Hem LjudHörlurar Test: Skullcandy Push Active (TWS)
Recension Skullcandy Push Active senses

Test: Skullcandy Push Active (TWS)

av senses.se

Intentionen med Skullcandy Push Active blir tydlig så snart du öppnar boxen och ser de bygelklädda, true wireless-lurarnas dioder piggt lysa upp i blått; – ”Vi är klara, dags att köra!”. Det tar cirka tjugo sekunder av uppstart innan de är igång och länkade till telefonen. Push Active riktar sig främst till träningsprofilen snarare än audiofilen, men mycket finns under ytan. Därför finner Push Active sin givna plats på fler ställen, än bara på gymmet och löparspåret.

Passform

Passformen är ok, men det är lite trixigt att få lurarna att sitta rätt och sluta tätt. Sannolikt kommer detta av två skäl: De medföljande plupparna i tre olika storlekar är för mjuka. Lurarna väger trots allt åtta gram per lur och då krävs lite stabilitet i örongången. Den andra faktorn är att bygeln, som trots allt får lurarna att hyfsat sitta på plats, inte är formbar. Shures SE-serie är ett utmärkt exempel på byglar som du själv formar så att snäckan sitter perfekt.

Skullcandy Push Active
Skullcandy Push Active. Foto: senses.se

Ljudupplevelse Skullcandy Push Active

När lurarna väl hamnat rätt så levererar Push Active en OK ljudbild. Man ska dock komma ihåg att öronen anpassar sig ganska snabbt och hjälper till att få det att låta bra. Vid jämförelse med andra in-ears (lite för att nollställa öronen) – som exempelvis klart billigare Sudio Vasa Blå – blir tyvärr ljudbilden inte så mycket att hurra för. Vissa inställningar går att göra i Skull-iQ-appens EQ (mer om det nedan). Men alltför stora korrigeringar tenderar att stjälpa och förvränga ljudbilden mer än faktiskt hjälpa den. 

Basen kan du justera upp så att den blir tydlig och effektfull på låtar som Seven Lions – Freesol eller Solar Fields – Sombrero. Det är på låtar som Dave Weckls – Dis´Place This eller Thomas Bergersens – Empire of Angels som Push Active kommer till korta. Helheten och mellanregister blir lidande, det hela känns tunt och lite ihåligt.

Vad är Skull-iQ?

Appen Skull-iQ laddas ned på sedvanlig app store och är fylld av trevliga features (något vi också rörde vid i recensionen av hyllade storebrors-modellen Skullcandy Grind Fuel). Den mest centrala funktionen är givetvis röststyrningen. Relativt enkelt får du lurarna att genomföra kommandon som paus, play, next, previous samt påkalla uppmärksamheten hos din enhets egna assistent. Vidare är det inga problem att justera volymen och dessutom aktivera Skullcandys egna variant av genomhörning; Stay Aware. Funktionerna kan du givetvis också styra med programmerbara knappar på själva lurarna, så du slipper att sitta och prata i en tyst tågkupé. 

Två andra features, som är värda att nämna är Share Audio och integreringen av Tile, som Skullcandy byggt in i sina lurar i flera år. Share Audio tillåter dig att dela det du lyssnar på till andra användare av Skull-iQ, en funktion som kan komma riktigt väl tills pass i flera situationer. Tile hjälper som bekant slarvpellen att hitta en lur som är borttappad. Vill du kan du också använda en av lurarna som avtryckare till kameran.

Dessutom finner du också en EQ, snabbkontakt till Skullcandys kundtjänst samt en användarmanual. Allting snyggt och prydligt förpackat. Bra!

Vad som är riktigt bra med Skullcandy Push Active

Med risk för att upprepa oss måste Skull-iQ nämnas under denna rubrik. Appen ger Push Active en bredare arena att verka inom och öppnar upp för vardagligt bruk. Det är en fröjd att lyssna på en pod i köket med genomhörningen på när barnen springer runt och låter (så att man har lite koll men ändå inte får allt oljud). Valfritt är det ju givetvis att stänga av Stay Aware, bara för en stund, och njuta av tystnaden. Ytterligare ett exempel är att vintertid slippa rusta av handskar, fippla med proppar och hitta telefonen för att pausa. Tillhör du gruppen som gärna somnar till en podcast är återigen Stay Aware ett utmärkt sätt att göra det, men att samtidigt ha koll på omgivningen. Och så allt detta med röstkommandon. Det gör att användningsområdet blir betydligt större och Push Active får gärna hänga med lite överallt.

En annan del som imponerar starkt är batteritiden. Fulladdade lurar håller tio timmar och tio minuter i laddboxen ger en påfyllning av cirka två timmars speltid! Laddboxen ger 34 timmar, så totalt blir det svindlande 44 timmar. Under testperioden laddade lurarna faktiskt aldrig ur helt. Ligger de inaktiva somnar de, men vaknar så snart du rör dem. Innan du åter har dem i örat är de länkade och klara att användas. Push Active kommer med en USB-C sladd som är smidig nog att ha med om du trots allt måste fylla på kräm.

Skullcandy Push Active i ask
Foto: senses.se

Det som behöver putsas

Stay Aware är en lysande, men sårbar funktion om den inte görs rätt med aktiv brusreducering (som kräver mjukvara och hårdvara i form av mikrofoner som scannar av oljud). Ligger vinden på nu blir det ett fasligt oväsen och funktionen blir obrukbar. 

Som telefon-headset imponerar heller inte Push Active, återigen mycket på grund av riktade mikrofoner. Du hör utan problem, men din motpart får det tuffare då luren sitter långt ifrån munnen. 

En detalj som inte slutat störa är fodralet. Boxen i sig är stor, men acceptabel med tanke på den excellenta batterikapaciteten. Utformningen är dock sådan att fodralet nästan inte går att öppna utan två händer då ytan är synnerligen hal och anonym. Ett litet problem kan man tycka, men inte i längden. När allt annat styrs med rösten, torde boxen gå att utforma så att man enkelt kan öppna den med en hand.

Kontentan Skullcandy Push Active

Det finns som sagt många rätt med Push Active, men dessvärre är det som blir fel det viktigaste. Passformen och ljudbilden sänker betyget flera steg, något som förhoppningsvis Skullcandy ordnar till med kommande modeller eller versioner. Kanske öka till 8 mm element och göra något åt både pluppar och byglar? I övrigt är dessa lurar tillsammans med Skull-iQ annars riktigt trevliga. Slutligen då: är Push Active prisvärda? Svaret blir ett nja. För cirka 900 kr finns många alternativ och Push Active har åtminstone två stora delar att hämta in, samtidigt som de prismässigt inte ligger så mycket lägre än sin betydligt bättre storebror Grind Fuel.

 • Spellista för testet
  • Thomas Bergersen – Empire of Angels
  • Seven Lions – Freesol
  • Solar Fields – Sombrero
  • Hans Zimmer – Mombasa
  • Agnes Obel – Familiär
  • Really Slow Motion – Dominus
  • Alan Jackson – Drive
  • Dave Weckl – Dis´Place This
  • Junkie XL – Roland of Eld
  • Ulrich Schnauss, Jonas Munk – Sirocco
  • Armin van Buuren – Beautiful Life
Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.