Hem MobilAndroid Test: Motorola Razr40
Motorola Razr40 (Bilden är tagen med en LUMIX DC-S1 DSLM) Silver

Test: Motorola Razr40

av senses.se

Originalet kommer nog somliga av oss ihåg; det var 2004 då Motorola dundrade in i det svenska mobillandskapet med Motorola Razr V3. Flera uppföljare kom, men det var aldrig riktigt någon av dem som fångade originalets extremt teknologiska utseende och allmänna kaxighet. 2011 kom Motorola Droid Razr men då var konceptet så långt ifrån vad det en gång var att det är tveksamt om den ens borde tillhöra Razr-familjen.

Sedan blev det tyst.

Motorola har sedan dess skapat flera teknologiskt finurliga telefoner som exempelvis Moto Z Play. Ett nyskapande koncept med magnetiska tillbehör som enkelt trycks på telefonen parat med extrem batteritid. Med inget riktigt bet sig fast som Motorola Razr V3. 2020 kom tillslut uppföljaren, Motorola Razr 5G, som redan då var redo för 5G-nätet vilket också säger något om Motorolas teknologiska tänk. Av uppföljarna är det också den som är mest lik originalet, tyvärr på fler än ett sätt. Som med originalet var den vansinnigt dyr, cirka 15 000 kr i Sverige, utan att kunna visa speciellt mycket teknologi. Motorola backade, omgrupperade och slog till igen 2022 med ännu en uppföljare. Även den lik sin föregångare och gick i rätt riktning avseende värde för pengarna. I somras var det åter dags att visa upp ytterligare en version, Motorola Razr40. Denna gång med en telefonen helt lik de smartphones vi alla har blivit så vana vid.

Vi kändes oss nödgade att ge arvtagaren till en legends många arvtagare lite uppmärksamhet. Motorolas förmåga att väva in vissa geniala delar, som får användaren att känna sig ok med att allt inte enbart glänser och glittrar, återfinns med Razr40. För nog har vi lite att önska. Men det finns bitar som sticker ut och som är ruskigt bra.

Hur vi har testat Motorola Razr40

Vi på senses.se vill i våra tester få er läsare att känna igen er, att kunna relatera och förhoppningsvis baserat på våra tester närma er ett beslut. Därför är detta test snarare ett användartest än en fördjupning i hårdvaran eller presentation av grafer om hur telefonens processor presterar. Lite som när vi testade Asus Zenfone 8 kastar vi in telefonen i en småbarnsfamilj med alla de utmaningar som kommer med det. Hur snabb är kameran? Hur fungerar telefonen i vardagen? Vilka delar kom som en överraskning och finns det delar i vardagsanvändandet som haltar? Det är typiska frågor som vi ska besvara så utan mer ingress drar vi nu igång.

Motorola Razr40 (Bilden är tagen med en LUMIX DC-S1 DSLM)
Foto: senses.se

Den initiala känslan av Moto Razr40

Lite som ett elegant cigarettetui med tyngd, det är den initiala känslan. Utvändigt är telefonen klädd i ett närmast kladdigt material, veganskt läder för att vara exakt, med riktigt god friktion vilket minimerar risken för att den glider ur fingrarna. Du får trots detta ett skal inkluderat samt en 33W laddare med sladd. Den stora skärmen, huvudskärmen, har redan en applicerad plastfilm och det enda som saknas är ett skydd till den lilla, eller yttre skärmen. Trots rörliga delar känns den solid och inte ömtålig.

Effekten av vikbarheten hos Motorola Razr40

En vikbar smartphone är en annan typ av varelse och det du tjänar in på längden får du kompensera i höjd. Rent förvaringsmässigt tvingas man till vissa nya rutiner då ens naturliga gripklo (tummen och pekfingret), om du ofta har telefonen i framfickan på byxorna, inte når fram. I gengäld finner den sin plats naturligt i andra fickor och i handväskor.

Motorola Razr40 (Bilden är tagen med en LUMIX DC-S1 DSLM)
Foto: senses.se

Reflektioner runt att just kunna vika telefonen

Känslan blir nästan analog med Motorola Razr40. Du kan behålla handskarna på medan du fiskar upp telefonen, ser efter vem det är på yttre skärmen, svarar genom vika upp och sedan lägger på genom att vika ihop. Och när du viker ihop den får du ett tillfredsställande klapp vilket lite påminner om våra kära gamla telefonklykor.

Viss oro har funnits för att smuts ska hamna mellan huvudskärmen och repa när den är stängd alternativt hamna i själva gångjärnet. När telefonen vid ett tillfälle smet ur handen och smuts hamnade i gångjärnet kom det, trots hyfsat noggrann rengöring på plats, ett synnerligen obehagligt skrapande ljud vid uppfällning. Det blev dock inga märken och efter ytterligare rengöring försvann ljudet. Men oron, som översattes till än mer försiktighet, blev kvar. Men det kommer nya användningsfält när telefonen kan stå själv i olika vinklar. Ett exempel är att lampan blir mångt mer användbar då du kan rikta den i alla vinklar utan stöd. Samma sak med kameran för selfies eller gruppbilder. Den inbyggda AI-funktionen låter dig sonika hålla upp en hand som signal att det är dags för bild, och kameran räknar ner tre sekunder innan bilden tas. Väldigt smidigt.

