Hem LjudHörlurar Test: Shokz Open Fit Air
Silver

Test: Shokz Open Fit Air

av senses.se

När vi testade Shokz Open Fit hösten 2023 blev vi inte helt kloka på lurarnas användningsområde. Fokus låg på att de totalt öppna hörlurarna verkade för en ökad säkerhet vid cykling, löpning eller annan träningsform där användaren behöver ha koll på sin omgivning. Vi ansåg då att priset var för högt för det alldeles för snäva användningsområdet.

Idag lanserar Shokz Open Fit Air, en snarlik uppföljare som erbjuder i alla fall en trevlig förbättring men som dessvärre har behållit flera delar vi önskar Shokz hade fixat sedan föregångaren.

Shokz Open Fit Air blir effektfulla i rosa med sin nya design.
Foto: senses.se

En kort tillbakablick på Shokz Open Fit

Även om detta test främst ska handla om Shokz Open Fit Air så behöver vi backa lite i tiden. Vi vill förklara varför Open Fit exempelvis regerar på kontoret men är svåranvänd och irriterande med insomningspodden. När vi fortsatte använda Shokz Open Fit med jämna mellanrum gjorde vi några oväntade lärdomar. Det första var att vi i telefonsamtal aldrig fick någon indikation på att vår motpart inte hörde oss tillräckligt bra. Vi behövde aldrig växla till telefonen när motpartens tålamod till slut tog slut. Vi insåg också hör skönt det är att faktiskt ha koll på den egna röstvolymen när man tar ett samtal i det publika eller på ett kontor.

En del som vi aldrig kom till rätta med var volymstegen, det vill säga hur mycket hörlurarna höjer och sänker med varje tryck. Vid insomning var Open Fit geniala för att kunna hålla koll på om barn skriker i rummet bredvid samtidigt som du lyssnar. Men vid insomningen var volymsteget för en bekväm insomning lite för högt eller lite för lågt. Båda stör och i slutändan fanns bättre alternativ. Sista detaljen vi vill nämna är att komforten ökade med tiden. Byglarna blev mjukare och efter ett tag glömde du bort dem på riktigt.

Shokz Open Fit Air
Foto: senses.se

Tillbaka till dagens huvudobjekt – Shokz Open Fit Air

 När vi gick igenom specifikationerna till Open Fit Air skapades en viss förvirring. I stort är alla värden de samma som på föregångaren. De dynamiska kompositelementen har samma storlek, räckvidden den samma, samma blåtandsversion, batterikapaciteten inklusive etui är den samma till, etuiet är lika stort och vikten är den samma. Så vad är då poängen med nya Open Fit Air?

Vi har hittat tre tydliga skillnader och en detalj. Det första är priset. Vid lansering kostade Shokz Open Fit 2 500 kronor medan Shokz Open Fit Airs lanseringspris är 1 500 kronor (Shokz Open Fit får du dock idag för 1 800 på Shokz egna hemsida). Utmärkt tycker vi då detta pris är betydligt mer passande för vad du får.

Shokz Open Fit (vit) i jämförelse med Open Fit Air (rosa)
Foto: senses.se

Den andra skillnaden är storleken. Shokz Open Fit Air har ett betydligt större högtalarhus vilket vi vid vårt cyklingstest märkte skapade mer sus och minskade möjligheten att höra något av musiken. I samband med detta blev det således förvånande att batteritiden för själva hörluren är en timme mindre för nya Open Fit Air. Sex timmar istället för sju medan den totala tiden med etui är densamma, 28 timmar.

Den sista skillnaden är att du med Open Fit får möjligheten att skapa en egen EQ-profil vilket inte du inte kan göra med Open Fit Air. Jo just det, en sista detalj om inte det redan har framgått, du kan få den i rosa.

Så sammanfattat, billigare, större, sämre batteritid (utan etui) och ingen egen EQ profil.

Så vad betyder då allt detta?

Det känns som att Shokz har velat skapa en budgetvariant av Shokz Open Fit Pro och laborerat med olika detaljer för skapa en ny produkt vars enda egentliga fördel är just priset. Vilket de har lyckats med. Det är dock synd att inte fokus har lagts på andra detaljer som snarare hade förbättrat produkten. Exempelvis trådlös laddning av etuiet, mindre volymskillnad mellan stegen, en-klicksalternativ för knapparna och kanske framför allt, möjligheten att ställa in vad knapparna ska göra om det ringer. Något som alltjämt saknas.

Foto: senses.se

Kontentan Shokz Open Fit Air

Det är fortsatt inte en extravagant ljudupplevelse som är främsta förmågan hos Shokz Open Fit Air. Bästa träningsformen vi har identifierat är löpning för det är mer sällan än vanligt att ditt lokala gym erbjuder tystnad i samband ett träningspass. Och cyklingen går väl an om du utesluter motvind eller höga hastigheter.

Men där vi tycker Shokz Open Fit Air glänser, som med sin föregångare, är poddlyssning, radio och telefonsamtal. Det är ett suveränt headset som trots sin avsaknad av inställningsmöjligheter fortsatt är en favorit just i denna aspekt. Framför allt detaljen att du faktiskt inte behöver göra någonting mellan att du lägger på och lyssnar vidare. Eller börjar prata med din kollega. Inga proppar eller sladdar. Enkelt.

Slutligen då, skillnaden är så pass liten mellan föregångaren och Shokz Open Fit Air att det sänkta priset är den stora fjädern i hatten. Att Shokz just nu har bästa priset på marknaden på sin hemsida för Shokz Open Fit har sannolikt en koppling till nylanseringen. Räknar vi dock med att det pris resten av marknaden fortsatt erbjuder är det som gäller, vilket är 2 500 kronor, är Shokz Open Fit en given vinnare.

Shokz skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.