Withings ScanWatch recension Silver

Test: Withings ScanWatch

av senses.se

Marknaden för smarta prylar att bära på handleden har fullkomligen exploderat senaste åren. Klassiska klockor med mekaniska urverk har blivit något av en högstatusymbol och har bland massorna nästan helt ersatts av aktivitetsarmband av olika typer, från Apple Watch till Huaweis galet prisvärda Band 6. Det handlar såklart om olika prisklasser, med olika finesser och olika precision – men en sak har de alla gemensamt: ingen av dom är särskilt estetiskt tilltalande. För att inte säga att de flesta wearables är rakt ut fula. Och då kommer franska Withings in på en outnyttjad yta, där dras ScanWatch kanske kan vara den ”klock-hybrid” vi längtat efter.

Withings är ganska stora internationellt som ”wearable”-märke, men än så länge har de ingen påtaglig närvaro i Sverige, vilket är lite förvånande med tanke på hur design-intresserade vi skandinaver tenderar att vara. Deras SmartWatch (som i vår modell var den svarta med 38mm bred urtavla) finns i två utföranden: dels i vit och svart version av denna ”vanliga” ScanWatch vi testat här, dels som dykarklockan SmartWatch Horizon – som är riktigt, riktigt läcker (men kostar en slant, vi hoppas få chansen att utvärdera den lite längre fram). Urtavlan finns i 38mm och större 42mm utförande, där den senare drar upp klockans vikt märkbart till 83 gram istället för 58 gram, som känns helt perfekt. Det första som står ut med ScanWatch, förutom den utlovade batteritiden på upp till 30 dagar, är hur enkel och snygg den faktiskt är, särskilt för att vara en smartklocka. Designen är elegant och avskalad, urtavlan är analog och med ett enkelt tryck på sidan får du tidsangivelsen digitalt med veckodag och datum och visarna flyttar sig ”automagiskt”, så att de inte är i vägen för rutan med den digitala texten. Nu har vi precis nämnt hur obefintlig konkurrensen är i wearable-nischen kring design, men ScanWatch får en populär smartklocka som Apple Watch att se ut som något man köper till ett barn: plastig, stor och otymplig. Dock finns ett pris för detta design-val och det innebär att många, smarta prylar innehar en stor funktion som SmartWatch saknar: tryckskärm.

Foto: senses.se

Urtavlan består av förstärkt safir-glas som är behandlat med antireflex-filter och är lätt att underhålla då den undviker att dra till sig smuts. Å andra sidan så kan du inte styra något på klockan via skärmtryck eller installera några appar, utan alla inbyggda funktioner nås via knappen på sidan, där du vrider dig till alla, enklare funktioner såsom stör ej och tidtagare. Klockan kan mäta av syresättning och hjärtrytm (även automatiskt övervaka dessa dygnet runt) och när du gör mätningen specifikt måste du trycka klockan med fingrarna mot armleden för att få mest exakt avläsning. Valet att ha en tunn rad med text gör också att läsa sms och andra meddelanden som pushas till klockan blir mindre smidigt och påminner lite om retro-känslan av en gammal mobiltelefon, där texten skrevs ut på rullande rad, lite som ett telegram.

Hur exakt är avläsningen då? Hyfsad, får vi lov att säga. Likt många andra smartprylar så mäter ScanWatch något lågt på SpO2 (97% genomsnitt, när en äkta pulsoximeter på fingertoppen visar 99%) men vitsen är inte att avläsningen ska vara kirurgiskt precis, utan god nog att kunna ge en fingervisning och snappa upp trendbrott i puls och eventuellt begynnande arytmi (förmaksflimmer i hjärtat, klockan är kliniskt testad och godkänd för detta och du kan sätta ihop en PDF till din doktor, om du lider av någon åkomma där du behöver ha koll i hemmet på dessa värden).

Displayen är avskalad, men effektiv. Visarna flyttar sig automatiskt vid användning. Foto: Withings

ScanWatch saknar egen GPS-funktion, men du som tränar (springer) och vill ha koll kan låta appen använda GPS-funktionen i mobilen (som du då måste ha med dig) för att skriva ut din träningsrutt.

Appen som Withings har är en av de smidigaste och mest pålitliga vi testat och den byggs enkelt på med fler produkter, såsom Withings smartvåg Body Comp (som vi testar snart). Den laddar snabbt, synkar sömlöst och man slipper den långa synk-väntetid som Huawei och numera Google-ägda Fitbit kan påtvinga i sina appar. Ett smolk i bägaren är dock hur klockan mäter och redovisar sömn. REM-sömn (drömsömn) och Djupsömn mäts och redovisas tillsammans och det är inte alls lyckat, eftersom de båda är viktiga för hälsan men ändå vitt skilda mätvärden. Djupsömnen är den de flesta av oss vill ha koll på och den tenderar också att vara svårast att få bra längd och sammantagen tid i, varje natt. Dessutom räknas SmartWatch rätt lågt på tiden totalt, något vi bekräftade när vi testade att sova med Fitbit på andra armen, som då gav bättre siffror. Framöver skulle vi vilja se en uppdelning av sömnvärden, för att vi antar att detta är en begränsning i själva appen och inte i hårdvaran?

Det finns gott om olika typer av armband att köpa till. Foto: Withings

Det är, trots skavanker, lätt att bli förtjust i ScanWatch snygga design, dess app och dess föredömliga enkelhet i att bara sätta igång med (koppla ihop med din mobil på bluetooth och visarna ställer in sig själva, det tar inte många sekunder). Du som behöver en touch-display, GPS, NFC för betalningar och appar måste dock söka dig vidare, men för dig som vill ha en smartklocka som faktiskt är snygg nog att tas för en ”riktig” klocka och är i behov, eller intresserad av, hälsoövervakningen (och stegräkningen, naturligtvis) som ScanWatch kan ge så är priset på hela paketet mycket rimligt just nu under Black Friday-veckan. Batteritiden blir inte riktigt 30 dagar om du ska ha alla övervaknings- och mätfunktioner påslagna hela tiden (och det vill du ju ha för att få bäst och mest kompletta rapporter), utan snarare dryga tre veckor, vilket ändå är mer än OK. Du som är stilmedveten kan köpa nya armband och du som har lite mer att lägga ut kan kika även på ScanWatch Horizon, även om man betalar en hel del mer för den.

Withings skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.