Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör GUIDE: Byt till SSD-hårddisk i din PS4 Pro

GUIDE: Byt till SSD-hårddisk i din PS4 Pro

av senses.se

I år kommer som bekant Playstation 5 att släppas, men upphottade trotjänaren Playstation 4 Pro (från hösten 2016) har fortfarande mycket kvar att ge (storspelet Ghost of Tsushima i juli och Cyberpunk 2077 i höst, även om de båda lär släppas i förbättrade PS5-versioner också).

Fyra år är dock inte obetydligt i teknik-sammanhang och din PS4 Pro kan ha samlat både damm och börjat kännas lite trött i laddningstiderna. Sony skickar förvisso med en 1TB-hårddisk i sin premium-konsol, men det är av den mekaniska varianten och av den långsammare sorten, på 5400 varv. En bra SSD kommer att få din maskin att kännas som ny, den kan även hjälpa till att minska fläktljudet och till och med få din PS4 Pro att faktiskt dra något mindre ström. Du kan välja vilken 2,5″-SSD som helst (max 9,5mm tjocklek), vårt val föll på Kingston KC600 1TB som ger bra fart för rimliga pengar (550 MB/S ungefär vad PS4 Pro klarar internt och kostar i dagsläget cirka 1 400 kr med fem års garanti – bra!). Har du råd kan du köra på 2TB direkt, men räkna med att det blir betydligt dyrare (kostar i dagsläget nästan lika mycket som hela maskinen). Hellre utöka med en extern SSD på 1TB till i så fall.

Du som har den gamla basmodellen av PS4 kan kika på vår förra guide för att byta hårddisk i den, även om den då gjordes med mekanisk hårddisk-uppgradering (vad tiden har gått sen 2014, va?). (Har du PS4 Slim följer du denna guide).

De goda nyheterna är att PS4 Pro är ännu enklare att byta hårddisk i: även om du har tummen mitt i handen, fixar du det lätt på 30 minuter med ominstallation! Det enda du behöver är en Philips / stjärnmejsel, ett USB-minne på minst 1GB och en internent-anslutning (för att preppa minnet, vilket kan göras närsomhelst).

Innan du börjar

Ta backup! Synka dina troféer med PSN-servrarna (gå in på troféer, välj OPTIONS och ”Synchronize trophies”). Du som har PS Plus kan även ladda upp alla dina sparfiler i molnet (via Systeminställningsmenyn). Slutligen kan du spara en massa tid på att föra över alla spel till en extern disk (varför inte en SSD?) och bara plugga in den sen och köra på samma PSN ID (eller överföra från den externa till den nyinstallerade interna SSD-disken, som lär vara aningen snabbare än den som är inkopplad via USB 3.1).

Ett antistat-armband är inte ett måste, men rekommenderas för att undvika statistisk elektricitet som kan skada maskinens komponenter. Kostar under hundringen hos din lokala elhandlare.

antistat-armband
Foto: senses.se

Redo att växla upp till SSD? Då kör vi!

  1. Vänd PS4:an upp och ned, med baken mot dig. Pilla bort luckan som sitter till vänster (den kan vara lite trög), genom att bända upp högerkanten.
pilla bort lucka hdd ps4 pro
Foto: senses.se

2. Skruva upp skruven som håller HDD-släden på plats (Philips-mejsel eller vilken stjärnmejsel som helst, som passar, funkar)

skruva upp hdd-släde PS4 pro
Foto: senses.se

3. Dra ut släden med hårddisken.

dra ut hdd släde ps4 pro
Foto: senses.se

4. Skruva bort de fyra skruvarna som håller hårddisken på plats i släden (var försiktig så du inte skruvar bort de mjuka anti-vibrationskuddarna, även om de inte behövs till SSD på samma sätt, eftersom vi slipper rörliga delar med tekniken).

byta hdd till ssd ps4 pro
Foto: senses.se

5. Skruva i SSD:n på samma plats (och med anslutningen utåt) och följ sedan denna guide uppåt, i baklänges ordning för att sätta ihop allt igen (om du mot förmodan inte skulle minnas stegen).

Starta PS4 Pro med nya SSD:n

  1. Formatera ditt USB-minne till ExFAT och ge det ett lämpligt namn (exempelvis PS4)
  2. Surfa in på hemsidan för PS4-programvaran och ta hem versionen för nyinstallation (reinstallation file).
  3. Skapa en mapp på USB-minnet som heter i PS4, och inuti denna en mapp som heter UPDATE.
  4. Lägg filen du laddade ned (PS4UPDATE.PUP) i UPDATE-mappen.
  5. Sätt i USB-minnet i din maskin och starta PS4 Pro genom att hålla in strömknappen sju sekunder (vänta på andra pipet). Välj alternativ 7 (reinitialise PS4 system, brukar vara förvalt om din disk är ny).
  6. Vänta på att systemet initieras, sen är det bara att lägga till användare och logga in med dina PSN-uppgifter och börja att antigen återställa spelen från din backup-disk, koppla in den externa disken du hade (med spel) eller bara passa på att ladda ned det du faktiskt spelar just nu och njuta av helt ny hastigheter! Glöm inte synka ned dina sparfiler från molnet, om du inte tog backup på en hårddisk.

Grattis, din PS4 Pro fick just nytt, piggare liv med en SSD och du kan ägna mer tid åt spelande och mindre tid åt väntande!

Guldstjärna (frivilligt): Passa på att blåsa bort damm

Bor du med husdjur, röker eller har PS4:an nära fönster / balkonger så drar maskinen med tiden in en hel del damm och beläggningar. Insuget sker via underdelen, vilket är varför du aldrig ska ha din PS4 Pro på golvet utan i – eller helst på – en vettig möbel med generöst luftintag runtomkring.

Lyft av topplocket genom att peta in fingrarna i vardera kant (det är lite småtrångt och tight första gången, du kan bända försiktigt med exempelvis ett träredskap om nyporna inte känns om de riktigt räcker till). Dra locket bakåt och lyft av.

lyfta av lock PS4 Pro städa fläkt från damm
Foto: senses.se

Damma av det du ser, antingen med en torr dammtrasa eller genom att använda en borste (tandborste går bra) för att rengöra fläkten, alternativt en topps med kemiskt ren alkohol. Du kan även blåsa rent fläkten samt alla luftinsläpp och -utsläpp med tryckluft – men var försiktig så du inte håller behållaren upp och ned, då kall vätska kan läcka ut och förstöra dina komponenter.

städa fläkt ps4 pro
Med åren samlas damm och beläggningar i din PS4 Pro som kan bidra till överhettning och oljud. Foto: senses.se

Extrem överkurs: Du kan ta isär hela maskinen för att rensa den stora kylflänsen, om du har stora problem med överhettning eller jättehögt fläktljud, men det kräver en hel del mer meckande och rekommenderas bara till de som känner sig händiga och absolut nödgade att göra det, då det även bryter eventuellt kvarvarande garanti (guide-video finns här till exempel). Har du garanti och problem kontaktar du givetvis Playstation Support i första hand för service / utbyte.

Missa inte detta

2 kommentarer

Beatrice oktober 19, 2021 - 11:53

Mycket intressant detta. Men var köpte ni hårddisken, Kingston KC600 1TB?

Svara
senses.se oktober 19, 2021 - 12:04

Hej Beatrice! Tack för din feedback, kul att artikeln inspirerar.

KC600 finner du hos massa olika handlare, föreslår att du kollar på Prisjakt eller Pricerunner vem som kan ha den i lager till bästa pris. Tänk på att vilken annan SSD som helst med rätt mått också fungerar, så det är värt att kolla runt lite.

Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.