Hem MobilAndroid Test: Xiaomi 14 Ultra + Xiaomi Photography Kit
Silver

Test: Xiaomi 14 Ultra + Xiaomi Photography Kit

av senses.se

Det sägs att den bild som tas alltid är bättre än den som inte tas. Och eftersom vi alla (i stort sett) går runt och bär på kameror fångas många bilder som sannolikt aldrig annars hade existerat, på gott och ont. I vilket fall är det ju en skam att många av dessa mentala motiv aldrig riktigt får den bild som skulle göra grundidén rättvisa. Xiaomi 14 Ultra har på ett extremt ambitiöst sätt gjort ett försök till att skapa en mobil med ett kamerasystem där nästan varenda bild blir som du har tänkt. I ett samarbete med Leica har Xiaomi utrustat sin mobil med high end linser och kamerasystem som inte bara är godkända av, utan tillverkade av, just Leica. Och det är verkligen inte fy skam. Med sin add-on Xiaomi Photography Kit tar de steget ännu längre och formar om mobilen så att den så långt det bara går, liknar en riktig kamera. Och vi börjar närma oss att det faktiskt är en definitionsfråga om den faktiskt är det. På riktigt.

Som telefon, vilket nästan i sammanhanget känns sekundärt, är Xiaomi 14 Ultra duktig på precis allt. Det är rakt igenom en lyxig, välkonstruerad och förtroendeingivande maskin. Det är bara två saker som smolkar bägaren något: pris och storlek. För tillsammans med Xiaomi Photography Kit är detta en dyrgrip. Och den är tung och stor, i alla fall med skal på. Och då började vi fundera på vad denna kamera/telefon, alternativt, telefon/kamera faktiskt försöker vara. En systemkamera kan du ju inte ringa med men du kan göra ett val, en billigare telefon och en på riktigt kompetent fullformatskamera. Så frågan blir vad du prioriterar. Eller om du orkar bära med dig din systemkamera. För din mobil är oftast med. Så helt självklart är det ju i slutändan inte.

Foto: senses.se

Så häng med in i bildens land så ska du få vår upplevelse efter ungefär en månad med Xiaomi 14 Ultra och Xiaomi Photography Kit.

Hur är Xiaomi 14 Ultra som telefon?

Xiaomi 14 Ultras operativsystem är Xiaomi Hyper OS, vilket vilar ovanpå Android 14 och det ska någonstans erkännas att det inte är helt enkelt att fastställa vilka funktioner som kommer från tillverkaren och vilka funktioner som tillhandahålls av operativsystemet. Men oavsett vilket så är Xiaomi 14 Ultra en rejält kraftfull telefon, som tillhandahåller allehanda finesser vi kan tänka oss.

En av dessa som sticker ut är omvänd, trådlös, laddning (10W), det vill säga, att du kan ladda dina hörlurar, eller till och med en annan telefon, genom att aktivera laddningsläget och lägga dem ovanpå Xiaomi 14 Ultra. Och med ett 5 000 mAh stort batteri som utnyttjas effektivt genom sinnrika dubbla chipset har batterikapaciteten aldrig varit en fråga. Skulle du få batteriproblem får du med en 90W-laddare som fyller telefonen till 100% på 46 minuter, vilket på pappret räcker för 14,5 timmars kontinuerlig användning. Du kan även separat köpa en trådlös laddare med stöd på 80W!

Foto: senses.se

Vi har identifierat en miss inom Xiaomis egna habitat. Nyligen testade vi Xiaomi Watch 2 Pro och klagade lite på att den inte går att ladda trådlöst. Om inte tidigare så blir det nu extremt tydligt hur värdefullt det hade varit. För det hade varit riktigt läckert om smartklockan hade kunnat laddas trådlöst från moderskeppet, alltså Xiaomi 14 Ultra. Och användbart då klockan ofta är den pryl som ger upp först. Och om åtminstone klockans laddningskontakt hade kommit med en USB-C kontakt hade man kunnat lösa det i alla fall, men det gör den alltså inte. Synd och irriterande.

