Panasonic RP-HD605N är den japanska jättens intåg i det övre mellan-segmentet av hörlurar. Med en förstklassig finish, som andas kvalitet och inbyggt stöd för precis vartenda, modernt, trådlöst format (aptX HD och LDAC bland annat) så lämnar Panasonic HD605NE egentligen väldigt lite att önska. Men tyvärr kommer långt ifrån alla konsumenter att kunna uppleva och höra deras fulla potential. Läs vidare så får du veta om du är en av dom som kan.
Design Panasonic HD-605N
HD605N kommer i två färger: den klassiska, svarta och subtila designen samt en maroon, nästan rödbrun, glansig finish. Man ser och känner direkt att detta andas hög standard, både i fråga om design och konstruktion. Kåporna har en jämn och slät finish och påminner om andra, semi-professionella lurar från konkurrenterna i segmentet, och du tonar snabbt och enkelt ut volymen genom att kupa handen runt den högra kåpan, då även den inbyggda mikrofonen hjälper till att ta upp ljudet utanför. De 268 gramen gör lurarna ganska lagom tunga, inte så tunga att de känns jobbiga att bära men samtidigt heller inte så lätta så att de känns billiga och sladdriga runt huvudet och öronen.
Enda, lilla kritiken på design är att kåporna sitter relativt hårt mot örat, vilket såklart bidrar till bättre stabilitet och ANC (brusreducering) men blir varmt och lite tryckande efter ett tag. Detta går att kalibrera lite bättre (som exempelvis de betydligt dyrare Bang & Olufsen Beoplay H9i, som verkar ha hittat perfekt balans där).
Vi får med en relativt snygg och relativt stor bärväska, dock ingen bärpåse, vilket kunde ha varit trevligt när man inte vill moffa ned en hård väska, modell mellanstor, i sitt bagage. Lurarna kan enkelt vikas ihop och tar så lite plats; en lyxig bärpåse hade inte varit oskäligt att förvänta sig för prislappen.
Ett annat märkligt val är att designer-teamet valt att kåporna bara kan vridas uppåt – inte nedåt, som är standard – när man hänger lurarna kring halsen. Detta gör att regn och snö faller rakt ned i elementen, något som inte kan vara bra (eller meningen).
Tekniken i hörlurarna
Panasonic har verkligen inte snålat på tekniken i HD605N. Här finns alla nymodigheter och codecs du kan önska. Lurarna fungerar och låter bra rakt ur lådan, såväl trådade som trådlöst. Men vill du klämma ut det där lilla extra ur dom (och det vill du ju), så ställer de väldigt specifika krav på danspartnern – listan är tyvärr inte jättelång på prylar som klarar precis alla format.
Som vi tidigare nämnt finns här stöd för Hi Res-Audio via trådad anslutning. Detta system är främst något Sony driver på och framförallt stöds på deras enheter, exempelvis deras mobiltelefoner eller vår tidigare referens-förstärkare STN 1080. Kontrollera om enheten du tänkte köra lurarna med stöder detta, ifall du vill använda dig av Hi Res-Audio (googla din modell eller kolla i den fabulösa handboken (RTFM)).
Trådlöst stöds de äldre formaten aptX och AAC (som är Apples favorit), – båda bra tekniker – men det är först när man kopplar in en enhet som klarar aptX HD eller LDAC som man verkligen tappar hakan. aptX HD tar ljudet till en ny nivå, men är en Qualconn-licens och finns alltså inte på några Apple-produkter idag (och lär inte göra det inom närmaste framtid heller, med tanke på konflikten de två bolagen emellan). Mac stöder förvisso aptX, men det är svårt att tvinga datorn att välja det framför AAC, som den gärna defaultar till. LDAC är, återigen, en satsning på högupplöst, förlustfritt ljud – denna gång trådlöst – från Sony. Denna kodek är helt licensfri (=gratis att implementera) och standard format från och med Android 8.0 (Oreo). En mobiltelefon, som exempelvis redaktionens OnePlus 6 ger dig hela uppsättningen ljudavkodare, med möjlighet att till och med välja den kodek du föredrar. Och det är påtaglig skillnad i kvalitet mot den, dubbelt så dyra iPhone X, som inte stöder något av formaten (varken aptx, aptx HD eller LDAC). I skrivande stund vet vi inget om Apples 2019-modeller av mobiltelefoner, men vi hyser inte stora förhoppningar om att de kommer att stödja dessa format, som delvis både kostar licenspengar och innebär att samarbeta med tredjepartstillverkare, vilket Apple inte är pigga på.
