Hem LjudHörlurar Test: Shokz Open Fit
Shokz - Open Fit

Test: Shokz Open Fit

av senses.se

Då och då får vi tillfälle att testa en produkt som inte har sitt självklara användningsområde – och det älskar vi. Givetvis faller Shokz Open Fit inom genren hörlurar, men sedan blir det inte helt självklart i vilken miljö dessa hörlurar får blomma ut och visa sin bästa sida. Allt eftersom hittade vi dock tillfällen när Shokz Open Fit är fullkomligt perfekta, men också när de helt enkelt inte går att använda. I det stora hela är detta en intressant produkt, som dock inte passar riktigt överallt och inte riktigt vem som helst.

Shokz Open Fit – en överblick

Till att börja med är inte Shokz Open Fit ”bone conducting”, som vissa andra modeller från Shokz, utan kan beskrivas som små högtalare du låter vila mot örat med hjälp av en bygel. De isolerar ingenting så du hör precis allting runtomkring. Hörlurarna är också i övrigt en hyfsat enkel varelse då det finns ganska få delar du kan modifiera. Du kan välja några utvalda varianter för vad knapparna styr, ingen trådlös laddning eller hörseltester för att optimera ljudet och inga funktioner för att spåra en borttappad lur eller etui. Du får några EQ-profiler, samt kan skapa dina egna, men sedan tar det slut. Vi blir dock imponerade av batteritiden då de går att använda en hel dag och fortfarande ha en del kraft kvar.

Foto: senses.se

Upplevelsen

Shokz Open Fit är inte heller ett par lurar med vilka du kan avnjuta musik på någon högre nivå. Det låter helt ok, men verkligen inte mer än så. Främst kan du använda dem till ljudböcker, poddar och telefonsamtal. Brist på isolering gör att du inte heller kan använda dem i miljöer med högt bakgrundsbrus, som exempelvis på en buss eller tunnelbana. Det går naturligtvis, men då måste din ljudvolym överrösta din omgivning vilket snabbt kan bli smärtsamt för örat.

Vidare upplevde vi att Shokz paradargument, att du kan höra din omgivning till fullo samtidigt som du hör din favoritlåt, är ett tveeggat svärd. Kontinuerligt uppstår det en konkurrenssituation där ditt fokus slits mellan din låt och något ljud i din omgivning. Detta gav efter ett tag upphov till mer stress än njutning.

Shokz Open Fit – När är de som bäst?

Trots allt detta tillsynes negativa så finns det något som gör Shokz Open Fit attraktiva och förvånansvärt tilltalande. En stor del av detta är komforten, något vi i är lite försiktiga med att kommentera då det nästan alltid är subjektivt. Varje hörlur väger 7 gram vilket inte gör dem till de lättaste hörlurar vi har testat. Men då du inte har något i örongången eller runt örat som täpper till, och det samtidigt är själva örat som bär, kan du ha dem på dig i timmar. Du kan gå med dem i örat hela kvällen, svara om det ringer, lyssna på podden när det passar, men i övrigt glömma bort dem.

Foto: senses.se

Ljudåtergivningen som headset (mikrofonerna) är riktigt bra vilket tillsammans med multipoint-uppkoppling (två enheter) också öppnar upp för användning på kontoret. Så nyckeln, som vi nämnde i ingressen, är miljön du tänkt använda dem i. Den behöver helt enkelt vara tyst nog för att inte konkurrera med återgivningen. Men med de förutsättningarna på plats är Shokz Open Fit geniala och ingen genomhörning i välden klår dina egna öron.

Vi upptäckte också ett annat användningsområde, som helt klart inte kom som första idé. Vi testade att låta en femåring hänga på sig Shokz Open Fit för att kunna se sin favoritfilm i en offentlig miljö och succén blev ett faktum. Förutom att du kan ge över en lur och lyssna med i början för att säkerställa att volymen inte är för hög, så hör du om du volymen trots allt höjs. För dessa läcker givetvis ljud men det hörs endast om omgivningen är avgjort tyst eller om volymen är riktigt hög. Vidare kan du faktiskt få din femårings uppmärksamhet trots att filmen är igång, vilket alla föräldrar vet inte är så illa.

Vid dessa tillfällen gör det inget att kontrollerna förblir basala jämfört med många andra i prisklassen. Men där stöter vi dock på det största problemet, nämligen priset. Du får betala cirka 2 500 kronor för ett par Shokz Open Fit vilket gör att du har en stor marknad med många alternativ inklusive fantastiska hörlurar som Sony WF-1000XM4. Det gör att det smala användningsområdet minskar möjligheterna att motivera priset.

Foto: senses.se

Shokz Open Fit – Kontentan

Shokz Open Fit är ett par verkligt speciella hörlurar, men med ett smalt användningsområde. Samtidigt erbjuder de funktioner som gör dem unika på ett verkligt positivt sätt och erbjuder en komfort som är svårhittad. De sitter bara helt enkelt där och du glömmer bort dem. Då de inte riktigt passar att använda överallt gör det att prislappen känns omotiverat hög. Så i slutändan får vi sammanfatta det hela med att konceptet gör att huruvida dessa passar just dig inte blir en fråga om prestanda, utan snarare om preferens. Vi gillar dem helt klart, men de klarar sig inte på egen hand som enda paret hörlurar i väskan.

Shokz skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.