Hem Film & TV Test: iPhone X
iPhone x recension Guld

Test: iPhone X

av senses.se
jobs iphone
Matthew Yohe [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

I år är det tio år sedan Apple revolutionerade smartphone-branschen. 2007 anlände Apple iPhone, ytterligare en i raden geniala – och på förhand ifrågasatta – produkter uppstyrda av dåvarande VD:n och grundaren Steve Jobs (skulle en datortillverkare som Apple göra en telefon helt plötsligt?). Resten är historia. iPhone har idag blivit så självklar och kopierad av andra tillverkare att många av er läsare säkert inte ens kan erinra er en tid då mobiltelefoner inte var små datorer med pekskärmar (Philips Fizz någon?). Mycket har hänt sen dess. Steve Jobs lämnade jordelivet hastigt och tragiskt 2011 och Apple har genom åren fortsatt utveckla och hålla fast vid sitt eget iOS (iPhone OS) medan konkurrensen mest förlitat sig på Googles öppna Android OS (Windows Phone är glömt och begravet). Prestandamässigt har Apple toppat ligan i stort sett varje generation, men det har även reflekterats i prislappen, samtidigt som man efter Jobs död halkat efter på tekniska funktioner och innovationer. Vissa (självklara) egenskaper fortsätter implementeras flera år efter konkurrenterna, samtidigt som Samsung och de asiatiska märkena tagit allt större marknadsandelar genom lägre priser.

iPhone x
Foto: Apple

iPhone X (som uttalas ”iPhone tio”) är både en hommage till iPhones tioåriga historia såväl som en seriös ansats att ta iPhone-konceptet vidare in i framtiden. Mycket är sig likt, men en hel del är också nytt. Stora frågan är om det räcker för att motivera den astronomiska prislappen på mellan 11 – 13 000 kronor?

Vad är nytt i iPhone X?
Till att börja med är iPhone X en otroligt snygg smartphone, med en pekskärm som täcker nästan hela framsidan och mäter sköna 5,8″ parat med en lika läcker och glasprydd rygg som ska tillgängliggöra trådlös laddning. iPhone X är mer långsmal än Apples övriga Plus-modeller, vilket är en utmaning för vissa appar som ska visas (mer om det nedan). Telefonen kommer endast i denna ”Plus”-storlek och utförandena 64 respektive 256 GB. Det senare alternativet är lika stort som en standard SSD-hårddisk på en bärbar dator och lite over-kill om du frågar oss, men vill du filma i 4K med 60fps så tar det upp 2.11 GB per minut och då blir ju kapaciteten nödvändig.

iPhone X
Marknadens läckraste smartphone? Vi tycker det. Foto: Apple

OLED är bildtekniken som alla talar om nu. Den har en förmåga att återge färger mer realistiskt än den förut rådande LCD-tekniken och kan släcka ned enskilda pixlar, vilket innebär att den påminner om den gamla plasma-tekniken i tv-apparater. OLED-skärmen i iPhone X är ett mästerverk. Stor, extremt ljusstark för en mobilskärm (625 nits) och med fantastiska färger – samma True Tone och automatiska anpassning efter omgivningens belysning som iPhone 8, men då med OLEDs överlägsna återgivning. Betraktningsvinkeln är också bredare, vilket kanske mest spelar roll om man ska ha den som bildkälla, men samtidigt är det imponerande hur ljus och tydlig den är även i direkt solljus.

iPhone x vad finns i lådan
Att Apple skickar med den antika 5V-laddaren och ingen USB-C-Lightningkabel är uselt, med tanke på priset. Foto: senses.se

Rent teoretiskt har OLED, precis som plasma, en viss risk för inbränning men Apple säger sig ha tänkt på detta och en telefon är ju sällan så statisk i att visa bilder som en tv kan vara (tänk kanal-loggorna som skapat många sorger förr i tiden och nu är mer nedtonade av den anledningen), om inte annat så släcker den jul ned sig när du inte tittar på den. De flesta OLED-skärmar har automatiskt underhåll av pixlarna när skärmen är släckt, men vi har inte kunnat få bekräftelse av Apple att så är fallet med iPhone X (eller om det ens behövs).

true tone OLED
OLED gör True Tone ännu bättre. Foto: Apple

Upplösningen på skärmen, som alltså följer trenden med att i princip eliminera glasbågen runt displayen, är tacknämliga 2436 x 1125 pixlar. Inte riktigt 2K, men i alla fall mer än ”bara” Full HD vilket gjort att den fått namnet Super Retina HD med 458 ppi (pixel per inch), vilket är bäst täthet hittills. Den extra upplösningen, kombinerad med OLEDs överlägsna färgåtergivning gör surfandet och filmtittandet snyggare och behagligare än någonsin förr; vi snackar riktigt ögongodis. Det finns en svart vik (”flärp”) som sticker ned från displayens övre del som huserar Face ID-kameran och den förstör tyvärr lite av det rena intrycket på den enorma skärmytan. Men det är i praktiken inte något som stör jättemycket när man väl använder telefonen till att titta på film eller spela, till exempel.

