Hem MobilAndroid Test: Google Pixel 7 Pro
Silver

Test: Google Pixel 7 Pro

av Björn Alsborger

Googles historia med egna mobiltelefoner är lite spretig (vilket iofs inte är så konstigt när det kommer till just Google som är kända för att starta, byta namn på eller lägga ner produkter och tjänster på löpande band).

Det började med (den nu nerlagda) serien telefoner som kallades Nexus. Första modellen, Nexus One (som tillverkades av HTC) släpptes 2010 och hade Android 2.1. Google bytte tillverkare vid i stort sett varje släpp och företag som LG, Samsung, Motorola och Huawei fick tillverka Nexus-telefoner. Detta gjorde att det kunde skilja mycket från år till år och vissa modeller blev mycket mer lyckade än andra. Nexus 5 är fortfarande en av mina favorittelefoner genom åren, oavsett tillverkare (vi har tidigare testat Asus-tillverkade plattan Nexus 7).

Men sen, sin vana trogen så la Google ner Nexus-serien och släppte 2016 Pixel-serien istället. Till skillnad från Nexus-serien som såldes i Sverige så har Pixel-serien aldrig tidigare sålts här. Förrän nu. I och med lanseringen av senaste generationen (Pixel 7 & Pixel 7 Pro) så släpps de och även den något enklare Pixel 6a från förra generationen i Sverige.

Vi ska här titta närmare på flaggskeppet i denna recension, Pixel 7 Pro.

Design och byggkvalitet

Det första man slås av när man öppnar kartongen är hur snygg telefonen är; modellen vi testar här är i färgen ”Hazel” och är någon form av grön-grå med guldiga detaljer. Den har en horisontell kameramodul som går över hela baksidan, så telefonen ligger helt still på ett bord och inte vobblar fram och tillbaks när man trycker på den som många telefoner med en kameramodul som bara sitter på ena sidan gör. Kameramodulen gör också att telefonen får ett karaktäristiskt utseende och ser inte alls ut som alla andra telefoner.

Foto: senses.se

Telefonen väger 212 gram och känns trots att den är relativt stor (skärmen är 6,7″ och måtten är 162,9 x 76,6 x 8,9mm) inte så tung och otymplig som man kanske skulle kunna tro.

Skärmen har något rundade kanter ut mot ramen av telefonen, det här är något som vi har något av en hat-kärlek mot. Det är snyggt, men det är inte helt optimalt ur ett användarperspektiv – det blir lätt reflektioner och det är något svårare att trycka på objekt som ligger nära kanten. Det är inte så extremt som hos vissa konkurrenter och panelen slutar precis innan kanterna rundas av mot ramen, vilket vi uppskattar.

Något vi däremot inte uppskattar är placeringen av power- & volym-knapparna. Av någon konstig anledning har Google valt att sätta dom omvänt mot hur de flesta andra tillverkare gör. Både power och volym-knappen sitter på samma sida och de har placerat powerknappen över volymknappen. Det känns bakvänt och konstigt och har resulterat i mängder av feltryck under testperioden.

Mjukvara

Pixel 7-serien släpps med Android 13 och det är med Android 13 som med nya versioner av iOS eller andra operativsystem: skillnaderna från version till version blir mindre och mindre. Android 13 känns riktigt välpolerat och snyggt, Google kallar det ”material you” och det gör att du till exempel kan få färgsättning och så vidare att anpassa sig efter bakgrundsbild.

En fördel med Pixel-telefonerna är hur väl Google uppdaterar dom. Nya versioner av Android är lovat till (minst) oktober 2025 och säkerhetsuppdateringar till (minst) oktober 2027. Om man räknar bort Samsung så är det ingen annan tillverkare av Android-telefoner som är i närheten.

Google har även något som dom kallar för ”Pixel drop” (eller Pixel Feature Drop) och det sker varje kvartal och då släpper dom nya funktioner som är exklusiva för Pixel. Vissa av de här funktionerna kommer senare till andra telefoner, men inte till alla. Det är inte alltid några större eller revolutionerande funktioner, men det gör att telefonen känns fräsch längre.

Prestanda

I Google Pixel 7 Pro (och i Pixel 7) sitter Googles egenutvecklade Tensor G2, som är en vidareutveckling på Google Tensor som satt i förra generationens Pixel.

