Hem SpelRetro NES: Classic Edition – 8-bitsnostalgi i miniformat!

NES: Classic Edition – 8-bitsnostalgi i miniformat!

av senses.se

Nintendo har presenterat en ny spelkonsol med namnet NES: Classic Edition som har formen av en Nintendo 8-bitskonsol, men i mindre skala. Konsolen släpps 11 november och kostar 60 dollar (ca 600 kr brukar det översättas till i Sverige). Hela 30 spel ingår i den lilla konsolen, men tyvärr kan man inte spela fler än de 30 spel som är förinstallerade. Konsolen kan varken ansluta till internet eller har någon kassettport.

Balloon Fight NES

Balloon Fight

Spelen som ingår är följande Nintendo NES 8-bitklassiker:

Balloon Fight™
BUBBLE BOBBLE
Castlevania™
Castlevania II: Simon’s Quest™
Donkey Kong™
Donkey Kong Jr. ™
DOUBLE DRAGON II: THE REVENGE
Dr. Mario™
Excitebike™
FINAL FANTASY®
Galaga™
GHOSTS’N GOBLINS®
GRADIUS™
Ice Climber™
Kid Icarus™
Kirby’s Adventure™
Mario Bros. ™
MEGA MAN® 2
Metroid™
NINJA GAIDEN
PAC-MAN™
Punch-Out!! ™ Featuring Mr. Dream
StarTropics™
SUPER C™
Super Mario Bros.™
Super Mario Bros. ™ 2
Super Mario Bros. ™ 3
TECMO BOWL
The Legend of Zelda™
Zelda II: The Adventure of Link™

Castlevania NES

Castlevania – the original and best?

Konsolen ansluts till moderna tv-apparater med en HDMI-kabel, som ingår vid köp. En klassisk gamepad ingår också, och vill man spela två samtidigt kan man köpa till en extra för tio dollar (dessa kan sen även anslutas till Wii eller Wii U för att spela Virtual Console-spel). Eller så ansluter man en Classic Controller eller Classic Controller Pro. Det går dock inte att ansluta originaltillbehör från den gamla goda tiden till den nya mindre konsolen, eftersom kontrollportarna ser lite annorlunda ut och är mindre.

NES Mini Classic Edition

Nostalgi som får plats i din handflata

Will Classic Controller

Du kan damma av och plugga in din Wii Classic Controller, om du vill

Nintendo vill inte avslöja om spelen bygger på emuleringar, när spelsidan Polygon ställer frågan. Nintendo är också förtegna om huruvida de planerar en liknande konsol, baserad på Super Nintendo, vid ett senare tillfälle. Kanske är tveksamheten ett svar i sig på den frågan. Nintendo vill inte heller ännu bekräfta för Polygon att konsolen får ett CRT-filter, i stil med vissa andra retrosamlingar (Mega Man Legacy Collection har t.ex. ett sådant filter), får att få spelen att se mer ut som de gjorde på en gammal tjock-tv.

Super Mario Bros NES

Super Mario Bros – Nintendos flaggskepp

Tidigare har liknande konsoler baserat på licenser för till exempel Amiga och Sega Mega Drive släppts. Den nya (eller snarare nygamla) Nintendo-konsolen kan bli en hit som går hem som julklapp i vinter. Att det finns gott om spelare som gärna spelar om gamla klassiska retrospel med en tidstypisk åttabitsgamepad för nostalgins skull är ingen vild gissning, med tanke på hur priserna på gamla originalspel har skjutit i höjden på senare år. Frågan är om inte två dollar per spel är ett pris i underkant. Eller om inte många gladeligen betalat 99 dollar istället för en lite större konsol med fungerande kassettport och trettio inbyggda spel.

Punch Out NES

Punch-Out!! – ett av de mest eftertraktade spelen att äga på NES

Ett frågetecken kring konsolen återstår: På amerikanska Nintendos hemsida står det att en AC – adapter ingår, medan Nintendo på deras engelska hemsida skriver att man får köpa till en sådan. Kanske blir det olika i olika regioner, vilket är troligt och Sverige lär då få UK-modellen. AC-adaptern ansluts i vilket fall som helst till konsolens USB-ingång och du kan använda vilken AC-adapter som helst som ger rätt ström.

Bubble Bobble

Bubble Bobble

Samtliga spel kan numera sparas, så den som inte känner sig pigg på att göra som förr i tiden och antingen sträckspela igenom spelen eller skriva upp dess lösenord slipper de bestyren. Vi på Senses.se känner oss dock tillräckligt hardcore för att försöka varva merparten av de trettio spelen utan sådana nymodigheter till hjälpmedel. Fast vi kan faktiskt uppskatta funktionen vad gäller de spel som hade batteriminne från början (bl.a. Zelda, Final Fantasy, Star Tropics) och beträffande några av de svåraste spelen på samlingen, som actionplattformsspelet Ninja Gaiden från Tecmo eller Konamis klassiska Shoot´em up Gradius. Hur gick den där Konami-koden nu igen…? Hmmm…

Ice Climber NES

Ice Climber – spelet ”alla” NES-ägare hade då det ingick på 80-talet

Artikeln uppdateras allteftersom vi få mer bekräftad info.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.