iPhone x skärm
Sjukt mycket skärmyta. Foto: Apple

Eftersom ration (förhållandet mellan längd och bredd) på iPhone X-skärmen är 18:9 (mer långsmal än Apples Plus-modeller), så blir den lite bredare än 16:9, som är standarden för film idag. Det gör att man får svarta ”sorgkanter” (letterbox) ovan och under bilden, annars skulle alternativet vara att kapa av kanterna, vilket vi ju verkligen inte vill (vi får rysliga minnen av 90-talets Pan & Scan för 4:3-tv-apparater). Glädjande nog stöder iPhone X också standarden Mobile HDR, som är en del av Ultra HD Premium-satsningen för HDR för mobiltelefoner.

mobile hdr netflix
Netflix Iron Fist är en av de första serierna du kan streama i Mobile HDR. Foto: Netflix

iPhone X har helt tagit bort hemknappen, vilket innebär en rätt stor omställning till hur man vant sig vid att använda iPhone under tio års tid. Touch ID (fingertrycksavläsaren) är således borta och ersatt med Face ID, en specialkamera som genom infrarött ljus läser av 30 000 punkter i ditt ansikte, som sen blir själva nyckeln. Sci-Fi? Absolut – och det funkar otroligt bra! Du ”lär” telefonen ditt ansikte genom att rotera det ett varv i inställningarna och sen är det bara att köra i vind med ett lås som tar fel på ansikte en gång på miljonen (mot Touch ID som felar en gång på 50 000). Face ID kan inte luras av masker, utskrifter (som konkurrenternas ansikts-ID gick på) – inte ens enäggstvillingars ansikte eller att någon håller upp telefonen mot ditt fejs när du sover funkar. Det är helt enkelt en kusligt bra och cool funktion, som dessutom har maskininlärning för om du skulle odla skägg till exempel. Observera att du i nuläget endast kan koppla ett Face ID-ansikte per iPhone X, så det är ju en nackdel mot Touch ID där du kunde registrera flera fingrar eller andras avtryck (så att du till exempel kommer in på dina barns enheter).

Att hemknappen saknas gör också att funktioner får nya grepp och genvägar – om du drar uppåt och håller kvar fingret så får du upp alla öppna appar (istället för dubbelklicka på hemknappen) och nu kan du även swipe:a höger och vänster för att gå till nästa app, något som känns självklart och intuitivt. Kontrollcenter når du numera istället genom att swipe:a nedåt, något som tar en stund att lära om efter att man tvärtom swipe:at uppåt i många år.

face id
Glöm Touch ID, nu är det Face ID som gäller. Foto: Apple

Face ID är förresten inte bara coolt och säkert, det fyller en annan vettig funktion också. Eftersom iPhone X känner igen ditt ansikte så vet den även när du tittar på den. Därför är alla notiser automatiskt privata (den puffar om att exempelvis att ett sms från en viss kontakt kommit in, men inte exakt vad det står i det). Om telefonen känner av att du tittar på den så visas notiserna i sin helhet. Smart! Likaså sänker telefonen automatiskt notifikationsljud – för exempelvis sms – när den känner av att du ändå håller på med den. Detta kan tyckas som små finesser, men det gör hela telefonen så mycket mer ”smart” och användarvänlig. Tittar du bort kan telefonen själv släcka ned skärmen för att spara batteri. Man kan givetvis även väcka telefonen med wake/power-knappen (som sitter på sidan) och även låsa upp den med PIN-kod, ifall Face ID skulle börja bugga eller om man utfört omfattande plastikkirurgi i plytet. Face ID går också att aktivera eller avaktivera för enskilda appar.

Kamerorna på fram- och baksidan är liknande på iPhone X som de är på iPhone 8 Plus – men inte helt. Upplösningen är fortfarande 7 MP framåt med dubbla 12 MP-kameror bakåt, 1,8 respektive 2,4 bländare, men iPhone X har även större bländare på tele-linsen (2,4 mot 2,8) och bildstabilisator på båda linserna vilket såklart är positivt. Kvaliteten är suverän, återigen ett lyft från förra generationens iPhone 7 Plus och bildstabilisatorn fungerar lika bra som alltid. Vidare så kan nya A11-chippet göra fantastiska saker med bilderna i efterhand, bland annat räkna ut teoretiska ljussättningar som du kan ändra sömlöst mellan (denna funktion är fortfarande i beta i skrivande stund, men kommer alltså bara att bli bättre).

iPhone x kamera
Foto: Apple

Vi har inte lagt någon jättetid på att testa Animojis då vi – utan att vara spydiga – inte ser någon stor användning för funktionen, annat än för barn. Men visst kan det väl vara kul att spexa till det med en animerad figur som du kan spela in dig själv pratandes som och sen skicka som videofil. Kanske säkrast att installera alkolås på den funktionen när vi tänker efter…