Så om du ska få ut maximalt ur HD605N måste du äga eller införskaffa en enhet som stöder aptX HD och gärna LDAC. Bara att börja googla och kolla din manual!
Lurarna klarar att lira trådlöst cirka 20 timmar (med lagom volym och mellan-aggressiv ANC) och de laddas från tomma till fulladdade på runt fyra timmar. Dock sker detta via mikroUSB, vilket känns mossigt (och långsamt). 2019 kan vi väl enas om att vi skrotar mikroUSB till fördel för det överlägsna USB-C, som dessutom stöder snabbladdning?
Brusreduceringen kan ställas i tre lägen och vi fann mittenläget mest behagligt (otippat). Lurarna gör ett bra jobb med ANC, men de är inte riktigt lika effektiva i väldigt bullriga miljöer. Så är ANC din grej finns bättre alternativ i exempelvis Sony WH-M1000X3.
Så låter Panasonic HD-605N
Det tar inte många takter innan man inser att Panasonic HD-605N spelar riktigt bra. Ljudet är varmt, närvarande och omslutande, med välimplementerad brusreducering, som hörs väldigt lite när det är tyst i lurarna. De ligger, ljudmässigt, inte i toppskiktet kopplade till vilken enhet som helst, men kopplar du som sagt in en pryl som har stöd för aptX HD och eller LDAC så kommer du får en chock över hur mycket över sin prislapp de spelar! Ljudet lyfter en nivå och blir klarare, öppnare och mer detaljerat – trummorna blir tyngre och diskanten ligger ännu mer behagligt än den gjorde förr, samtidigt som hela upplevelsen blir mer äkta och “högupplöst” helt enkelt.
Det går att mata lurarna med det mesta – elektronisk pop, filmmusik, hårdrock: de spelar energiskt och glatt. Vi diggade till Sverige-aktuella Rammsteins senaste album, såväl som Post Malones senaste hip-pop-kreationer för att runda av med Svansjön (baletten) och Rossinis opera Barberaren i Sevilla. Allt lät mycket behagligt. Möjligtvis kan man ana en liten “värme” i ljudsignaturen, som kommer lite på bekostnad av absolut klarhet, att lurarna gärna drar lite mot bas – hellre än mellanregistret, men så är det också en balansgång mellan att återge ljud “ofärgat” och “personligt”. Gillar du nykter och stram återgivning, utan nästan någon som helst färgning, kan vi rekommendera Audio-Technica ATH-M50xBT, som ligger i prisklassen under. Men vi vågar påstå att Panasonic HD-605Ns karaktär nog skulle passa de flesta lyssnare.
Elementen i kåporna är standard 40mm, med en impedans på 38 ohm (via kabel) och en känslighet på 99 db / mW. Det enda som egentligen står ut i specarna är att lurarna är klassade från 4-40 000 Hz, något som är ovanligt. Nu vet ju alla att ingen kan höra hela det frekvensspannet, men vissa skolor säger att ju mer teoretisk vidd i frekvensregistret, desto mer detaljer kan lurarna (teoretiskt) spela och det kan vara något som utnyttjas för högupplöst musik (både trådat och trådlöst, om du har utrustningen och rätt källmaterial att spela).
Slutomdöme Panasonic HD605N
Panasonic HD605N är, som så ofta, en fin produkt från Panasonic. Samtidigt är den svår att betygsätta och bedöma exakt, eftersom den är beroende av variabler som ligger utanför själva produkten. De ser bra ut, låter bra med alla källor (som väntat för priset) och saknar ett par, mindre egenskaper. Men kopplar man ihop HD605N med enheter och källmaterial som drar nytta av de högupplösta kodekarna så lyfter lurarna ordentligt och nosar på toppskiktet av alla lurar vi provat! Frågan är hur många som har den utrustningen, idag? Detta är inget som Panasonic HD605N kan belastas för, naturligtvis, men det blir ändå en stor skillnad om du har eller saknar denna utrustning. Sitter du på en iPhone eller annan hårdvara, utan aptX HD- och LDAC-stöd, så kommer du kanske inte bli riktigt lika imponerad, även om du säkerligen inte blir missnöjd heller.
En solklar rekommendation blir det, hursomhelst, för Panasonic HD605N. Har du rätt utrustning åt dem så blir de ett måste – de spelar långt över sin prislapp, när de får rätt partner att dansa med.
Så här sätter vi betyg på Senses