Hem LjudHörlurar Test: Anker Soundcore Sport X10
Soundcore Sport X10 test Silver

Test: Anker Soundcore Sport X10

av senses.se

Det finns en hel del tänk bakom Anker Soundcore Sport X10, det märks. Ett tänk som verkar mot att skapa ett par hörlurar som tål en del, inte ramlar ur, som motiverar dig till att pressa vidare men som samtidigt nästan inte väger någonting. De levererar ett energiskt och explosivt ljud samtidigt som de erbjuder flera funktioner som vi återfinner bland mer exklusiva och dyrare hörlurar. Allt är dock inte gröna skogar, det finns förbättringsmöjligheter på flera områden. Men som träningslur är Anker Soundcore Sport X10 på många sätt precis vad du behöver.

Övergripande Soundcore Sport X10

Foto: senses.se

Hörlurarna kommer med hörlurspluppar av fem olika storlekar. Detta är direkt ett plus då det förbättrar möjligheterna för bra passform och ljudbild. Vidare får du en USB-C sladd, ett laddetui samt hörlurarna. Etuiet är elegant och kompakt vilket kommer av att byglarna går att fälla in, en funktion som Anker ihärdigt trycker på. Det blir tydligt när man jämför med Skullcandy Push Active vars etui plötsligt känns klumpigt och väldigt stort. Huruvida komforten påverkas av just rotationsmöjligheten låter vi dock vara osagt, men smidigt blir det helt klart.

Storlekskillnaden blir påtaglig med de roterande byglarna. Foto: senses.se

Lurarnas ringa vikt på 4,4 gram per lur gör att de känns märkvärdigt lätta i handen och mycket bekväma i örat. Elementen mäter 10mm vilket ger en utmärkt ljudbild, men mer om det lite längre ner.

Laddboxens lock är fjäderbelastat och öppnas enkelt med ett knapptryck. Locket står fint upprätt och lurarna fäster sig magnetiskt. Snyggt placerat i knappen finns tre dioder som informerar om laddningstillstånd. Batteritiden imponerar med sammanlagda 40 timmar, åtta timmar i lurarna och ytterligare 32 från etuiet. För den intresserade så finns på Ankers hemsida en fullständig beskrivning av samtliga varianter som dessa tre dioder representerar.

På respektive lur har du en fysisk knapp med vilka du reglerar de vanliga funktionerna som paus, nästa spår, uppspelningsläge eller volym. Knapparna är givetvis programmerbara och alternativen är ett tryck, två tryck och långt tryck. Vi hade gärna även sett alternativet tre tryck, då samtliga funktioner då fått sitt eget läge. Vi hade också sett att knapparna har varit lite större. Med handskar blir det en gissningslek huruvida du lyckats eller inte.

Foto: senses.se

En irriterande detalj är att om du återför en hörlur, oberoende vilken, i etuiet återställs inställningar för uppspelningsläge och normalläget går in automatiskt. Du måste sedan, beroende på hur dina knappar är programmerade, ställa uppspelningsläge från din mobil. En liten detalj men irriterande och onödig.

Slutligen är lurarna IPX7-klassade vilket utan tvekan skapar en trygghet vid exempelvis cykling i tungt regn eller en dusch med musik (vilket vi faktiskt har provat, med lyckat resultat). Helt klart en sak mindre att bekymra sig över!

Funktioner och uppspelningslägen

Appen

Anker Soundcore Sport X10 får ytterligare möjligheter med sin app. I denna får du funktioner som exempelvis andningsstöd för uppvärmning eller att varva ned, ett EQ-bibliotek samt möjlighet att ställa in kontroller. Du kan även ställa in och spara flera EQ-profiler för senare användning.

Brusreduceringsläget (Noise Cancellation)

Låga, monotona frekvenser tas effektivt bort och tillåter musikens samtliga register höras tydligt, men det blir inte helt tyst. Diskanter och explosiva snabba ljud går igenom kontinuerligt, om än något dämpat. Tillägget med vindbrusreducering påverkar inte märkbart i stark vind eller på en cykel. Bästa alternativet blir då Normalläget.

Genomhörning (Transparency Mode)

Genomhörningen är långt ifrån Soundcore Sport X10 starkaste sida. Visst hör du omgivningen, men ljudet är ganska grumligt och hade mått bra av lite förstärkning. Framför allt av de högre registren. Tittar man upp mot de mer exklusiva hörlurarna finns ibland även möjligheten att ställa in nivån av genomhörning, något vi saknar hos Soundcore Sport X10.

Ljudkvaliteten hos Soundcore Sport X10

Redan på boxen triumferar Anker med att lurarna har en extra kraftig bas och utan tvekan har de rätt. Basen är extrem. Så pass att det bitvis blir jobbigt att lyssna. Men när du är på gymmet, på cykeln eller i löparspåret och pulsen konkurrerar om hörseln, då kommer basens nivå till sin rätt. Den driver på, motiverar och hjälper dig att kämpa, precis som ett par sportlurar ska göra.

Spelar du bas-tung musik som exempelvis Solar Fields – Sombrero, blir det dock för mycket, för mullrigt. Istället för kraftig och effektfull blir basen överväldigande och obehaglig. Den inbyggda EQ kan inte heller justera tillräckligt mycket för att kunna lyssna normalt på exempelvis bussen.

Den generella ljudbilden imponerar dock, framför allt med tanke på prisklassen. Du får naturligtvis inte samma rymd eller detaljrikedom jämfört med exempelvis Sony WF-1000XM4, men du betalar å andra sidan bara en tredjedel av priset. Men om vi igen jämför med Skullcandy Push Active , som också är ett par sporthörlurar och ligger i precis samma prisklass, imponerar Soundcore Sport X10 och tar utan tvekan en ledarposition.

Med det sagt får du absolut tillräckligt, och mer därtill, för tillfredsställa dina öron under träningspasset. Hans Zimmers – Mombasa blir kraftfullt energigivande och fullständigt boxar hjärnan att orka lite till.

Foto: senses.se

Kontentan – Anker Soundcore Sport X10

Ankers Soundcore Sport X10 blir snabbt en del av dig själv. De är lättmanövrerade och kompakta vilket gör att de gärna får följa med i fickan så snart du lämnar hemmet. IPX7-klassningen gör att du utan oro kan ha dem i fickan tills det är dags sätta dem i öronen. Måhända erbjuder de flera bra funktioner, men det de är bäst på att stötta vid träning och det är de riktigt bra på. Ljudbilden är utmärkt trots det ringa priset och batteritiden gör att du inte behöver fundera så länge du laddar någon gång ibland. Det finns förbättringspotential på flera områden, men om fokus ligger på kraftfull uppspelning vid träning är Ankers Soundcore Sport X10 ett utmärkt alternativ.

Anker skickade testprodukt för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.


Spellista för testning:
⦁ Thomas Bergersen – Empire of Angels
⦁ Seven Lions – Freesol
⦁ Solar Fields – Sombrero
⦁ Hans Zimmer – Mombasa
⦁ Agnes Obel – Familiär
⦁ Alan Jackson – Drive
⦁ Dave Weckl – Dis´Place This
⦁ Von Dinkelmeyer – Countach 1988
⦁ Michael McCann – Watchtower
⦁ Armin van Buuren – Beautiful Life
⦁ Dawn Upshaw – Lorsque Vous N’Aurez Rien A Faire (ur Cherubin)

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.