Hem SpelSwitch Recension: Super Mario Bros Wonder
Super Mario Wonder recension Guld

Recension: Super Mario Bros Wonder

av senses.se

Det går inte att överdriva hur stor betydelse spelet Super Mario Bros, som släpptes 1985 till NES, har haft för tv-spelens historia. Ett litet team handfull utvecklare, med legendariska spelskaparna Shigeru Miyamoto och Takahasi Tezuka i spetsen, skapade ett litet under av spelbarhet och underhållning, som med endast två knappar och 32 kb storlek (mindre än vad du kan skapa ett kort textdokument på idag!) skapat en figur som är lika stor del av vår kultur som tomten och fans som varit honom trogen i snart 40 år. Och det handlar inte bara om nostalgi, nej – Super Mario Bros geniala enkelhet och spelbarhet vinner hela tiden vinner nya fans, som upptäcker spelglädjen i Flash-versioner eller på retro-utgåvor.

super mario bros wonder night moving pipe
Foto: Nintendo

Miyamoto saknas denna gång, men Tezuka är högst närvarande i Super Mario Bros. Wonder, det senaste, sidoscrollande Mario-spelet från Nintendo till Switch, som på något sätt är kronan på 40 års plattformsmagi och en modern tolkning och ”best of”-Super Mario från de senaste, fyra decennierna.

Super Mario Bros Wonder kan spelas av upp till fyra spelare samtidigt och du kan välja på alla klassiska figurer (Mario, Peach, Luigi och Toad) samtidigt som vi får nya vänner i form av Daisy, Toadette, fyra olika Yosihs och Nabbit. De två senare har oändligt med energi, men kan å andra sidan inte använda power-ups. Wonder är uppbyggt kring en klassisk Mario-karta vi kommit att vännja oss vid från Super Maruo Bros 3 och framåt och Super Mario 3D World, bland annat. Bowser och hans hejdukar har stulit ett magiskt frö (som ser ut som en blå rädisa) och med detta har han förvandlat sig till ett magiskt slott (!), fyllt av ondska. Det blir upp till våra hjältar att plocka magiska frön på vägen av alla sorter, samt samla på uppgraderingar för att ännu en gång piska skräcködlans stjärt.

super mario bros wonder magic flower
Dessa blommor vill du hålla utkik efter. Foto: Nintendo

Som sagt blir Super Mario Bros Wonder som en hyllning och kröning till Super Mario-serien. Att Tezuka själv är med är så vackert att man nästan blir rörd till tårar. Vi har återigen de spännande rören man kan upptäcka allt från bonusar till hemliga delar av banor genom, men även blinkningar till precis alla Mario-spel genom tiderna, från tvåans växande stjälkar, treans glidflygande och Super Mario Worlds djur-egenskaper. Denna gång blir vi dock inte tvättbjörnar och katter, utan elefanter (!) som kan slå och spruta vatten med snabeln, samtidigt som de kan mosa även biffigare motståndare med sin vikt. Vi får också jaga specialblommor och när vi tar dessa blir världen ”flummig” och öppnar upp för oss att få bonus-fröet på varje bana (tur att det inte var svampar som gjorde oss flummiga…).

Det sägs att över 2000 idéer kom upp inför skapandet av detta spel (som teamet började på 2019, efter New Super Mario Bros Deluxe) och de flesta av dessa snilleblixtar ska ha kommit med i slutprodukten. Det vore att spoila att berätta om för många av dem, men det rör sig om allt ifrån skenande horndjur man kan rida på, till fiender som både skjuter projektiler som förvandlas till stänger man kan klättra på. Detta är Nintendo-fantasi och Mario-magi när den är som bäst.

super mario bros wonder stampede
Foto: senses.se

Nintendo Switch är som bekant något föråldrad rent prestanda-tekniskt nu och är också steget efter Xbox och Playstation i generationsskifte. En ”Switch 2” är bekräftat på gång inför 2024 och den lär bjuda på 4K och annat smått och gott, men det står också tydligt att samtidigt som tredjepartstillverkare har svårt att krama tillräckligt med kräm ur maskinen så behärskar Nintendos eget team den till perfektion. Super Mario Bros Wonder är löjligt läckert, med sprudlande färger som känns som HDR (fast Switchen inte har det), parallaxscrollande, djupa bakgrunder och vackra, runda figurer som redan nu känns högupplösta och skapar en nästan ”2.5 D”-känsla. Visserligen boostas presentationen av vår mClassic också, som rekommenderas alla Switch-ägare att köpa, men även utan så är detta ett av de vackraste och mest fantasifulla spelen du kan plocka upp idag.

Kontrollerna är tighta och flytet är perfekt, och bilduppdateringen träffar 60 fps nästan hela tiden, tack vare skalbar upplösning (1080p till 720p bärbart). Super Mario Bros Wonder passar såväl plattforms-veteraner som yngre spelare, då dessa kan välja Yoshi eller Nabbit och mötas av lite mer förlåtande spelmekanik. Svårighetsgraden känns perfekt avvägd; träning och upptäckarlust lönar sig och du kan utmana dig med frivilliga banor för riktiga Mario-experter. Bossfighterna känns kanske lite väl mycket igen från tidigare spel, inte minst mobilspelet Super Mario Run, men tack vare nya former på våra protagonister så blir det ändå lite nya.

super mario bros wonder wrecking ball
Crash like a wrecking-ball. Foto: senses.se

Det är svårt att leta och hitta fel på Super Mario Bros Wonder. Detta är fullkomlig, ohämmad spelglädje för stora och små och Super Mario Bros-fans kommer jubla åt alla detaljer. Men även du som mot förmodan aldrig spelat ett sidoscrollande Mario-spel förut bör kolla in det. Mario är suverän i 3D, ingen tvekan om den saken, men det finns en charm och direkthet i 2D som är svår att slå.

Vi kan bara lyfta på hatten för Nintendo ännu en gång och konstatera att 2023 är ett fruktansvärt bra spelår, med flertalet fullpoängare (Spider-Man 2, Alan Wake 2 och nu detta) i kalendern.

Tomten får ett lätt jobb i år!

Nintendo skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.