Hem Allmänt Test: Technics EAH-AZ60M2
Guld

Test: Technics EAH-AZ60M2

av senses.se

Vi på senses.se gillar att sluta cirkeln när vi så ges möjlighet. När vi redan testat Technics EAH-AZ80, som visade var skåpet ska stå, och följt upp med minstingen Technics EAH-AZ40M2, som inte riktigt övertygade, är det nu dags för finalen. Och nu börjar det på allvar bli svårt för marginalerna är små och detaljerna blir det som avgör. Den centrala frågan blev redan från början huruvida den största bocken Bruse har tillräckligt med klamp och bank för att vara ensam på tronen. Eller om mellanbocken Bruse kommer klämma upp sig bredvid?

Så håll till godo med den sista delen av Technics in-ear-trilogin och möt Technics EAH-AZ60M2.

Technics EAH-AZ60M2
Foto: senses.se

Övergripande specifikationer Technics EAH-AZ60M2

Trådlösladdning, 8 mm membran, trepunktsuppkoppling, LDAC, Bluetooth 5.3 och 7,5 timmar på en laddning. Det är Technics EAH-AZ60M2 i ett nötskal. Du kan dessutom få dessa i en mycket elegant blå färg. Med andra ord får du ett par synnerligen kompetenta hörlurar för cirka 2 300 kronor. Ungefär 1 200 kronor mindre än vad EAH-AZ80 kostar, men precis i samma prisskikt som hyllade Sony WF-1000XM4. Ingen svag konkurrent ljudmässigt, men som med teknikens utveckling börjar hamna något i kölvattnet.

Appen Technics Audio Connect

Med EAH-AZ60M2 är appen helt “upplåst”, till skillnad från EAH-AZ40M2, och ger dig tillgång till alla inställningsmöjligheter. Du kan justera graden av genomhörning, brusreducering och flera andra parametrar. Framför allt ingår givetvis paradnumret trepunktsuppkoppling. Något Technics alltjämt är ensamma med och som fungerar klockrent. En mer detaljerad genomgång av appen hittar du i vårt test av EAH-AZ80.

Men när vi nu har gått igenom det övergripande är det dags för det väsentliga: ljudet.

Hörlurarna uppradade. Från vänster EAH-AZ80, Technics EAH-AZ60M2, EAH-A40M2
Trion generation 2 av AZ från Technics. Foto: senses.se

Ljudbilden Technics EAH-AZ60M2

Inledningsvis kan vi utan att darra påstå att EAH-AZ60M2 är ett par riktigt bra hörlurar. Du får en allomfattande upplevelse där ingen genre är främmande. Diskanterna är precisa och tydliga utan att vara stickiga, mellanregistren limmar ihop ljudbilden avvägt och balanserat. Basen hanterar både hastighet och djup.

I Hans Zimmer – Buyer Beware, vårt burkighets-test-spår, balanseras basen med precision och sorterar elegant bort alla jobbiga frekvenser. Helt utan på bekostnad av det totala trycket och kraften som låten kräver för att kunna leverera. Växlar vi sedan till Michael McCanns – Watchtower, med sin fundamentalt heltäckande och mullrande bas, finns trycket men vi saknar en gnutta kraft. Vi får inte riktigt uppleva den där simulerade magkänslan av basvibrationer (som egentligen bara kan uppnås med kompetenta subbas-högtalare) som EAH-AZ80 eller Denon PerL Pro 665 lyckades frambringa. Men det är nära. Den inbyggda EQ:n kan visserligen öka på basen men inte den akustiska förmågan så det blir inte riktigt samma upplevelse.

Ytterligare en detalj vi har uppmärksammat är att det finns en tydlig ljudskillnad mellan de olika uppspelningslägena. Läget Off låter ironiskt nog mindre tilltalande än de andra två vilket ofta är det motsatta. Brusreduceringen tenderar att ta bort bredd och försämra ljudbilden ibland tydligt. Men inte i detta fall.

Etui. Uppifrån och nedåt: EAH-A40M2, EAH-AZ60M2 och EAH-AZ80.
Foto: senses.se

Sitter Technics EAH-AZ80 tryggt på tronen?

Det ligger sannerligen i marginalerna och sannolikt skulle du i ett blindtest inte helt kunna avgöra skillnaden mellan EAH-AZ60M2 och EAH-AZ80 om du inte hade dem tillgängliga samtidigt. Men jo, det är skillnad och det är inte helt oväntat EAH-AZ80 som tar hem priset. Åtminstone ljudmässigt. Men det är en inte helt obetydlig skillnad i pris och vilket också påverkar det sammantagna betyget. De egentliga skillnaderna är 2 mm membran och lite ökad kapacitet i laddetuiet. Men that´s it. Samtidigt är det just den skillnaden som får dig att bryta ut i ett spontant leende när du använder EAH-AZ80 för allting blir större, mer medryckande och mer levande. Mer övertygande.

Det bör också nämnas, även om det är synnerligen subjektivt, att EAH-AZ60M2 är något lägre i passformen vilket säkerligen passar vissa användare bättre och som var ett problem på första generationens AZ70, som blev direkt tunga och trillade ur örat.

Hörlurarna EAH-AZ60M2 i förgrunden.
Foto: senses.se

Kontentan EAH-AZ60M2

Slutligen vill vi då förtydliga att EAH-AZ60M2 är ett par formidabla hörlurar för ett trots allt resonligt pris. Så känner du det minsta ångest över att du inte sitter på ett par EAH-AZ80 utan ”bara” på ett par EAH-AZ60M2 hörlurar ska du omedelbart släppa den känslan. Snarare ska du känna att du sitter på ett kraftpaket med imponerande flexibilitet och att du gjort ett utmärkt beslut att lägga 700 kronor ytterligare för att kliva upp från EAH-AZ40M2.

Panasonic skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.