Motorola Razr40 uppfälld för att visa skärmens veck (Bilden är tagen med en LUMIX DC-S1 DSLM)
Foto: senses.se

Arbetsytan på Motorola Razr40

Huvudskärmen

Huvudskärmen är en 6,9-tums FHD+ pOLED-skärm med en upplösning på 2 640 × 1 080 (413 ppi) och har en uppdateringsfrekvens på upp till 144 Hz . Skärmen är kompetent nog att vara ljusstark i solsken men också diskret nog för att inte störa i ett mörkt sovrum. Men den stora funderingen var huruvida skarven – alltså ingen riktig skarv men där skärmen böjs – syns och om det stör upplevelsen. Ja och nej blir svaret. Har du en ljus bakgrund så att du får mycket blänk ser du den, men rakt framifrån är den helt borta. Oavsett omgivande ljusnivå.

Viker du telefonen till 90 grader delar skärmen smidigt upp sig när så tillåts som till exempel i kameraläget eller med Youtube. Kontrollerna hamnar på nedre delen och skärmen på övre.

Motorola Razr40 yttre skärm (Bilden är tagen med en LUMIX DC-S1 DSLM)
Foto: senses.se

Motorola Razr40 – yttre skärmen

Den yttre skärmen är en 1,5-tums OLED-skärm med en upplösning på 194 × 368 (282 ppi) och kan närmast jämföras med en smartklocka. Du kan välja ett antal olika funktioner men här känner vi att urvalet var begränsat. Vad vi genomgående saknade var att kunna ställa in vilket ljudläge (tyst, vibration eller ljud) på den yttre skärmen. Det hade underlättat och gjort att man slapp öppna upp telefonen. I övrigt är den mycket smidig för att kunna avgöra huruvida ett inkommet sms eller push-notis är värd att läsa vidare på. I jämförelse med Motorola Razr40 Ultra (som vi än så länge inte har testat) är det ganska skönt att den yttre skärmen är liten. Risken för att den ska få egna idéer i fickan minskar.

Några speciella features med signatur Motorola

Motorola har sedan länge inkluderat ett antal smarta gester som vi inte har sett hos någon annan leverantör. Genom att skaka telefonen som en hammare så tänder du lampan, genom att twista telefonen startar kameran och gör du det ännu en gång växlar den till selfie-kameran. Dessa funktioner är några av dem som ger ett rejält mervärde. Smidigheten är oöverträffbar och återigen kan handskarna sitta kvar på händerna.

Motorola Unplugged

Väldigt nyligen har Motorola lanserat en funktion som kan jämföras med iPhones fokusläge, men har i sann Motorola-anda hittat sin egna twist. Enkelt uttryckt är tanken att få dig mindre distraherad och att släppa telefonen till förmån för annat. Första gången du startar Motorola Unplugged får du göra ett antal inställningar. Du ska välja en alternativ bakgrund, välj vilka appar som ska tillåtas, hur pass aggressivt ”stör ej-läget” ska vara och hur länge din session ska vara igång. Du kan sedan också välja om läget ska kunna hävas med eller utan kod/fingeravtryck. Sedan startar det hela och det som händer är att telefonen ändrar skepnad.

Tre paneler från Motorola Unplugged
Foto: Motorola

Bakgrunden byts, all inkommande trafik stängs av i enlighet med dina inställningar, en timer startar och framför allt, skrivbordet töms helt förutom de appar du själv har valt. Du kan inte scrolla i sidled och inget är åtkomligt. Effekten blir ett tydligt lugn och den visuella förändringen ger dig en tydlig påminnelse om att du befinner dig i radioskugga. Men det är inte allt.

Om du måste koncentrera dig på riktigt blir timern en form av målsnöre för när du får, alternativt ska, ta en paus. Och det sker av sig självt, om angett en timme så drar bruset och störsändningen också igång efter den timmen. Du kan inte schemalägga Motorola Unplugged utan måste aktivt starta den, vilket även det ger en känsla av att nu är det dags för något annat.

En sista del med Motorola Unplugged vänder sig till alla föräldrar. Om ditt barn vill spela sitt favoritspel kan du med denna funktion sätta en telefon i händerna på dem med ENDAST den appen plus en timer. Och det krävs ditt fingeravtryck eller kod för något annat. Och om något, så finns det ett inbyggt lugn i det.

Batteritid

Det utlovas cirka 30 timmar vanlig användning på en laddning, och det får du. Och det gäller när du använder telefonen som vanligt utan att vara försiktig eller noggrann med att spara energi. Två versioner finns av Motorola Razr40 och de stora skillnaderna är att Motorola Razr40 Ultra har en större skärm på utsidan (3,6-tum), en bättre processor ( Snapdragon 8+ Gen 1 jämfört med Snapdragon 7 Gen 1) men ett mindre batteri (3 800 mAh jämfört med 4 200 mAh).

