Hem Allmänt Test: Anker Soundcore Liberty 4 NC
Silver

Test: Anker Soundcore Liberty 4 NC

av senses.se

När vi först läste om Soundcore Liberty 4 NC blev vi något förvirrade över hur dessa relaterar till Soundcore Liberty 4. Det var inte självklart huruvida dessa var en budgetvariant, en uppföljare, en uppgraderad modell av de befintliga eller helt enkelt ungefär samma lurar? Fast med utvecklad och förbättrad brusreducering. Som namnet förtäljer, möjligen. När vi nu under några veckor har använt Liberty 4 NC i olika sammanhang har bitarna ramlat på plats och enkelt uttryckt så visar det sig vara lite av varje.

Det första mötet med Anker Soundcore Liberty 4 NC

När vi testade Soundcore Aerofit Pro gnällde vi lite på designen, det där självsäkra och stilrena hade bytts ut mot ett överflöd av loggor och namn. Med Liberty 4 NC är vi tillbaka till en elegant och stilren design. Som med Liberty 4 får du ett snyggt välkomnande när du öppnar fodralet och hörlurarna lyses upp underifrån. Fodralet är måhända något stort och otympligt men samtidigt erbjuder det gott om laddningskapacitet. Du laddar trådlöst eller med sladd och kontrollerar hörlurarna med touchkontroller. Anker Soundcores app finns på plats med all sin flexibilitet och justeringsförmåga.

Soundcore Liberty 4 NC. Det snygga och självsäkra utseendet vi är vana vid.
Foto: senses.se

Inte helt oimponerande prestanda

Brusreduceringen ska enligt Soundcore få bort 98,5 % av omgivande ljud. En siffra som naturligtvis är relativt svår att mäta och samtidigt ett modigt påstående. Få overear-modeller kan stoltsera med nästan total reducering av omgivningen (SONY WH-1000XM4 är ett exempel som kommer nära) och ännu färre in-ears. Så utan att sätta en procentuell uppskattning kan vi i alla fall påstå att den är bra utan musik igång och med musik igång är du i stort sett helt isolerad. Den adaptiva brusreduceringen 2.0 gör ett bra jobb att ställa in sig för omgivningen där den stora fördelen blir att slippa ha en statisk inställning som kanske ofta är inställd på onödigt hög effekt. Bluetooth 5.3 levererar blixtsnabb uppkoppling och erbjuder också flerpunkts-uppkoppling. Dock endast två enheter, så fortsatt ligger Technics ensamma om att erbjuda tre.

Vidare får tillgång till Soundcores app där du som vanligt kan ställa in nästan precis allt. För att nämna några exempel får du Hear Id 2.0 (hörselundersökning för optimal EQ-kurva), 3D Surround Sound, Safe Volume (hindrar dig från att lyssna på skadliga ljudnivåer) eller Wind Noise Reduction. Efter att ha testat runt en del fastnar vi dock för Soundcores egna signatur EQ-inställning. Den är något bastung men ger den mest allomfattande inställningen. Men vi återkommer till det under ljudupplevelsen lite längre ner.

Vad som dock har försvunnit jämfört med Liberty 4 är hjälpmedlen för hälsa och träning. Du får ingen pulsmätning och inget alarm för dålig hållning. Inget vi kanske använde speciellt mycket men fortsatt intressanta tilläggsfunktioner.

Batterikapaciteten sticker dock ut, inte lika mycket Aerofit Pro med sina 14 timmar, men 10 timmar i lurarna och 50 timmar tillsammans med etuiet ligger helt klart i de högre regionerna och något vi kanske oftast förknippar med over-ear lurar.

Ljudupplevelsen hos Soundcore Liberty 4 NC

Med sina 11 mm membran, Hi-Res Wireless och LDAC har Soundcore goda förutsättningar för att leverera en kvalitativ ljudupplevelse. Och de gör de också. Det låter riktigt bra i alla genrer vi har kastat på hörlurarna. Membranens storlek möjliggör stor akustisk förmåga som också utnyttjas på ett lyckat sätt. Tillsammans med ett välbalanserat mellanregister, som dock i vissa genrer känns en gnutta underrepresenterat, så får du en stabil grund. Adderar du sedan ett inte längre stickigt högfrekvensområde (som exempelvis Liberty 4 dessvärre led av) får du en komplett och på alla sätt trevlig ljudbild. Det verkar som att Soundcore äntligen har hittat sin egna ljudsignatur något vi kände saknades när vi testade Anker Soundcore Space Q45. Vi kunde inte då riktigt sätta tummen på exakt vad det var, men något saknades. Det gör det inte riktigt längre, även om vi fortsatt inte kan sätta tummen på vad det är.

Vi får ett bullerfritt effektfullt skådespel med Hans Zimmer – Buyer Beware och vi gungar ansträngningslöst med till pigga baskaggar när Armin Van Buuren – Beatiful Life rullar igång. Vi blir tillräckligt omhuldade och omsvepna av AIR – La femme d’argent och vi uppfattar diskanternas alla detaljer utan att kisa med ögonen när vi rullar igång Etherwood- Lighthouse.

Soundcore Liberty 4 NC upplysta bakifrån är alltjämt läckert.
Foto: senses.se

En imponerande detalj är att alla frekvenser hänger med när du höjer volymen till nästan max. Allting blir starkare och högre istället för att exempelvis diskanten blir starkare och basen tunnas ut. Det är imponerande. På totalen finns det helt enkelt inte många fel hos Soundcore Liberty 4 NC ljudbild och det är bara när vi gör en direkt jämförelse med högdjuret Technics EAH-AZ80 som vi uppfattar skillnader. Liberty 4 NC känns då smalare, otydligare och mindre vällimmad. Fortfarande väldigt bra, det blir bara uppenbart att det finns några dimensioner till.

Delar vi saknar hos Soundcore Liberty 4 NC

För det första är de fysiska knapparna vi fick med Liberty 4 borta och det är något av en förlust. Touchsensorerna är visserligen helt ok men har sina svagheter. Som att exempelvis lyckas träffa rätt utan att kunna sikta eller att inte behöva ta av sig handskarna.

Vidare har inte Soundcore helt lyckats med passformen. Knölen som ska fungera som stödet inne i örat är stor vilket bitvis har orsakat värk i örat efter ganska kort lyssning. Det liksom passar inte oavsett hur man vrider på den. Det ska tilläggas att testörat på inga sätt är onormalt litet och inget liknande problem upplevdes heller med Liberty 4. Således hissas det en varningsflagg för er som vet med er att ni har små öron, det kan bli ett problem.

Sista biten är att du får ingen tydlig info om hur det ligger till med laddningsstatus, och plötsligt kommer varningarna och sedan är det slut. Inte ens laddningsetuiet ger en fingervisning förutom sin egna laddning.

Anker Soundcore Liberty 4 NC
Foto: senses.se

Kontentan

Soundcore Liberty 4 NC må ha sina delar som inte riktigt ligger på topp men det mesta gör det, helt klart. Det här är ett par riktigt bra hörlurar och de är fyllda av teknisk kompetens vid sidan av akustisk förmåga. Och vi ska lägga till en faktor som till viss del kanske ursäktar vissa tillkortakommanden: De är mycket prisvärda. Du får, utan realisation, ett par Anker Soundcore Liberty 4 NC för en tusenlapp. Och du får svårt att hitta ett par andra hörlurar som levererar lika mycket för ett så pass lågt pris.

Soundcore skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.