mophie Speedport 67 recension senses Guld

Test: mophie Speedport 67

av senses.se

Du har säkert läst förkortningen ”GaN” när du surfat runt på mobil- och datorladdare och kanske även lagt märke till att dessa laddare verkar ovanligt små i förhållande till sin effektivitet. mophie Speedport 67 är en sådan laddare, med 67W effekt och två USB-C-utgångar med PD (Power Delivery), som vi haft tillfälle att testa på många resor under sommaren.

Vad är en GaN-laddare?

GaN, som är en förkortning av galliumnitrid, är ett halvledarmaterial som gjort stora framsteg inom elektronikindustrin, särskilt när det gäller just kompakta laddare.

GaN-laddare har ett par tydliga fördelar jämfört med traditionella, silikonbaserade laddare:

  1. Effektivitet: GaN-laddare är mer effektiva än sina silikon-baserade motsvarigheter. De kan hantera högre spänningar och strömstyrka, vilket innebär att de kan ladda (flera) enheter snabbare. Dessutom minskar GaN-laddare energiförlusten, vilket gör dem mer energieffektiva.
  2. Storlek: GaN-laddare är mindre och lättare än traditionella laddare. Detta beror på att GaN-transistorer är mindre än silikontransistorer, vilket därmed gör det möjligt att skapa kompaktare och mer bärbara laddare. Detta är en stor fördel för personer som reser mycket.
  3. Värmeavledning: GaN-laddare producerar mindre värme jämfört med silikonbaserade laddare. Detta beror på deras högre effektivitet och minskade energiförlust. Mindre värme innebär mindre risk för överhettning och förlängd livslängd för både laddaren och enheten som laddas.
  4. Miljövänlighet: Med tanke på deras högre effektivitet och mindre storlek, har GaN-laddare en mindre miljöpåverkan jämfört med traditionella laddare. De kräver mindre material att tillverka och minskar energiförbrukningen, vilket bidrar till att minska koldioxidutsläppen.
mophie Speedport 67 lightning
Att ha två utgångar och kunna ladda med maximal fart är lyxigt. Foto: senses.se

mophie Speedport 67 har två utgångar för USB-C, i dessa kan du alltså ladda två enheter simultant upp till 67W effekt. Som exempel laddas iPhone-modeller, som stöder snabbladdning, med 18-30W (iPhone 11-iPhone 14) medan en vanlig MacBook Pro kommer med just en 67W-laddare från Apple, men denna ger då inte snabbladdning på modellen (kräver 90W och är en större modell laddare, som vi kommer att testa framöver). Apple har börjat skicka med mindre GaN-laddare till sina MacBook Air dock endast för M2:or och framåt. Du som kör 16″ MacBook Pro bör titta på mophies större modell (120 W) som vi kommer att testa senare, då den datormodellen kräver 96W.

Obekräftade rykten säger att iPhone 15-serien kommer att få stöd för laddning upp till 35W, men om det stämmer får vi återkomma till när vi fått våra telefoner (lagom till releasen). Intressant att notera är att nya iPad verkar stödja upp till 30W laddning, även om Apple idag endast skickar med 20W-laddare. Android ligger (återigen) före Apple i kapacitet att ladda, vissa modeller såsom OnePlus 10T laddar upp till 150W, men detta kräver såklart även en mycket större laddare (se en sammanställning här).

Här är en illustration med storleksjämförelse:

Från vänster: Apple 20W-laddare, mophie Speedport 67, Apple 67W-laddare. Foto: senses.se

Att stoppa in två USB-C-Lightning (gärna en Apple-godkänd MFI, för säkerhets skull) är en stor bonus, särskilt på resande fot, när man reser med sällskap. Då kan två personer ladda sina mobiler snabbt (runt 50% på 30 minuter) samtidigt eller du kan ladda en mobil och en surfplatta, alternativt hålla igång en enklare dator som en MacBook Air samtidigt som du laddar nallen. PC-användare lär märka att GaN-laddare blir stora lyft i fråga om bärbarhet, mot de enorma transformatorer som brukar ingå till PC-modeller idag.

mophie Speedport 67 fungerar precis som den ska och är både smidig och effektiv. Priset, som rekommenderat ligger strax under 700 kronor (men ofta dyker upp i kampanjer, som just nu på ZAGGs hemsida), är fullt rimligt och till och med prisvärt, med tanke på att en laddare med två utgångar och endast 35W kostar 750 kr hos Apple. Ska du köpa två iPhone-laddare från Apple på 20W styck kostar de nästan lika mycket och är inte lika smidiga som en enda laddare.

Är det något vi saknar då? Tja, en USB-C till USB-C- eller Lightning-sladd hade såklart varit nice. Eller två ännu hellre. Men det hade dragit upp priset på produkten och chansen är god att du redan sitter på sådana kablar, eller kan köpa MFI-certifierade kablar till bra pris hos tredjepartsförsäljare (tänk på att Apple blivit mycket kinkigare med kompatibilitet och snart överger Lightning också).

För oss blir mophie Speedport 67 en självklar resepartner på alla tjänsteresor framöver. Om nu inte storebror tar dess plats…

Fotnot: mophie Speedport 67 säljs även i en modell på Apple Store med endast ett USB-C-uttag, men då ingår det en 2 meter kabel från mophie (995 kr). Samma modell går också att få tag på via ZAGG:s egna webbshop. 

ZAGG skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.