Hem MobilAndroid Test: Google Pixel 8 Pro
Silver

Test: Google Pixel 8 Pro

av Björn Alsborger

2022 gjorde Googles Pixel-telefoner intåg i Sverige. Pixel 7-serien, som släpptes då, var väl prissatta och kändes som flaggskepp, även om de inte riktigt matchade prestandan hos de dyraste modellerna från Apple och Samsung. Jag har personligen använt Google Pixel 7 Pro som ”daily driver” sedan vi recenserade den och kommer använda den som måttstock.

Under presentationen av Pixel 8-serien var fokus stort på AI och Googles nya processor Tensor G3, som är så optimerad att många av de nya AI-funktionerna körs direkt på telefonen, även om det senare visat sig att en stor del av beräkningarna ändå sker i molnet.

Och många nya AI-funktioner, det är det: en rejält uppdaterad version av ”magiskt suddgummi” med hjälp av generativ AI, AI-förbättringar av porträtt, möjlighet att ändra himmel på bilder, ta bort störande ljud ur video och mycket annat. Vi ska gå genom en del av de mer intressanta funktionerna senare i recensionen.

En annan sak som är ny med Pixel 8-serien är hur länge Google kommer att förse telefonerna med uppdateringar. Google har lovat att telefonerna kommer att få uppdateringar under sju år framåt. Och då inte bara säkerhetsuppdateringar utan även kommande versioner av Android och nya funktioner. Google kommer även se till att reservdelar finns tillgängliga under hela tiden, så köper man en Pixel 8 Pro nu så kan man räkna med att den är fullt supportad fram till 2030. Det här är en utveckling som vi verkligen gillar och hoppas att fler (alla) tillverkare tar efter.

Något som skiljer sig rätt mycket från lanseringen av Google Pixel 7 Pro är priset. 7 Pro hade ett rekpris på 9 990 kr och gick ofta att köpa ännu billigare via operatörerna. Pixel 8 Pro har ett rekpris på 13 090 kr (128 GB), 13 890 kr (256 GB) och 15390 kr för största modellen med 512 GB lagringsutrymme. Trots priset på 13 000 kr är den fortfarande billigare men börjar komma farligt nära Apple och Samsungs toppmodeller i pris.

Prestanda

Precis som Pixel 7 Pro känns även 8 Pro blixtsnabb, det är aldrig något som laggar och oavsett vad man kör, från spel till krävande appar så känns den snabb. Jämfört med föregångaren är processorn ca 30% snabbare även om telefonerna känns likvärdigt snabba när man har dom sida vid sida.

Börjar man göra benchmarks däremot märker man hur mycket snabbare Apples A-processorer och Snapdragon 8 (som finns i flera olika generationer och sitter i majoriteten av Androids flaggkepp) är. Tensor G3 ligger prestandamässigt på samma nivå som toppmodellerna från för ett par år sedan och kan inte konkurrera med de senaste generationernas processorer.

Skärm

Foto: senses.se

Äntligen går Google bort från de kurvade skärmarna som varit populära de senaste åren och har nu en helt platt OLED-panel. Skärmen är på 6,7 tum och har ett bildförhållande på 20:9 vilket är något smalare och längre än förra årets 19.5:9. Skärmen stödjer HDR 10+, men inte Dolby Vision.

Google har även ett nytt coolt namn på skärmtekniken – ”Super Actua Display”. Detta är en LTPO OLED-panel som kan växla uppdateringsfrekvens dynamiskt mellan 1 och 120Hz. Ljusstyrkan har också fått en boost, och är nu på upp till 2 400 nits från tidigare 1 500 nits, vilket säkerställer att skärmen förblir läsbar även under starkt solljus.

Batteri och laddning

Precis som med föregångaren är Google inte i framkant när det gäller laddhastigheter. Den kan laddas med upp till 30 W och som med alla nya telefoner så medföljer inte någon laddare utan enbart en kabel. Det tar ca 30 min att nå 50% och ca 80 min att nå upp till 100% med en kompatibel 30 W-laddare.

Batteritiden är acceptabel, men inte mycket mer än så. Det är aldrig några problem att klara en dag på en laddning, och man kanske klarar en halv dag till, men inte mycket mer. Så räkna med att behöva ladda telefonen dagligen.

Det finns funktioner som t.ex smart laddning som lär sig hur du brukar ladda telefonen och då anpassar laddningen för att spara på batteriet. Det finns även flera nivåer av energisparlägen som gör att man kan få batteriet att räcka betydligt längre mot att man ger upp prestanda och att få notifikationer i tid.

Kamera

Foto: senses.se

Pixel 8 Pro har en kamerauppsättning som är väldigt lik sin föregångare med tre kameror på baksidan (huvudkamera, ultravidvinkel och telefoto med 5x zoom). Samtliga kameror har ett bättre ljusinsläpp än tidigare kameror tack vare större bländare. Den största förbättringen finns hos ultravidvinkeln som nu har en 48MP-sensor (Pixel 7 Pro hade 12MP).

