Hem LjudHörlurar Test: Panasonic RZ-S500W (True Wireless)
panasonic-rz-s500w-recension Silver

Test: Panasonic RZ-S500W (True Wireless)

av senses.se

True Wireless offrar bluetooth-bandbredd för bekvämligheten att helt trådlöst koppla ihop två öronsnäckor. Det är premissen man måste köpa när man inhandlar tekniken som hörlurs-alternativ. I många fall är kvalitetsförlusten kanske försumbar; bärbarheten och smidigheten att ha dem i fickan kanske trumfar Hi-Fi-ljud eller blir – i fallet poddar och ljudböcker – tämligen ovidkommande. Kan Panasonic ändra på det när man i början på juli släpper två modeller av TW-lurar på marknaden? Vi på senses ger våra åsikter om den större modellen, RZ-S500W, efter en månads användning.

panasonic-rz-s500w-recension
Foto: senses.se

Panasonic RZ-S500W kommer utrustade med Bluetooth 5.0, vilket bland annat ska ge bättre stabilitet i uppkopplingen och lägre energiförbrukning. Panasonic stoltserar med 19,5 timmars användning på fulladdat carry case (6,5 timmar i själva snäckorna) och vi kan säga att de siffrorna stämmer rätt bra med våra mätning (med ANC påslaget och medelhög volym). Att ladda lurarna och caset fullt tar cirka fyra timmar eller så kan de snabbladdas på 15 minuter, vilket ger drygt en timmes användning (via USC-B och potent PD-laddare).

Teknik och Passform – RZ-S500W

Panasonic RZ-S500W kommer med hela fyra par plastpluppar till hörselgången, med de lite märkliga storlekarna: small, extra small, large och extra large – ingen medium alltså. Du ska ha den största storleken du bekvämt kan bära, för djupaste bas och mest effektiv brusreducering (ANC). Panasonic har till och med ett eget, tvåvägssystem för ANC som man kallar Feedforward Noise Cancelling (FF-NC) och Feedback Noise Cancelling (FB-NC), som processar ljudet både analogt och digitalt för mest optimala utrensning av miljöljud. Och det funkar bra, särskilt om du kan ”täppa till” hörselgången med dem ordentligt. Kanske inget som skulle dränka ut en flygplansmotor, men väl godkänt för dagligt bruk i stadsmiljö (men se upp när du går över gatan, för Guds skull!).

Dual hybrid ANC Panasonic
Foto: Panasonic

Tyvärr är viktbalansen och konstruktionen inte helt optimal – snäckans huvudvikt ligger i kroppen, och delen som ska in i örat är inte jättelång, vilket gör att blir lite av en hävarms-effekt som gör att lurarna inte alltid sitter riktigt så stabilt som vi skulle önska (olika storlekar provades). Det går fint så länge man sitter ned och lyssnar, men om man ska träna high impact eller cykla så hände ibland att ena snäckan hoppade ut. Där har Panasonic något att lära om form från Creative Labs, vars Outlier Gold sitter absolut bäst av alla True Wireless-lurar vi hittills provat.

Företaget har valt att satsa på Apples AAC-standard sim ljudkodek (precis som de dominerande aktörerna kör i AirPods) och SBC (som måste finnas), vilket till en början kändes som något av en besvikelse. Vi hade hoppats på åtminstone aptX, eller – ännu hellre – ett högupplöst Bluetooth-format som aptX HD eller Sonys LDAC, något Panasonic lyckades klämma in alltihop av i sin utsökta over-ear-lur HD-605N. aptX HD kostar licenspengar till Qualcomm, så den kan vara en faktor, men LDAC är helt öppen standard, fri att använda (men tydligen inte helt spikad, enligt Panasonics egna tekniker). I skrivande stund finns inga True Wireless-lurar på marknaden (som vi känner till) som har stöd för aptX HD eller LDAC, men man kunde ju hoppats att Panasonic skulle vara först där och ha ett starkt trumf på hand mot löjligt dominerande Apple.

panasonic rz-s500w svart true wireless
Foto: senses.se

Panasonic vill att man ska styra lurarna helt med rösten och ett fåtal tryck, så att man aldrig behöver plocka upp telefonen ur fickan. Ihop med vår Android funkade det skapligt med Google Assistant och likaså med Siri, via iPhone (så hjälpsamma som dessa AI-assistenter nu kan vara i dagsläget). Men i all ärlighet går det mycket snabbare att bara plocka upp luren och göra det du ska med ett par snabba tryck, istället för att försöka tala som hemlig agent med fingret mot örat och hoppas att du uppfattas rätt. Att höja och sänka volym är dock praktiskt att kunna göra direkt mot snäckan, istället för att fippla med mobilen varje gång.