Animoji
Animoji – för Snapchat-generationen. Foto: Apple

Likt iPhone 8 så kan du ladda iPhone X trådlöst, via plattor som stöder Qi-standarden (en bred standard du finner hos många tillverkare idag, bland annat IKEAs möbler) och det fungerar även med skal på (utom ifall detta skal, mot förmodan, skulle vara i metall). Batteriet i iPhone X är 2 716 mhA, något större kapacitet än iPhone 8 Plus alltså och ska ge två timmar längre batteritid än iPhone 7 och 8. Eftersom trådlös laddning funnits på exempelvis Google Nexus sen 2012 så är det lite synd att Apple väntat så länge med att hoppa på tåget och då samtidigt inte stöder båda standarderna, Qi och PMA, vilket ytterligare hade ökat valfriheten för tillbehör. Det som däremot är direkt upprörande är att inte ens en premium-telefon som iPhone X får Apples snabbladdare eller USB-C-till-Lightning-kabel inkluderad, utan de två tillbehören måste du köpa till separat för ca 700 kr extra. Uselt! Vi kommer snart med smarta alternativ på tredjepartsprodukter framöver.

Foto: Apple

Och slutligen, precis som iPhone 8 så har iPhone X en A11 Bionic Processor som sopar mattan med all konkurrens i benchmark-tester, men som ännu inte börjat utnyttjas fullt ut av program och spel då många är gjorda för att fungera flera iPhone-generationer bakåt. iPhone X presterar aningens lägre än iPhone 8 Plus (4 200 och 9 963 i Geekbench, singel respektive multi core) men det är frågan om små marginaler på teoretiska mätningar. I samma veva är det ändå galet lovande att A11-processorn i princip har samma prestanda som en bärbar Macbook Pro, som kostar nästan dubbelt så mycket. Vi ser fram emot att spela kommande stortiteln Sky på den!

Vad saknar vi hos iPhone X?
Förutom det vi redan påpekat – snabbladdare och USB-C-Lightningkabel – som absolut borde ingå i en så här dyr produkt, så är det samma klagomål som på iPhone 8: Apple har fortfarande inte gjort sina telefoner vattentäta. IP67 anger förvisso att de ska klara att vara nedsänkta i 1 meter vatten i 30 minuter, men då detta är testat i labbförhållanden så är det inget som täcks av garantin och därför skulle ge dig en ny telefon om du provar och får eventuella vattenskador. Kanske hör det till saken att just vattenskador är en av Apples stora inkomstkällor hos iPhone-användare som tappat sin telefon i… just det, toan. Förhoppningsvis är detta ett lager av extra skydd så att många slipper det traumat framöver, men om du aktivt väljer att bada med den så gör du det på helt egen risk (och om du gjort det kan du väl berätta hur det gick? Vi får inte prova det med vårt test-exemplar…).

Vi behöver också vänta lite på att appar dynamiskt ska anpassa sig till iPhone X långsmala höjd, något som inte är deal breaker på något sätt, men ger onödiga sorgkanter och ibland rent av fula resultat i vissa, icke-optimerade appar. En funktion att dra en svart kant i linje med den svarta fliken (”flärpen”) vore också trevligt och lätt gjort, samtidigt som det kanske skulle ge snyggare presentation (kom igen, OLED är ju kung på svärta).

iPhone x vattentät
iPhone X ”tål vatten”, men är inte vattentät. Tyvärr. Foto: Apple

Summering iPhone X: Förutom två, relativt små, irritationsmoment (som nämns ovan) så är iPhone X en rent ut sagt fantastisk smartphone, med stor sannolikhet framtiden för hela iPhone-produktlinjen. Den är ett stort lyft på de flesta fronter och har en prislapp därefter. Samtidigt är närmaste konkurrenten, Samsung Galaxy 8 nästan lika dyr och inte i närheten av lika snabb (men den är dock vattentät – val och kval).

Har du råd så rekommenderar vi dig verkligen att införskaffa iPhone X, även om du skulle gå från iPhone 7 – skillnaden är faktiskt påtaglig. Intresset för produkten är, som väntat, enormt och leveranstiden likaså. Du som inte förbokade inom de första 15 minuterna den 27 oktober kan vid denna artikels pressläggning med lite tur kanske ha den innan jul – men inte säkert. Det är såklart också mycket hype och nyhetens behag samt säkerligen en del ”lyxegenskaper” du inte måste ha; iPhone 8 presterar ju i princip lika bra och kan bli din idag för halva priset. Men det kostar som bekant att ligga på topp och det är svårt att se hur mycket mer på topp man kan ligga idag än att äga en iPhone X. Sälj en njure, panta klockan och skippa juklapparna i år – du kommer att vilja ha en!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.