Telefonren känns supersnabb, appar startar direkt (Pixel 7 Pro har 12 GB RAM) och det märks att Google verkligen utnyttjar minnesmängden, öppnar du en app, byter till något annat, kanske tar några foton och sen ska tillbaks till den första appen så ligger den fortfarande i minnet och det går blixtsnabbt att öppna igen. Många andra Android-telefoner är mycket aggressiva med att stänga av appar men här har Google tagit en annan approach.

Kör man benchmarks eller de absolut mest krävande spelen så märks det däremot att Tensor G2 inte har samma resurser som Qualcomms eller Apples senaste CPU:er. Den presterar ungefär som Snapdragon 8 Gen 1, men kan bli ganska varm och throttla ner vid hård belastning under en längre tid.

En liten reservation är att vi har vid ett par tillfällen fått den typen av micro-lagg som man tidigare har sett hos exempelvis Samsungs telefoner som har kört deras Exynos CPU. Då främst i Chrome på sidor med animationer och videos. Det här känns dock som något som kommer att åtgärdas via uppdateringar för vi har inte upplevt det i andra appar och överlag så känns telefonen annars mycket snabb.

Skärmen

Det sitter en 6.7″ LTPO OLED som klarar upp till 120Hz och har en max upplösning på 3120×1440 (QHD+) även om standardinställningen är den lägre upplösningen FHD+ (motsvarar ca 1080p), så vill man utnyttja skärmen till max (mot att man ger upp lite batteritid) så behöver man ändra en inställning.

Skärmen är ljusstark (upp till 1400 nits, samt upp till 1000 nits vid HDR). Det är inga problem att använda telefonen även under starkt ljus utomhus.

Färgåtergivning, svärta och kontrast är mycket bra och både foton och video ser riktigt fina ut.

Det enda som vi har att anmärka på är att den automatiska justeringen av ljusstyrka är lite väl aggressiv så det har hänt flera gånger att vi har behövt dra upp ljusstyrkan manuellt när det har varit mörkt i rummet.

Ljud

Det är riktigt schyssta högtalare (stereo) på Pixel 7 Pro. Ett fylligt ljud med helt ok med bas, den nedre högtalaren spelar lite högre, så ljudet blir inte helt i balans. Och när man kommer upp i 75-80% av max volym så märker man av distortion. Men överlag låter det bra och duger absolut för spel och kortare filmklipp.

Ljudet när man pratar i telefon är mycket rent, troligen det bästa vi har testat. Detta gäller för båda parter i samtalet. Google använder aktiv brusreducering så även om man står i en rätt bullrig miljö så hörs man mycket bra.

Säkerhet

Tidigare generationer av Pixel har haft lite olika lösning på säkerhet och upplåsning. T.ex Pixel 4 hade en ”riktig” ansiktsupplåsning motsvarande Apples FaceID som inte går att lura med ett foto / videoklipp, medan förra generationen Pixel 6 enbart hade fingeravtrycksupplåsning (som dessutom inte funkade något vidare förrän efter flera uppdateringar).

Pixel 7 Pro har en uppdaterad fingertrycksupplåsning (som är både snabb och bra) och en ansiktsupplåsning som enligt Google ska vara bättre och med hjälp av AI skapa en djupmodell av ditt ansikte för ökad säkerhet. Den är inte lika säker som t.ex FaceID och går inte att använda för att skriva under i t.ex BankID, men vi har försökt med både foton och videoklipp utan att lyckas lura den.

Både ansiktsupplåsningen och avläsningen är mycket snabb, och ansiktsupplåsningen fungerar tills det börjar bli riktigt mörkt, då får man förlita sig på enbart fingeravtryck.

Batteri och laddning Pixel 7 Pro

I Pixel 7 Pro sitter ett 5000 mAh batteri och den stödjer 30W trådad laddning samt 23 W trådlös laddning. Detta innebär att man kan ladda 0-50% på 30 minuter enligt Google. Vi testade detta och det stämmer någorlunda, det tog oss ca 32-33 minuter att gå från 0-50%. Sen tar det tid. En hel full laddning tar ca 1h 40 minuter. Ganska långt från vissa av konkurrenterna som laddar 0-100% på ca 40 minuter.

I början av testperioden var vi rätt tveksamma till batteritiden och det beror på att när man använder kameran mycket, och då särskilt utomhus så skärmen går upp i ljusstyrka så drar den väldigt mycket batteri. Men efter ett par dagars användning med lite mer normalt användningsmönster så blev det bättre. En hel dag med rätt mycket användning så har man ändå 30-40% kvar på batteriet.

Men har man tänkt att använda telefonen för mycket fotografering utomhus, se till att stödladda lite innan, eller ha en powerbank i ryggsäcken, för batteriet kommer ta slut snabbt.