RZ-S500W är även IP4X-klassade, så du kan med gott samvete svettas i dem också.

Ljudkvalitet

AAC är, trots begränsningarna, inget dåligt format och RZ-S500W låter bra. Mycket, mycket bra faktiskt. Basen känns rik och varm och de 8mm ”stora” membranen i neodymium skapar överraskande stort ljud, för formatet. Basen är såklart inte så djup som på en over-ear-hörlurar, men det svänger ändå bra i Junge Junges Run Run Run, samtidigt som mellanregistret och diskanten förblev klara och väl uppdelade. Det lite större membranet nyttjas snyggt av dova tongångar som i Post Malones rockstar och för akustisk musik – som live-inspelningar, så var de också utmärkta.

Frågan är om RZ-S500W kan vara marknadens just nu mest välljudande True Wireless-lurar? Vi tror nog faktiskt det. De låter aningen vassare än förra referensen, Creative Outlier Gold – med djupare bas och ökad detaljrikedom och nu börjar vi faktiskt närma oss ljudkvalitets-nivåer som gör att även audiofiler som vi kan tänka oss att ta med de tusen gånger smidigare TW-lurarna framför over-ear-modeller på resan. Inte illa, Panasonic.

panasonic rz-s500w

RZ-S500W – Mikrofonen

Panasonic gör stort nummer av beamforming-tekniken i de sex, inbyggda MEMS-mikrofonerna, som ska spela in dig från två håll och med riktad fokus på din munhåla. Tyvärr är resultatet inte lika bra som pitchen; det fungerar absolut att prata i telefon via RZ-S500W, men talet upplevs som muffligt och distanserat av motparten, klart sämre kvalitet än att ha telefonen mot örat. Detta kan eventuellt förbättras med kommande mjukvara, men i dagsläget är micken inget direkt säljargument för just dessa lurar. Tyvärr.

Appen

Desto bättre är Panasonics ljudapp, som både kan uppdatera dina hörlurar och hjälpa dig att hitta dom via en slags inbyggd Tile-funktion, antingen genom GPS-positionering eller genom att spela upp ljud (detta kräver dock att lurarna alltid är på, aldrig i stand-by, vilket suger en del extra batteri, särskilt om du alltid låter dem stå på). Här kan du även ställa nivån på ANC (onödigt mycket brusreducering kan förkorta batteriets kapacitet och även tillföra distortion), samt använda Amazon Alexa, som ännu inte vunnit jättemycket mark i Sverige.

panasonic audio connect
Panasonic Audio Connect är en föredömlig app.

Summering – Panasonic RZ-S500W

Panasonic RZ-S500W är den japanska jättens första försök på den snabbt växande True Wireless-marknaden och som introduktion måste den ges med beröm godkänd. Bolaget har en lång tradition av att skapa fantastiska tv-apparater, suveräna UHD 4K Blu-ray-spelare och välljudande hörlurar, så även om RZ-S500W kanske är lite av ett första åk, så låter de ändå väldigt bra. Prislappen runt 1 700 kronor ligger dock farlig nära huvudkonkurrenten, men det gör dom ändå intressanta för dig som söker efter TW-lurar som låter så bra som möjligt. Passformen och micken är lite av en besvikelse, men den förra är ju helt individuell så det kan upplevas bättre beroende på om din öronform är mer lämpad för designen.

Fotnot: Panasonic släpper även en lillebror till denna modell, RZ-S300W som har mindre membran och färre funktioner (ingen ANC bl a), till en lägre prislapp. Företaget äger sen många år tillbaka även Technics, och det varumärket släpper inom kort ett par lyxigare true wireless-lurar (EAH-AZ70W) som ska ha hela 10 mm membran och lite annat smått och gott (inklusive högre prislapp). Vi på senses får snart in vårt test-exemplar och kommer att rapportera hur det står sig mot dessa.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.