Hem Hälsa & Skönhet Test: Withings BPM Core (trådlös blodtrycksmätare)
withings-bpm-core-recension Silver

Test: Withings BPM Core (trådlös blodtrycksmätare)

av senses.se

17 maj är kanske mest känt för att vara vårt kära grannland Norges nationaldag, men det har även utsetts till Världshypertoni-dagen, för att som så många andra goda ändamål sätta fokus på något viktigt: blodtryck. Blodtryck är något alla (levande) människor har och behöver ha koll på, särskilt ju mer upp i åldrarna man kommer. Högt blodtryck är en folksjukdom i västvärlden och en stor faktor till för tidig död i hjärt- och kärlsjukdomar. Över hälften av alla svenskar har ingen koll på sitt blodtryck – har du?

Foto: Withings

Blodtryck är relativt enkelt att mäta hemma idag med teknisk utrustning och mycket har hänt sen vår förra blodtrycksmätare från Braun var redaktionens referens. Franska märket Withings, som är nischade inom hälsorelaterade produkter för hemanvändning, har för en tid sedan släppt BPM Core – en helautomatisk, wifi-ansluten blodtrycksmätare med smart app och laddningsbart batteri. Frågan är om den är värd 2 500 kronor?

BPM Core känns direkt ur låddan mycket ”Withings”: den är snygg, andas premium-kvalitet och är busenkel att koppla ihop med Withings hälsoapp (precis som alla deras produkter vi testat, bland annat ScanWatch). Ärmen ”klipsas” på runt din vänstra överarm och genom knapptryckningar kan du sen mäta blodtryck, ta EKG (med inspelning av eventuella missljud från hjärtat, som skulle kunna vara förmaksflimmer) eller både ock, en gång eller genom tre mätpunkter. Allt loggas sen snyggt i appen och du kan följa din utveckling över tid samt även dela en PDF-rapport med din läkare, om du så önskar. Touch-kontrollen på själva plastcylindern är något trög att registrera fingerdragen och denna krävs att du använder för att du ska välja vilket program du önskar – du kan alltså inte göra detta från bara appen.

Displayen på tuben är smart, men touch-avläsningen lämnar en del att önska. Foto: senses.se

Att använda BPM Core är en överlag fröjd. Enheten kommer fulladdad (mikro-USB-kabel ingår och känns föråldrat) och du bör vila cirka 15 minuter innan du tar din mätning. Apparaten har hög känslighet och är godkänd som medicinskt redskap, vilket också innebär att om du slarvar med vila eller mätningen så kommer det att synas på resultatet rätt omgående. På själva ärmen sitter dels en metallisk del som mäter puls i handen, dels en plastcirkel som är ett stetoskop. Denna ska du trycka mot bröstkorgen när du tar ditt EKG för att den ska plocka upp eventuella ljud som inte ska vara där. Du behöver göra fem mätningar vid olika tillfällen innan du får ett omdöme och det måste verkligen vara helt knäpptyst i rummet – mätningen störs väldigt lätt av minsta miljöljud från ett öppet fönster eller för tung andning till exempel. Det krävdes betydligt mer än fem mätningar innan vi fick en användbar inspelning av hjärtljudet. Vi rekommenderar också att du har bar överkropp för att du ska slippa få prasselljud från kläderna.

Blodtrycket mäts å andra sidan enkelt, exakt och behagligt; ärmen måste naturligtvis ta in luft för att skapa tryck men detta är väldigt mjukt och skonsamt och inte alls som vissa andra enheter, som nästan ger överarmen en djupvävnadsmassage på kuppen. Resultatet är tydligt och lätt att förstå och du får även färgkoder, från grön, genom gul (varning) till röd (sök läkares utlåtande).

Med Withings app kan du enkelt se blodtryck över tid och även ställa påminnelser att ta det.

Är BPM Core värd sina 2 500 kronor då? Priset är ju premium, men det är produkten också och den är helt utan utmanare idag i fråga om precision, enkelhet och bekvämlighet. Inga sladdar, inga batterier som behöver bytas och minimal storlek att ha i medicinskåpet. Det finns förbättringspotential för en kommande modell, som bör vara under utveckling då denna nu har ett par år på nacken. I den här prisklassen förväntar vi oss premium hela vägen och det kan man väl inte riktigt säga att vi får på touch-ytan och det alltför lättstörda stetoskopet (det borde inte behöva vara helt knäpptyst för att mätningen ska fungera). Men summa summarum så är BPM Core ändå en mycket bra produkt som varmt rekommenderas till dig som vill ha lite bättre koll på din hälsa, det mest värdefulla du har. Som ung eller i övrigt frisk person bör man inte överdosera mätningar och riskera att falla in i hälsoångest, men alla som passerat 40 och framförallt 50 gör klokt i att ha en sådan här hemma och mäta med jämna intervall, efter personliga behov och medicinsk historik.

Withings skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.