Hem Hälsa & Skönhet Test: Koll på blodtrycket med Braun ActivScan 9
braun actviscan 9 recension Silver

Test: Koll på blodtrycket med Braun ActivScan 9

av senses.se

Att hålla koll på sitt blodtryck kan vara väldigt bra, särskilt om man har en historia av ärftlighet eller lämnat ungdomsåren bakom sig. Blodtryck är det som uppstår i blodkärlen när blodet pumpas från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat igen. Högt blodtryck gör att hjärtat måste pumpa hårdare och kan vara skadligt om du inte får det behandlat. Att ha högt blodtryck ökar risken främst för stroke, men även för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen. Enligt en studie, gjord via 3GEM Resarch/insight på uppdrag av Braun, så kontrollerar 63% av européer aldrig eller bara enstaka gånger sitt blodtryck – en förvånande hög siffra, med tanke på hur lätt (och viktigt) det är, samtidigt som en av fyra svenskar lider av för högt blodtryck.

Enligt 1177 (Vårdguiden) så är riskfaktorer för högt blodtryck följande:

 • tobaksrökning
 • höga kolesterolvärden
 • diabetes
 • kraftig övervikt
 • felaktig kost
 • stillasittande livsstil
 • hög alkoholkonsumtion
 • högt saltintag.

Tre riskfaktor som du inte själv kan påverka är

 • ålder
 • kön
 • ärftliga anlag för hjärtkärlsjukdom i tidig ålder.

Förr i tiden var man tvungen att gå till doktorn för att mäta sitt blodtryck, om man inte var så medicinskt bevandrad och kunde ta det med stetoskop på sig själv (som vissa läkare vi känner). Idag är det tusen gånger enklare. Vi får vår puls från Apple Watch, har automatisk stegräknare i FitBit och kan spåra våra rörelser med Google Maps, så varför inte checka av blodtrycket enkelt också, då och då? Tack vare automatiska blodtrycksmätare så kan vem som helst ta blodtrycket hemma och följa sin kurva och utveckling över tid. Braun har länge varit ett dominerande märke på landets apotek och nu lanserar man nu flaggskeppsprodukten ActivScan 9 (modell BUA7200) tillsammans med den lite enklare iCheck 7 (som vi kommer att tävla ut här på sajten lite senare i höst, håll utkik!).

braun activscan 9

ActivScan 9 har en läcker och modern design, den andas kvalitet med sin snygga färgskärm och tydliga menysystem, samt att den kommer med en smart manschett som man enkelt knipsar på runt armen som en ”klädnypa” och sen drar åt bandet, som fäster med kardborre. Precis som tidigare blodtrycksmätare från Braun så drivs denna på fyra stycken LR6-batterier (som denna gång ingår), vilket gör den portabel men samtidigt känns lite omodernt 2018 på en flaggsskeppsprodukt. Vi hade gärna sett någon slags laddningsbart Li-On-batteri istället och även möjligheten till USB-strömanslutning (både för laddning, uppdatering och avläsning till datorprogram).

Blodtryck mäts i millimeter kvicksilver (mmHg) där systoliskt tryck (övre blodtryck, när hjärtat drar ihop sig för att pumpa ut blodet) och diastolisk tryck (undre, när hjärtat slappnar av och expanderar för att fyllas med blod igen) är nyckelsiffror samt bonus här i form av puls (hjärtslag per minut). Medicinen utvecklas och så även teorierna kring högt blodtryck, en diagnos som historiskt inte varit helt solklar. Rådande paradigm är att det högre (systoliska) blodtrycket är den viktigaste faktorn, särskilt om du är över 50 år. Detta bör ligga under 140 mm Hg. Det undre bör i sin tur ligga under 90 mm Hg. ActivScan 9 färgkodar resultatet enligt följande: grönt (lugnt) under 135 och 85, gult (håll koll) under 169 och 99, orange (förhöjda värden, sök vård) under 179 och 109, samt rött (hög tid att få behandling) över 180 och 110. Till skillnad från tidigare modeller så ser man inte siffrorna ställa in sig (som ett klassiskt stetoskop) utan ActivScan 9 mäter till bilden av ett färgglatt hjärta, som sen får en grundfärg och ger dig resultaten. Det är också intressant att notera att ActivScan 9 är mycket mer känslig än tidigare mätare och väldigt beroende av att du håller armen i rätt position (helst precis vid hjärtat, då vänsterarmen också). Överlag mätte den ca 15% högre värden än vår förra modell på kontoret, Braun BP6200 – och då testade vi på en panel bestående av flera deltagare, av båda könen, i åldersspannet 40 till 70 år, cirka.

Snyggt och stilrent – men varför bara plats för två profiler i så modernt gränssnitt?

Menysystemet på den skarpa skärmen är färgglatt och ganska självförklarande, men hade gärna fått ha text-etiketter också, då alla bilder inte är helt sjävlförklarande vad de ska föreställa eller ha för funktion. Man styr via att vrida på ett reglage och klicka inuti detta, ett över förväntan smidigt och intuitivt system. Den inbyggda programvaran har dock endast plats för två profiler – vilket känns snålt för en produkt som denna och för en familj som kanske har 4-5 medlemmar. Det kan inte kräva så extremt mycket mer kapacitet att minnas två användare till, det är ju bara siffror som sparas? Det andra stora mysteriet är att ActivScan 9s profil inte frågar dig om varken kön eller ålder. Detta är anmärkningsvärt då båda dessa är riskfaktorer när det gäller högt blodtryck (se ovan). Laddar man ned Brauns Healthy Heart app (gratis till iOS och Android) så kan man utveckla sin profil med just dessa parametrar och även uppdatera enheten med ny programvara (vilket är viktigt för funktionen och att eliminera eventuella buggar). Även om vi gillar appen som helhet så tycker vi inte lösningen är helt optimal eftersom alla inte har en smartphone och kanske heller inte vill använda en sådan för syftet att mäta. Firmwareuppdatering hade krävt någon form av wifi på enheten, vilket kanske är overkill, men ålder och kön borde finnas inbyggt i enhetens egna system. Kanske kommer en uppdatering som löser detta?

Braun healthy heart app

Braun Healthy Heart App – rekommenderas att du laddar ned (gratis)

Summering: Braun ActivScan 9 är en läcker och smidig blodtrycksmätare för hemmabruk, som andas modern design och innehåller bra funktioner. Den mäter lite högre än tidigare enheter vi haft, kanske att den förra gav optimistsiffror eller kanske att ActivScan 9 hellre varnar lite för tidigt än lite för sent? Vi saknar ett laddbart batteri och kanske USB-anslutning, att kunna spara fler än två profiler i enheten och att dessa även kan anges kön, ålder och kanske vikt (BMI?) på, även om smartphone-appen löser en del av dessa önskemål (där kan du även lägga in mat, motion, sömn, stress etc – så den rekommenderas verkligen). ActivScan 9 kostar en slant, men då är den också med ganska god marginal den bekvämaste och mest tilltalande blodtrycksmätare vi använt hittills.

En liten investering för att enkelt hålla koll på en viktig del av din hälsa, tycker vi.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.