilsamtal.

Du kan koppla headsetet till två enheter samtidigt, vilket är väldigt smidigt om du ex kombinerar VOIP med vanliga mobilsamtal.

Som helhet är vi både väldigt nöjda och imponerade av Plantronics Voyager UC 5200. Vi är inte stora headset-användare på kontoret, men vi pratar ändå en hel del i telefon, och UC 5200 har gjort det ännu smidigare och bättre för både oss och de vi talar med. Räckvidden är god (vi har kunnat gå ifrån nästan 10 meter) och likaså batteritiden. Priset lär hamna på runt 1 700 kr och ytterligare 300-400 för laddningsstationen, så det långt ifrån att vara ett av de billigare headseten idag. Men det är klart ett av dom bästa.