Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Senses.se testar: Google / ASUS Nexus 7 – så bra är iPad-utmanaren

Senses.se testar: Google / ASUS Nexus 7 – så bra är iPad-utmanaren

av Björn Alsborger
Foto: senses.se

Nu är det snart dags för release i Sverige för Google / ASUS kritkerrosade Nexus 7. Asus har i skrivande stund inte bekräftat exakt när den släpps (förutom att det kommer ske i oktober) och hur mycket den kommer att kosta. Ett pris som det har spekulerats om är 2499 kr för 16 GB modellen. Uppdaterat 3/10: nu har Webhallen börjat ta förhandsbeställningar och priset är 2290kr för 16 GB modellen.   (i Sverige kommer enbart modellen med 16 GB att släppas, till skillnad från t.ex USA / England där den även finns med 8 GB) .

Hur bra är då Googles utmanare till iPad?

Utseende / byggkvalité:

Nexus 7 ser inte så mycket ut för världen, den sticker inte direkt ut med sin ganska enkla design, det är först när man plockar upp den som den kommer till sin rätt. Det första man lägger märke till är baksidan som är beklädd av ett gummiliknande material som är väldigt trevligt att hålla i. Den ligger väldigt bra i handen och blir inte lika ”hal” som många andra plattor tenderar att bli. Hela enheten känns väldigt robust och när det gäller byggkvalité så får den maxbetyg. Många som jag har visat den för har synpunkter på den ganska väl tilltagna ”bezel” som är runt skärmen, den kan känns lite väl stor men när man använder plattan så fyller den en funktion, man kan hålla i plattan utan att av misstag trycka på skärmen.

Prestanda:

Iom att Nexus 7 är bestyckad med Nvidias Tegra 3 så är prestandan mycket bra, hela operativsystemet är helt laggfritt och det går väldigt mjukt att bläddra mellan menyer / växla program. Jag har även testat flera av de tyngsta spelen som finns för Android och allt funkar helt utan problem.

Batteritid:

Enligt mig är en av de viktigaste egenskaperna på en surfplatta hur länge man kan köra den utan att behöva ladda den. Nexus 7 är riktigt bra på den punkten, jag testade att låta ett videoklipp stå på repeat och lät det köras till batteriet tog slut (skärmen var inställd på automatisk ljusstyrka och wifi var på). Efter 9 h 40 minuter så dog batteriet. Något som måste ses som väl godkänt för en sju-tums enhet.

Bild / ljud:

Nexus 7 har en IPS-skärm med en upplösning på 1280×800 punkter. Skärmen är mycket bra, ljusstark och svart blir verkligen svart och betraktningsvinklarna är mycket bra. Ljudet får ett OK, inte mer. Det låter ungefär så bra som man kan vänta sig och man kan inte spela jättehögt.

Slutsats:

Nexus 7 är en mycket kompetent enhet, med ett förhållandevis lågt pris. Den blir inte lika prisvärd som den är i USA där man kan köpa 8 GB modellen för 199$ men om man jämför med t.ex iPad2 som kostar 3595kr för 16 GB så känns den väldigt prisvärd. Byggkvalitén är i toppklass och formatet på 7 tum gör att den är väldigt enkelt att ta med sig. En perfekt resekamrat.

Specifikationer:

OS:
Android 4.1, Jelly Bean.

CPU:
Nvidia Tegra 3 Quad core.

Storlek:
19,85 x 12,0 x 1,045 cm.

Vikt:
340 gram.

Skärm:
IPS, 7 tum, 1280×800 pixlar

Kamera:
1,2 megapixel (framsidan).

RAM-minne:
1 GB.

Lagringsminne:
16 GB.

Trådlöst:
Wlan 802.11 b/g/n, bluetooth, NFC.

Batteri:
4325 mAh.

För dig som vill se en hands-on-recension, så har Engadget en bra sådan på 3 min:

Missa inte detta

3 kommentarer

Alex_brody oktober 4, 2012 - 10:51

Vad tror du om denna mot ipad 3? Hur står den sig? Tror du Apple kommer att komma med en egen version av mindre modell?

Svara
admin oktober 9, 2012 - 22:06

Ja, Apple kommer med största sannolikhet med en egen iPad Mini redan i oktober/november: http://www.senses.se/ipad-mini-runt-hornet-kanske-redan-17e-oktober/

iPad 3 är förmodligen något snabbare än Nexus 7 på de flesta fronter, men det är också en mycket större och framförallt mycket dyrare pekplatta. Så det är lite äpplen och apelsiner :)

Svara
admin oktober 23, 2012 - 14:48

Nu vet vi att iPad Mini kommer i november och blir motsvarande en iPad 2 i prestanda, med samma skärmupplösning (betänk då att det är en mycket mindre skärm, så det kommer att se bättre ut).

Återstår att se färdiga produkten av iPad Mini, hur den står sig i duell mot Nexus 7 (på alla fronten). Redan står det dock klart att iPad Mini 16 GB blir hela 25% dyrare i alla fall.

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.