Något som dock imponerar är förmågan till dual-Bluetooth, alltså att du äntligen kan lyssna med två par hörlurar samtidigt när du sitter på tåget eller flyget. Apple kan detta också, men i deras fall kräver det Airpods eller Beats-lurar och vissa Samsung modeller klarar det också. Med Android 15 ska alla telefoner ges förmågan, men nu sällar sig alltså Xiaomi till en ganska liten och förnäm skara redan i Android 14. Vi testade funktionen mot Jabra Elite 8 Active – Gen 2 och Shokz Open Fit, det tog en sekund att få det att fungera och sedan flöt det på helt problemfritt, utan något som helst problem med synkning eller volym. Oerhört användbart och något som vi kan tycka borde ha kommit för ett tag sedan! När det gäller volymen märkte vi dock att volymstegen har allt för stora hopp i endera riktningen vilket är irriterande i vissa sammanhang som till exempel med nattningspodden.

Foto: Xiaomi

När det gäller prestanda sitter det en Snapdragon 8 Gen 3 processor (samma som i exempelvis Samsung Galaxy 24 Ultra) vid sidan av en Adreno 750 GPU. Minnesmässigt får du 16GB LPDDR5X för ramminnet och en lagringskapacitet på 512GB. Inget att anmärka på alltså.

Således kan vi sammanfatta Xiaomi 14 Ultra som ett kraftpaket som klarar allt vi utmanat den med riktigt bra, men det borde den också göra med tanke på att du får betala 18 000 kronor för den. Bra ljud i samtal, snabb att ladda appar, klarar spel galant och kommer med en extraordinär kamera. Och det är ju nästan därför vi är här. Så låt oss gå över till Xiaomi 14 Ultra, som kamera.

Xiaomi 14 Ultra som kamera

Ok, vi går snabbt igenom Xiaomi Photography Kit innan vi går vidare. Det du får är i stort ett telefonskal med finesser. På baksidan (eller kanske numera framsidan, då vi pratar om en kamera) kan du applicera två prydnadsringar och en adapter för objektivfilter. Det senare är läckert då du får möjligheten att applicera olika filter som exempelvis ett justerbart NANO-filter (neutralt gråfilter) för bilder med långexponering eller ett polariserande filter för att få bort störande solkatter. Inga filter ingår men är lätta att få tag på (67 mm är en etablerad standard).

Foto: senses.se

På kortsidan, där du i vanliga fall sätter in sladden, kan trycka på plats och låsa fast ett handtag som både fungerar som stöd för bättre handgrepp (med avtryckare precis där ska vara och halvstegstryck för skärpa innan fotot tas) och som en powerbank på 1500 mAh. Till det, en liten handsnara så att du inte tappar kalaset.

Så, med allt på plats började vi experimentera och testa oss igenom de olika funktionerna. Vi kan redan nu på förhand avslöja att bilderna och filmerna blir magnifika. Leicas bidrag till Xiaomi 14 Ultra är givetvis anledningen. Uppsättningen består av 4 kameror;

  • 50 MP, 23mm vidvinkel, ƒ/1.6-ƒ/4.0 (48MP Main: 24 mm, ƒ/1.8)
  • 50 MP, 75mm tele, ƒ/1.8, 75mm, 3.2x optical zoom
  • 50 MP, 120mm periscope tele,ƒ/2.5, 5x optical zoom (12MP, 120 mm periscope tele, ƒ/2.8 5x optical zoom)
  • 50 MP, 12mm ultra vidvinkel 122˚,ƒ/1.8 (12MP: 13 mm ultra vidvinkel 120˚, ƒ/2.2,)

(För att ha något att jämföra mot, när möjligt, kan du se iPhone 15 Pro Max inom parentes)

Foto: senses.se

Det vi vill uppnå med jämförelsen är givetvis de imponerande bländarvärdena. För bländaren är steglös och tydligt mekanisk. Om du håller upp Xiaomi 14 Ultra och skakar den lite lätt så skakar något runt fram till du startar kameraappen. Då försvinner det eftersom bländarens blad och kamerans objektiv har aktiverats. Du kan till och med se dem när den startar upp.

Att gå igenom alla funktioner som Xiaomi 14 Ultras kamera kan är en omöjlighet, men vi har hittat bitar som sticker ut. Porträttläget har blivit något av en favorit då den på ett mycket smakfullt sätt jobbar med HDR och skärpedjup utan att bilden osar ”based on a true story”. För givetvis behandlas bilden så att ljusbalans, högdagrar, kurvor, ja vad det nu kan vara, blir ”ultimata” för bilden. Men det blir aldrig för mycket. Snarare så att man med nästan varje bild vill springa till någon i närheten och visa upp den. Det är klarheten, färgbalansen, förmågan att fånga rörliga objekt och sist men inte minst, starta upp tillräckligt snabbt. Dubbelklickar du på volymknappen tar du en snabbild, och bilden tas typ innan skärmen hinner komma igång. Sedan kan du finlira, men då har du fångat det viktiga i alla fall. Och det vanliga kameraläget är utan tvekan tillräckligt bra.

