Hem LjudHörlurar Test: Technics EAH-AZ40M2
Technics EAH-AZ40m2 vs EAH-AZ80

Test: Technics EAH-AZ40M2

av senses.se

Möt lillebror Technics EAH-AZ40M2!

Vi mötte storebror EAH-AZ80 i somras och blev då fullkomligt golvade av den perfekta kombinationen av teknisk innovation och den knivskarpa men samtidigt varma ljudbilden. När EAH-AZ40M2 dök upp blev vi riktigt nyfikna på att utröna vad du inte får när priset är 2 000 kronor lägre. Känns prisskillnaden rimlig och är storebror, i jämförelse med lillebror, värd de extra slantarna?

Det är givetvis en tydlig skillnad mellan dessa par hörlurar, men allt är inte sämre och detta är verkligen inte en form av budgetvariant. Det är i alla fall första intrycket. EAH-AZ40M2 är till stor del lika kapabel som storebror, men Technics har gjort några onödiga val som vi inte gillar.

Technics EAH-AZ40m2 vs EAH-AZ80 etui
Foto: senses.se

Storleksskillnaden betyder mycket

Technics EAH-AZ40M2 är betydligt mindre, i alla aspekter. Lägre vikt, mindre element, lägre laddningskapacitet, mindre batterier och ingen trådlös laddning. Allt detta kan vid första intrycket kännas som enbart negativa delar men låt oss vända på synsättet. Det finns flera fördelar och det blir lite som när vi jämförde robotdammsugaren Roborock S8 med Roborock S8 Pro Ultra, finesser och extra förmågor tar plats och ibland är utrymmet att föredra.

Technics EAH-AZ40m2 snäckor
Foto: senses.se

Om vi först tittar på själva snäckan är formen annorlunda och snäckan betydligt lättare (fem jämfört med sju gram). För det känsliga örat kan den minskade vikten ha större betydelse än kanske längre batteriförmåga. Den lägre profilen gör luren bättre vid exempelvis cykling eller när det blåser mycket. Att etuiet har inte har trådlös laddning och lägre kapacitet för omladdningar (18 jämfört med 24 timmar) gör etuiet i sig mindre och lättare. Det får plats i fickan på ett bättre sätt och blir lättare att med sig.

Vad du dock inte kommer ifrån är att med minskad volym (dimensionsmässigt alltså) får du mindre element, 6 mm jämfört med 10 mm, och det gör stor skillnad för ljudbild, dynamik och den allmänna upplevelsen. När vi kör vår spellista med testlåtar blir känslan av lite mattare, plattare och mindre omsvepande ljud påtaglig. Om du är en noggrann lyssnare vill du sannolikt öka på basen något samt ha lite högre volym med EAH-AZ40M2 jämfört med EAH-AZ80. Något som också dränerar batteriet lite snabbare.

Ovan ska dock inte missförstås, ljudet är fortfarande bra, men det gnistrar inte till på samma sätt. Det är fortfarande precist och exakt, men akustiken uppnås inte som med storebror.

Technics EAH-AZ40m2 etui och snäckor
Foto: senses.se

Det du fortfarande får trots lägre pris (typ)

Appen Technics Audio Connect fick sig ett rejält lyft vid lanseringen av EAH-AZ80 och mellanbrodern EAH-AZ60M2 i somras. EAH-AZ40M2 använder sig av samma app och kan således också stoltsera med många funktioner som imponerar. Du får trepunktsuppkoppling där du kan välja vad dina enheter ska heta, något som vi hittills endast sett hos Technics. Du får total kontroll över alla knapptryck (1-, 2-, 3- och lång-tryck), alternativ för genomhörning och alla ljudprofiler finns med som trots allt är kompetenta nog att användas.

Några bitar med EAH-AZ40M2 får man dock bara nästan, vilket är synd. Brusreduceringen är Feed-Forward istället för Dual-Hybrid och det är ok för den är fortfarande bra. Men funktionen att förinställa eller justera nivån finns inte med vilket för känsliga öron är hyfsat viktigt. Exempelvis upplevde vi med Sony WH-1000XM4 en form av lättnad när vi stängde av brusreduceringen, eller i alla fall dämpade den. Vad som dock ger en avgjord tumme upp, precis som med EAH-AZ80, är att ljudbilden inte påverkas trots påslagen brusreducering.

Nästan samma visa är det med genomhörningen, du kan inte ställa in nivån men har fortfarande tillgång till de två alternativen Tansparent eller Attention. Och slutligen får du inte heller funktionerna Best ear piece test eller Headphone fitting sensor, men i ärlighetens namn är dessa två ingen enorm förlust.

Technics EAH-AZ40m2 vs EAH-AZ80 öppet etui
Foto: senses.se

Fortfarande svårt att avgöra vilken modell som passar dig bäst?

Vi vill sammanfattningsvis trycka på att det är två centrala bitar som skiljer dessa modeller åt: ljudbilden och uthålligheten. Ljudbilden hos EAH-AZ40M2 är bra men hos EAH-AZ80 är den magnifik. Uthålligheten hos EAH-AZ40M2 är begränsad och du måste vara noggrann med att ladda vilket EAH-AZ80 är lite mer förlåtande med.

Så slutfrågan då, är EAH-AZ80 i jämförelse värd sitt högre pris? Absolut. Denna jämförelse är ett så tydligt exempel som det går att få tag på i avseendet, att du får vad du betalar för. 

Om vi igen vänder på perspektivet och ställer frågan; ”är EAH-AZ40M2 värd sitt pris”?

Nästan.

Om dessa hörlurar hade varit en gnutta billigare hade de varit oemotståndliga. Men med ljudbild, uthållighet och pris sammanslaget finns det andra alternativ, exempelvis Anker Soundcore Liberty 4, som i dagsläget ger dig mer för pengarna.

Technics skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.