Det blir alltså upp till användaren att avgöra vad som är viktigast. Men det märks i vissa sammanhang och det är som att processorn inte riktigt hinner med. Lite hackigt ibland, lite längre laddningstid för hemsidor ibland och kameran blixtrar inte fram tillräckligt snabbt. I det stora hela är det ingen seg telefon, verkligen inte, men om du jämför med exempelvis Asus Zenfone 8, som nu har två år på nacken, så finns en förnimmelse av att riktigt lika stabilt och snabbt går det inte med Motorola Razr40.

Motorola Razr40 i kameraläge med delad skärmfunktion aktiverad (Bilden är tagen med en LUMIX DC-S1 DSLM)
Foto: senses.se

Kameran hos Motorola Razr40

Det finns en funktion med Motorola Razr40 som är fullkomligt genial, på riktigt genial, och som vi aldrig har sett förut, på någon telefon. Den sitter vid linsen och är alla mobilfotografers, kanske framför allt alla föräldrars, räddning för att fånga och bibehålla uppmärksamheten. När kameran identifierar ett ansikte slår den igång ett lite ansikte som gör diverse miner precis vid kameralinsen. Detta gör att alla tittar på precis rätt ställe och framför allt dras vartenda barns intresse direkt till telefonen. En oerhört smart och genomtänkt detalj. Givetvis kanske du inte alltid vill att alla ska titta rakt in i kameran men då är den lika lätt att slå av som att sätta på igen.

Motorola Razr40 kamera-"filur" som drar till sig uppmärksamheten (Bilden är tagen med en LUMIX DC-S1 DSLM)
Foto: senses.se

Bildkvaliteten hos Motorola Razr40

Kameran kan enkelt beskrivas som av bra kvalitet, men långsam. Visst kan du smattra iväg bilder men det hjälps inte om det du fotograferar inte står still i halvbra ljusförhållanden. Då blir det suddigt och när vi skulle fotografera barnen krävdes flera försök innan det blev bra och ibland missades dessvärre den där ursprungliga bildidén.

Vidare tenderar kameran att vissa fall bearbeta bilderna på tok för mycket. Begreppet ”based on a true story”, som egentligen gäller alla mobiltelefoner, blir här helt uppenbart. Irriterande nog ser man bilden en kort stund innan bearbetningen är klar och strax efter är det nästan något annat som visar sig. Synd och onödigt.

Står däremot objektet hyfsat still eller att kameran får stå själv, vilket är en av fördelarna med vikbarheten, blir det en helt annan historia. Bilderna blir riktigt fina och makro-alternativet, som går igång automatiskt, är imponerande. Livfulla bilder med skarpa detaljer och naturlig färgåtergivning. Det finns även ett ultra-res läge som ger dig ännu högre upplösning och större bilder (64,1 MP, 6936×9248).

Men sammanfattat är kameran ingen snabbskjutare utan snarare än taktfull artist. Får den lite tid blir det riktigt trevligt. Så länge den inte överarbetar.

Motorola Razr40 (Bilden är tagen med en LUMIX DC-S1 DSLM)
Foto: senses.se

Vårt sammanfattade intryck av Motorola Razr40

Sammanfattat är detta en läcker telefon som med sina sinnrika detaljer växer på dig allt eftersom du får in handgreppen, förfinar inställningarna och lär dig dess styrkor samt svagheter. Den stora grejen med Motorola Razr40 är vikbarheten och med den kommer ett gäng mervärden som till viss del överskuggar det som inte riktigt når hela vägen. Jämför man med en liknande modell som Samsung Galaxy Z Flip5 så har Motorola Razr40 bättre värden på många områden. Razr40 har högre upplösning på samtliga kameror, lägre bländarvärde, större batteri, bättre högtalare, snabbare laddning och ett cirka 2 500 kronor lägre pris. Men å andra sidan sämre processor, långsammare grafikkort och äldre chipset.

Med allt detta uppradat ska det påpekas att detta är på pappret och den slutliga erfarenheten påverkas av många fler faktorer än bara värden. Men det ger en fingervisning om att de delar vi känner haltar också kan förklaras med hårdvaran.

I vilket fall, vi gillar Motorola Razr40 och kan inte sluta förnöjas åt de delar som är bra. Den är tillräckligt snabb, batteritiden känns trygg, kamerafiluren är genial och den blir endast varm när du laddar den. Den är bara helt enkelt inte snabbast i klassen och vänder sig mer till den stora massan än till specialisten.

Razr40 är en möjligen inte en helt värdig arvtagare till grundmodellen (du kan inte flippa upp den med en hand!!) – men av många försök ligger denna riktigt bra till.

Motorola skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Bildgalleri med bilder från Motorola Razr40

  • Frukt mot berg
  • Makroformat av samma motiv som bilden innan
  • Exempel på skärpedjup
  • Objekt nära i kombination med bakgrund
  • Skogsbild med sol och skugga blandat
  • Makrobild på nymalet kaffe
  • Nattbild utan kamerans nattläge
  • Nattbild med kamerans nattläge
Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.