Xiaomi 14 Ultra med Photography kittet anslutet. Foto: senses.se

När det gäller rörliga bilder finns två lägen, video och film. Bitar som sticker ut är exempelvis att du enkelt kan låsa på ett rörligt objekt och att fokus följer med. Du får audio zoom som betyder att ju mer du zoomar in desto mer ljud filtreras bort från sådant som är runt omkring. Du kan själv ställa in om du vill att de fyra 68db mikrofonerna ska spela in sourround sound, alltså från telefonens alla riktningar, eller bara där du zoomar. Dra igång Xiaomi 14 Ultra’s MasterCinema för att spela in high-dynamic-range videos 10-bit Rec.2020 standard (HDR). Och gör detta i 8K om så önskas. Eller spela in en slow-motion film i 1080p med en bildfrekvens på 1920 FPS. I supermakro om så önskas, men då bara i 960 FPS. Och så vidare.

Xiaomi 14 Ultra är sannerligen något i hästväg och vi har nog aldrig skådat en mobil med denna förmåga att fånga sin omgivning. Och det ska medges, vi har långt ifrån räknat upp allt här eller kanske ens hunnit testa alla kombinationer, filter eller förmågor. Men vi har testat så mycket vi bara har hunnit och absolut inget har ens varit i närheten av att vara mediokert. Och det blir nästan bitterljuvt efter ett test av en sådan här kamera, förlåt…, mobil, för få andra mobiler kan komma upp i denna nivå.

Foto: senses.se

Men denna bländade standard kommer till ett pris, flera faktiskt, vilket ifrågasätter om Xiaomi 14 Ultra verkligen blir något du orkar bära med dig. Precis som en systemkamera.

Det vi trots allt inte gillar

Vi inledde med att talesättet att en tagen bild alltid är bättre än alternativet. Xiaomi 14 Ultra är något av tegelsten, och det är svårt att komma ifrån. Den får en iPhone 14 Pro att kännas smidig och i längden är det därför inte självklart att den alltid får följa med. Sedan har vi priset, 18 000 kronor för en telefon är en något av en förmögenhet, även om det sitter en fullkomligt fenomenal kamera på den. Vi utlovas fyra års uppdateringar och fem år säkerhetsuppdateringar, men det hamnar ändå i skymundan av Samsungs 7 år. Om du sedan vill ha Xiaomi Photography Kit får du kasta på ytterligare 4 500 kronor vilket vi fortsatt dividerar om huruvida det är värt det (för du kan ta fantastiska bilder ändå, dock utan filter). Och då är du uppe i 22 500 kronor och för den summan finns ett hav av alternativ. Till exempel en fullformatskamera från Sony för cirka 14 000 kronor och en Asus Zenfone 10 för 9 000 kronor (vi vet, 500 kronor mer). Men då får du en fullformatskamera och även om Xiaomi 14 Ultra gör sitt yttersta så är det förstnämnda något annat.

Men det är bara priset och storleken som vi har synpunkter på, allt annat är i världsklass, verkligen världsklass.

Kontentan Xiaomi 14 Ultra

Vi ska inte upprepa oss allt för mycket: detta är en helt fenomenal telefon med en fullkomligt glimrande kamera. Men den är dyr och den är väldigt stor. Givetvis kan du hitta ännu dyrare telefoner utan att leta speciellt länge, men hur du än vrider och vänder på dig är det mycket pengar och bärbarheten är inte helt oviktig hos en smartlur. Så i slutändan handlar det om vad man värdesätter, du får sannolikt bättre resultat med Xiaomi 14 Ultra än med en systemkamera innan du lagt ner lite tid och ork för att bemästra konsten. Och Xiaomi 14 Ultra ger dig trots allt tillräckligt högupplösta bilder för att göra en A4-fotobok utan några som helst problem. Så det Xiaomi 14 Ultra påstår att den kan, det kan den med råge. Oavsett pris. Men framför allt, sannolikt åker den med oftare än systemkameran. Trots storleken.

Xiaomi skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.