Här har vi tagit ”samma” bild direkt efter varandra med Pixel 7 Pro / Pixel 8 Pro, bilderna är tagna mitt på dagen under mycket goda ljusförhållanden, så Pixel 8 Pros fördel med ett större ljusinsläpp borde inte påverka bilderna så mycket.

Som ni ser är skillnaderna mellan telefonerna i stort sett obefintliga under bra ljusförhållanden. Däremot så hanterar telefonerna färger lite olika, Pixel 8 Pro rör sig mer mot en ”realistisk” känsla i bilderna än det mer livfulla utseendet på Pixel 7 Pro. Men båda telefonerna gör ett väldigt bra jobb, trots att det ”bara” är 5x optisk zoom så är resultatet vid 10x riktigt bra. Även 30x är fullt dugligt.

Vid sämre ljusförhållanden så är däremot Pixel 8 Pro marginellt bättre.

Nattläget är som vanligt hos Google pixel-serie riktigt imponerande. Här är en bild som är tagen med i praktiskt taget inget ljus tillgängligt alls.

AI-funktioner för bild och video

Som vi nämnde tidigare så finns det mängder med nya funktioner som använder sig av machine learning eller generativ AI och kan markant förbättra eller ändra dina bilder och videos. Vi ska gå genom några av de viktigaste:

Med funktionen ”magiskt suddgummi” kan man enkelt ta bort personer eller objekt som stör i en bild, det är enkelt att använda och fungerar bra. Här är ett exempel: en bild från den fantastiska utställningen Hip-Hop: Conscious, UnconsciousFotografiska:

Här vill jag ta bort några av personerna och det gör man enkelt genom att bara klicka på det man vill ha bort:

Foto: senses.se

Och vips. Personen är borta och visste man inte så är det otroligt svårt att se att bilden är modifierad.

Foto: senses.se

Motsvarande funktion finns fast för ljud i video. Vi börjar med en video som är filmad nära en väldigt trafikerad väg:

Foto: senses.se

Här kan man enkelt justera hur mycket av olika sorters ljud som ska vara kvar. Här väljer jag att ta bort bruset helt, och slutresultatet blir:

Foto: senses.se

Det fungerar överlag mycket bra, även om exemplet ovan inte blev helt perfekt så är det en väldigt användbar funktion för att få bort störande ljud som t.ex vind i videoklipp.

En annan användbar funktion är något Google kallar ”Best take” som innebär att om man tar många bilder på en grupp personer så kan man välja ut de bästa ansiktsuttrycken från de olika bilderna och kombinera till en bild där alla ser bra ut.

Det finns även en funktion som Google kallar ”video boost” som genom att skicka upp videon till Googles servrar förbättrar framförallt ljuset vid dålig belysning men förbättrar även stabilisering, färg och brusreducering.

Störst skillnad märks när det är dålig belysning, men förvänta er inte samma extrema skillnad som med nattläget för foton.

Före Video boost:

Efter Video Boost:

Den stora nackdelen med Video boost är att videon behöver skickas till Google för behandling. Även om allt sker automatiskt så tar det timmar innan en lite längre video är ”boostad” och det finns ingen tidsangivelse så man vet inte hur lång tid det kommer att ta. Man har den vanliga videon i sitt galleri tills Google har processat klart videon och uppdaterat till den nya (är man av någon anledning inte nöjd med den modifierade så finns originalet alltid kvar).

Termometer

En av de mer udda nyheterna med Google Pixel 8 pro är att den har en inbyggd termometer. Så man kan rikta den mot ett objekt och blixtsnabbt får man reda på temperaturen.

Tyvärr är det bara i USA som telefonen är godkänd för att mäta temperatur på huden, och försöker man sig på det så får man en temperatur som varierar för mycket vid varje mätning för att vara användbar som febertermometer. Hela funktionaliteten med termometer känns mer som ”en kul grej” som inte är så värst användbar tills den blir godkänd att använda som febertermometer i EU och Google uppdaterar appen.

Säkerhet

En stor skillnad mot Pixel 7 Pro är att nu är ansiktsupplåsningen så säker att den kan användas för bankappar (även om BankID inte har godkänt det än). Till skillnad från Apples ”Face ID” så lyckas Google med detta trots att det bara är en kamera och inga andra sensorer som tar stor plats. Det kräver dock någorlunda bra belysning för att fungera, så i mörker är man utlämnad till fingeravtryck.

Förutom ansiktsupplåsningen så finns även en optisk fingeravtrycksläsare under skärmen, och den fungerar OK. Inte lika bra som vissa av konkurrenterna som använder ultraljud, men den gör sitt jobb.

Sammanfattning

Pixel 8 Pro är en riktigt bra telefon. Den har ett rent gränssnitt som Google kommer att uppdatera länge. Kamerasystemet är om inte bäst (hej iPhone 15 Pro Max) så i det absoluta toppskiktet. Det finns mängder med mer eller mindre användbara AI-funktioner för bild/video.

Priset har dock höjts ganska kraftigt och Pixel 7 Pro går nu att köpa riktigt billigt (5-7000kr) vilket faktiskt gör den till ett bättre köp. Detta faktum gör det svårt att sätta ett högre betyg än 8, trots att det egentligen inte finns så mycket att klaga på förutom priset.

Google skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.