Hem LjudHörlurar Test: Jabra Elite 10
Hörlurarna Jabra Elite 10

Test: Jabra Elite 10

av senses.se

I vårt test av Jabra Elite 8 Active, ett par hörlurar som vi verkligen gillade, nämnde vi att det fanns en lite mer elegant kusin. Det var givetvis Jabra Elite 10 som vi menade. Dessa lurar, likt Jabra Elite 8 Active, är inte heller fokuserade på att vara ett utmejslat headset som exempelvis Jabra Elite 65e. Snarare är dessa tänkta att ge sig upp och tampas med hörlurar vi finner i 3 000 kronors-klassen. Men med det höjs också ribban, så vi får se hur Jabra Elite 10 står sig mot klassens högdjur.

Övergripande Jabra Elite 10

Etuiet är på utsidan identiskt med Jabra Elite 8 Active: det har trådlös laddning, USB-C-kontakt på undersidan och tydliga magneter som suger fast hörlurarna. Membranen mäter 10 mm och ger en mustig väl-limmad ljudbild som vi kommenterar ytterligare några rader ner. Etui, sladd, fodral och hörlurar har samma färg vilket är en trevlig detalj. Vikten per hörlur är 5,7 gram och komforten är hög. Jabra har lyckats forma sina hörlurar på ett sätt som gör att vikten sprids ut på flera bärpunkter i örat. Den enda negativa är att om du grimaserar tillräckligt mycket så hoppar hörluren plötsligt ut. Nästan utan förvarning. Men det har bara hänt några få gånger vilket gjorde överraskningen än större.

Batteritiden är inte bländande, sex timmar med brusreducering på, men både etui och lurar laddar upp sig anmärkningsvärt snabbt så batteritiden blev aldrig ett problem. Precis som Jabra Elite 8 Active har hörlurarna en imponerande standby-tid där Jabra Elite 10 klarar sig hela 345 dagar om du bara låter dem ligga.

Kontrollerna är flexibla och styrs med fysiska knappar vilket vi gillar. Det blir en tydlighet när du väl trycker och du kan sikta med fingrarna utan att halvdana kommandon når din telefon.

Hörlurarna Jabra Elite 10
Foto: senses.se

Ljudbilden är speciell

Jabra har valt bort att inkludera avancerade codecs som LDAC eller aptX Adaptive. De två inkluderade är AAC och SBC, men Jabra Elite 10 är ett bra exempel på att detaljer är en sak, men att det är summan av kardemumman som faktiskt betyder något. Ljudbilden du får är mustig och otroligt välbalanserad. Med uttrycket väl-limmad menas att samtliga frekvensregister, peakar och att såväl låga som höga volymmässiga variationer i en låt, alla samsas fint. Och precis det får man med Jabra Elite 10.

Men allt är inte bra. Om du höjer volymen tycks inte mellanregister eller bas riktigt orka med. Diskanten blir istället stickig och ganska ensam i att leverera. Men håller man sig på volymmässigt i mitten är dessa lurar ruggigt bra i alla genrer och erbjuder genomgående njutning med kraft och omfamning. Kopplat till detta är att de även volymmässigt är svaga jämfört med andra lurar. Du kan behöva höja signalnivån ganska mycket innan något hörs.

Detta även efter att du har listat ut att Jabras lurar ibland lever ett eget liv när det gäller volymen. Det vill säga, sänker du volymen på lurarna och sedan höjer på din telefon kan volymen ibland förbli låg. Tills du höjer med hjälp av knapparna på själva hörluren. Ungefär som en extern högtalare med egen volymkontroll.

Så sammanfattningsvis får du en enastående bra ljudbild med ovan undantag. Inte extremt akustisk eller dynamisk, men oerhört välbalanserad och varm.

Hörlurarna Jabra Elite 10
Foto: senses.se

Brusreduceringen hos Jabra Elite 10

Som alltid hänger det till viss del på passform och hur väl du lyckats täppa till örongången. Men trots denna knepiga parameter kan vi ändå påstå att den är i toppklass. Det blir väldigt tyst runt omkring dig helt enkelt. Jämfört med andra lurar som exempelvis Denon Pro PerL 665 eller Anker Soundcore Liberty 4 ligger de antingen över eller jämsides. Vi är imponerade.

Genomhörningen

Genomhörningen är ok, men fortfarande verkar Sony vara de enda som riktigt har knäckt nöten med bra genomhörning, framför allt med sina Sony WF-1000XM4. Så vi väntar fortfarande på ett par hörlurar som kan matcha den vid det här laget ganska gamla men ohotade första plats.

Appen Jabra Sound +

Vi vill också hyfsat kortfattat dyka in i Jabras app. 1-, 2- och 3-trycksalternativ är inkluderat där du kan ställa in nästan allt. Även långtryck finns, men är låst för volymkontroll. Genomhörningen kan justeras, men inte brusreduceringen. Det har vi dock heller inte känt behov av att göra.

Värt att nämna är också Jabras egna Soundscapes, alltså ljudridåer (fläktar, regn, brus mm.), vilka kommer väl till pass om du på riktigt vill isolera dig och koncentrera dig. Ljudridåerna har funnits länge och har alltid kunnat vara lite längre. Vi hör klicket då loopen börjar om, allt för ofta. Trots det är det ett plus att de finns.

Hörlurarna Jabra Elite 10 med laddetui.
Foto: senses.se

Kontentan Jabra Elite 10

Så vem bör då köpa dessa hörlurar? Det är en inte helt lätt fråga att ge svar på. Charmen med Jabra Elite 10 är att de till stor del är ett par ”no nonsense”-hörlurar med klass. Precis som med Jabra Elite 8 Active slipper du hålla med hörseltest eller dylikt men ändå få en utmärkt ljudbild. Dock, till skillnad från kusinen har Jabra Elite 10 ingen inriktad specialfunktion. Dessa är rakt igenom ett par hörlurar i vilka musik ska avnjutas och då blir prisklassen ett problem. Med ett pris på 3 000 kronor får du riktigt vassa konkurrenter att hantera vilka erbjuder mer kapacitet och bättre akustik. Rymd och bredd hanteras utan anmärkning men vid jämförelse med hörlurar som Technics EAH-AZ80 eller Sony WF-1000XM4 så haltar Jabra Elite 10 tillräckligt för att glida ner på betygsskalan.

Samtidigt, är du bekväm och inte vill ha något annat än ett par trevliga och lätthanterliga hörlurar är dessa inte ett dåligt alternativ alls. Söker du valuta för pengarna kan du hitta bättre alternativ.

Jabra skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.