Hem MobilAndroid Test: Samsung Galaxy Watch 5
Silver

Test: Samsung Galaxy Watch 5

av Björn Alsborger

Samsungs nya Galaxy Watch 5 finns i två olika storlekar, 40 mm och 44 mm och vi kommer att titta närmare på den senare.

Klockan kör Google senaste operativsystem för smartklockor, nämligen Wear OS 3.5. Samsung har under åren kört lite olika operativsystem på sina smartklockor, de var tidigt ute att hoppa på Googles Wear OS men har även kört sitt eget system Tizen. Vi här på Senses är glada att Samsung nu är tillbaks på Wear OS då det från och med version 3 börjar bli ett riktigt kompetent OS och marknaden är inte tillräckligt stor för att det ska finnas för många olika system.

Det finns bra stöd från mjukvarutillverkare och alla appar man förväntar sig ska finnas går att installera, såsom Spotify, MyFitnesspal, Strava osv.

Skärmen

Foto: Senses.se

Skärmen är en super AMLOED på 1.4″ (34,6mm) och har en upplösning på 450×450 och har en ljusstryka på upp till 1000 nits. Vi är väldigt imponerande av skärmen, den är skarp, det är fina färger och det är absolut inga problem att se vad som står på den även i starkt solljus. Skärmen är skyddad av safirglas och känns väldigt reptålig.

Det finns mängder med olika urtavlor att välja på, enkla som i stort sett bara visar tiden som den ovan eller betydligt mer detaljerade som den nedan.

Foto: Skärmdump

Skärmen reagerar snabbt på tryck och det är enkelt att navigera genom menyer / notifikationer. Skärmen är så stor så det går till och med att svara på sms och liknande.

Prestanda

Samsung galaxy watch 5 drivs av en Exynos W920 på 1.18 GHz (dual-core) och har 1.5 GB ram och 16 GB lagring (vilket ca 50% är ledigt att använda för appar, musik, ljudböcker osv).

Den känns väldigt snabb och det går snabbt att installera appar, starta träningsprogram eller kolla notifikationer. Under de veckor som vi har testat klockan så har den aldrig känts seg eller ens laggat.

Hälsa

Kanske den viktigaste punkten för många är vad för sensorer och hur väl klockan hanterar dessa. När det gäller sensorer så har samsung verkligen inte snålat, de här sensorerna finns enligt specifikationerna:

Accelerometer, barometer, bioelektrisk impedansanalyssensor, elektrisk hjärtsensor, gyrosensor, geomagnetisk sensor, ljussensor och optisk hjärtfrekvenssensor.

Vad innebär det här då, vad kan man mäta. Jo faktiskt det mesta, den räknar steg, kollar puls, syremättnad, blodtryck (även om det här känns som en tveksam funktion då den regelbundet måste kalibreras med en ”riktig” blodtrycksmätare), kroppsfettprocent, skelettmuskelvikt och EKG.

Här är det viktigt att notera att blodtryck och EKG fungerar enbart om man har en mobiltelefon från Samsung. Väldigt tråkigt att Samsung går den här vägen att begränsa funktionaliteten om man har en mobiltelefon från någon konkurrent.

Foto: Skärmdump

Har man på sig klockan när man sover så mäter den hur väl man sover, sömnstadier, puls och syrenivå. Vi har jämfört resultatet genom att sova med en klocka från Fitbit eller Huawei på andra armen, och resultatet är någorlunda överensstämmande. Trots att klockan är rätt stor är det inga problem att sova med den. Den är så lätt (33 gram) och det medföljande armbandet så mjukt så man vänjer sig snabbt.

Samsungs app för att hålla koll på träning / sömn / osv heter Samsung Health och är enkel och överskådlig. Man kan enkelt få en överblick av genomförd träning och utan att man aktivt behöver starta något på klockan så registrerar den flera olika träningsformer automatiskt.

Foto: Skärmdump

Batteri

Nu kommer vi till klockans akilleshäl. Nämligen batteri och laddning. Har man AOD på, kontinuerlig mätning av puls och gör ett kortare träningspass med GPS på så klarar den drygt ett dygn på en laddning. En längre löptur med GPS på och att man lyssnar på Spotify via bluetooth gör att man får problem att klara ett helt dygn.

Slår man av AOD och är restriktiv med GPS så är det mesta vi kommer upp i ca två dygn.

Laddning sker genom en liten laddare som mha magneter snyggt klickar fast i klockan, och sen får man vänta. Och vänta. Att ladda helt fullt tar ca 1h 30 min. Då klockan stödjer QI så behöver man inte använda den medföljande laddaren utan de flesta QI-laddare ska funka. Notera de flesta, flera av de laddare vi hade på kontoret ville klockan inte ladda via, medans andra fungerade bra.

En smidig funktion är att man får en notifiering i telefonen när klockan är färdigladdad.

Slutsats

Överlag är vi nöjda med Samsung galaxy watch 5. Den är snygg, man kan anpassa den helt till sin egen stil med olika urtavlor och det finns mängder med olika band att byta till för att få den att se mer ut som en ”vanlig” klocka, det finns ett stort utbud av appar, Samsung Health är heltäckande och bra utan att man behöver betala någon månadsavgift som man behöver hos t.ex Fitbit.

Men det är några saker som gör att det blir svårt att sätta ett riktigt högt betyg:

  1. Batteritiden. En klocka man vill använda dygnet runt ska man inte behöva ladda varje/varannan dag. Särskilt inte när laddningen tar 1.5h. Då blir det lätt att man laddar när man ska sova och då tappar man en stor del av funktionaliteten.
  2. Att den är begränsad om man inte har en mobiltelefon från Samsung. Vi hade även en hel del problem med att få den att fungera alls med några av redaktionens telefoner från Kina, tex Vivo X80 Pro. Dock var det inga problem med andra Android-telefoner.
  3. Fungerar inte alls med Iphone.
  4. Blodtrycks-mätningen känns mest som en gimmick. Kräver att man kalibrerar var fjärde vecka med en blodtrycksmätare.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.