Hem LjudHörlurar Test: Anker Soundcore Aerofit Pro

Test: Anker Soundcore Aerofit Pro

av senses.se

Det är lite av en gåta att Ankers hörlursserie Soundcore inte syns mer på den svenska marknaden än vad de gör. Med varje produkt vi har testat har det alltid varit något som stuckit ut. Ofta något som andra tillverkare inte ännu provat, men som efter ett tag dyker upp även hos dem. Vi fick se extrem batterikapacitet med Space Q45, vi tog en dusch med Sport X10 och rätade på ryggen med Liberty 4. Denna gång får vi total genomhörning och 14 timmars batterikapacitet, utan etuiet.

Vi hugger in på Anker Soundcore Aerofit Pro.

En helt öppen modell

Anker Soundcore Aerofit Pro bygger på precis samma koncept som Shokz Open Fit, som vi testade för ungefär ett halvår sedan. En högtalare hängandes i en bygel som vilar runt örat. Det är inte bone-conducting och det är inte ett par in-ears. Vi lärde oss snabbt i vårt förra test att användningsområdet är begränsat och ljudbilden givetvis inte är lika bra. Dessa lurar passar främst i miljöer som är relativt tysta, de är synnerligen lämpliga att använda som headset då du har koll på hur högt du pratar och det finns en säkerhetsaspekt som är högst relevant då du hör allt runt om kring dig.

Anker Soundcore Aerofit Pro
Foto: senses.se

Detaljerna hos Anker Soundcore Aerofit Pro

Som vi nämnde inledningsvis har lurarna en batterikapacitet på 14 timmar (och totalt 46 timmar med etuiet), du kan välja LDAC som kodek och kontrollerna styrs med en fysisk knapp på respektive hörlur. Laddetuiet är dock större än de flesta andra vi har sett då hörlurarna ligger bredvid varandra istället för på varandra som med Shokz variant. Men också kanske för att Aerofit Pro är stora vilket sannolikt kommer av stora membran och stora batterier. Vi får ingen trådlösladdning och menyerna i Soundcores app är avskalade jämfört med vad vi är vana vid. Då Aerofit Pro till stor del marknadsförs som ett par träningslurar, något som vi har synpunkter på, får du också med ett justerbart band för att hålla lurarna på plats.

Slutligen måste vi kort kommentera utseendet. Former, lysdioder och färgval ger lurarna en klart futuristisk känsla. Och det ner till detaljer som membranskydden som är riktigt snygga. Vi har dock vissa invändningar när det gäller det fullkomligt hämningslösa användandet av Soundcores logga, som är precis överallt på lurarna. Istället för ett potentiellt läckert utseende sänker det istället den övergripande känslan. Ingen stor grej men tidigare har vi fått njuta av en stilren och självsäker design.

Det råder inga tveksamheter om vilket märke som gäller med Anker Soundcore Aerofit Pro
Foto: senses.se

Dessvärre fler problem än fördelar

Vi börjar med den imponerande batteritiden: 14 timmar i ett par små hörlurar är ovanligt och medför att du teoretiskt skulle kunna ha dem, ja, nästan hela tiden. Men för att vilja ha dem långa perioder måste de vara sköna och knappt kännas. Det är en fin balansgång där Shokz Open Fit lyckades bättre. De är mindre och har sämre batterikapacitet, men du glömmer att de sitter i öronen. Och det gör du inte med Soundcore Aerofit Pro med sina 11 gram per hörlur (Shokz Open Fit väger in på 6 gram). Hänger du dessutom på spännet för att hålla dem på plats ökar vikten ytterligare 7 gram. Så i slutändan får dina öron bära nästan 30 gram. Och då faller hela poängen med den höga kapaciteten för det blir ganska skönt att istället ta av dem.

Anker Soundcore Aerofit Pro med bygel applicerad
Foto: senses.se

Vidare fungerar Soundcore Aerofit Pro riktigt bra som ett headset för samtal. Men du får inga som helst alternativ för att ställa in vad knapparna ska göra när det ringer, det måste du lista ut själv (vilket förvisso också var fallet med Shokz Open Fit). För att svara klickar du en gång och för att lägga på gör du ett långt klick. I övrigt kan du endast ställa in hur du vill styra din musik eller aktivera voice assistent. Sannolikt därför att hörlurarna är tänkta som ett par träningslurar. Och tydligen enbart det vilket är synd då användningsområdet blir lite smalare.

För även när du tränar krävs det en hyfsat låg ljudnivå runt omkring för att du inte ska höja volymen tills det börjar kännas onyttigt. Vi är helt med på grejen att kunna höra när du cyklar eller är ute och springer i urban miljö, det är onekligen riktigt skönt att ha koll på vad som händer runt omkring. Men att träna med på ett gym med dess omgivande stökiga ljudnivå blir nästan enbart distraherande. Och på bussar, tåg och tunnelbana uppstår samma problem.

Således blir Soundcore Aerofit Pro svåra att använda. Svårare än Shokz Open Fit. Paradnumren med LDAC och 14 timmars batteritid blir liksom inget triumfkort när ljudbilden inte är något märkvärdigt. Vilket givetvis är fallet både för Shokz och Soundcore.

Jämförelse i storlek mellan Anker Soundcore Aerofit Pro och Shokz Open Fit
Foto: senses.se

Hur är ljudet då?

Ljudbilden bör inte kommenteras på samma manér som med ett par vanliga hörlurar. Den når givetvis inte upp till andra hörlurslösningar, men det är ju inte heller tanken. Vad vi dock hade önskat hade varit mer ordning i de övre frekvenserna. De känns dovt och otydligt. Dessvärre är EQ:n svåranvänd och oavsett hur mycket du laborerar når du aldrig upp i samma bas som du får med Soundcores egna EQ-signatur. Men inte heller diskanten. Vi föredrar tydligheten och mellanregistren hos Shokz Open Fit medan den bas som Soundcore Aerofit Pro levererar tveklöst drar det vinnande kortet.

Appen

Anker Soundcore förstår att dessa lurar inte är i behov av samma nivå av förinställda ljudbilder eller andra kontroller. Men något förvånande kan du välja mellan Movie Mode och Music Mode. I dessa kan du sedan välja om du vill att Spatial Effects ska vara fixed, eller head tracking. Men när det är det tänkt att använda Movie Mode med Head Tracking för ett par träningslurar kan vi faktiskt inte riktigt förstå.

Kontentan Anker Soundcore Aerofit Pro

Vi gillar Anker Soundcore. Som vi i ingressen nämnde har de gång på gång på ett positivt sätt förvånat och imponerat på oss. Men denna gång har de hamnat fel och Anker Soundcore Aerofit Pro känns helt enkelt inte speciellt genomtänkta. Det är inte tydligt när de ska användas, byggt på vad som erbjuds. För trots LDAC eller 16,2 mm stora membran är dessa knappast något vi rekommenderar som för en filmkväll. Så dessvärre hittar vi denna gång fler problem än fördelar och sneglar hellre mot andra alternativ.

Soundcore skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.