Kamera – Google Pixel 7 Pro

Att ta bra fotografier har alltid varit lite av Pixel-seriens signum. Google har valt en lite annorlunda approach här, när andra tillverkare har satt i större sensorer, fler megapixlar, fler och bättre objektiv så har Google satsat helt på ”computational photography” där de genom att ta flera bilder, använda machine learning och AI skapar den bästa möjliga bilden. Det här har varit ganska framgångsrikt och Pixel-telefonerna var i början rätt överlägsna, men Google höll länge kvar vid gamla sensorer och hur mycket de än försökte beräkna fram den bästa bilden så blev de omsprungna.

Nu är det ändrat, Google har inte snålat med hårdvaran till Pixel 7 Pro. Huvudkameran är på 50 MP, Telefoto-objektivet är på 5x och har en sensor på 48 MP och vidvinkelobjektivet har 12 MP. Både huvudkameran och telefoto-objektivet har optisk bildstabilisator och vidvinkelobjektivet extraknäcker även som makroobjektiv. Och om man lägger på Googles ”computational photography” på det här då, hur blir resultatet? Jo. Riktigt bra.

Vi kan börja och titta på det som Google kallar ”30x Super Res Zoom”. Trots att kameran bara har 5x så kan man zooma upp till 30x genom att effektivt utnyttja sensorn och sen med mjukvara förbättra bilderna.

Notera skillnaden på vidvinkel och 1x. Google har satt i en riktig vidvinkel till skillnad av många konkurrenterna, så man kan verkligen ”zooma ut” rätt mycket.

Något som Pixel-telefonerna traditionellt har varit bra på är att ta bilder i mörker, genom att ta flera bilder, några med längre slutartid, en hel del beräkningar och sen lägga ihop bilderna får man ett väldigt bra resultat. Nackdelen har varit att det tar 5-6s att ta bilderna, nu med Pixel 7 pro så går det betydligt snabbare.

Även med mörkerläge av så kan man ta riktigt fina bilder utan bra belysning och bilderna blir skarpa med lite brus, bra färger och kontrast.

Foto: senses.se

Det finns även flera olika lägen för att ta kreativa foton. Som t.ex olika typer av foton där man har en rörelse inblandat. Som exemplet nedan som kallas rörelsepanorering och man kan få en känsla av fart i bilden med hjälp av rörelse-oskärpa.

Foto: senses.se

Vidvinkelobjektivet har autofokus och används vid makrofoton. Kommer man tillräckligt nära så slås det läget på per automatik (men går att stänga av) och man kan komma så nära som 3 cm och ändå få skärpa. Nedan är en bild så nära vi kunde komma på en av kontorets plastväxter.

Foto: senses.se

En ny funktion med Tensor G2 är att med hjälp av AI få bilder som är suddiga att bli skarpare. Det här fungerar även på bilder som är tagna med andra kameror eller telefoner som man har i sitt Google Photo-bibliotek. Det fungerar överraskande bra. I exemplet så är det ett suddigt och inzoomat foto av en bild som vi har på kontoret:

När det kommer till video så klarar den att filma i 4K (30/60fps) och i 1080p (30/60/120/240fps). Det är inbyggd optisk bildstabilisator, men det går även att sänka kvalitén från 4K till 1080p och använda delar av sensorn för att öka nivån av stabilisering.

Precis som för foto så finns flera kreativa lägen som timelapse, slowmotion och filmiskt.

Exempel på timelapse:

Här har vi samma promenad i först 4K 60 FPS med normal stabilisation och sen med läget aktiv (som då går ner i 1080p).

Sammanfattning

Om vi börjar med prissättningen som är 9990 kr för 128 GB och 10990 kr för 256 GB så är den betydligt lägre än Samsungs och Apples flaggskepp, som ligger nästan 50% högre i pris, så denna är väldigt prisvärd.

Pixel 7 Pro har en processor som inte riktigt når hela vägen fram. Telefonen känns aldrig långsam vid normal användning, men i riktigt krävande spel så märker man att den har inte det där lilla extra som krävs för maximal prestanda.

När det kommer till kamera, skärm, mjukvara och ljudkvalitet är Pixel 7 Pro minst lika bra (om inte bättre) än konkurrenterna som är betydligt dyrare, så vi kan inte annat än att ge ett riktigt högt betyg.

För att nå hela vägen till toppbetyg så behöver Google slipa på ett par områden, och då framförallt när det kommer till laddning och batteritid.

Google skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.