Hem MobilAndroid Test: Motorola Razr40 Ultra
Silver

Test: Motorola Razr40 Ultra

av senses.se

I slutet av 2023 testade vi Motorola Razr40 där vi gillade många funktioner och innovativa lösningar i sann Motorola-anda. Vi var redan då nyfikna på hur den lite mer eleganta, lite mer kompetenta och lite kvickare varianten skulle bete sig. Till vår glädje gavs vi chansen och vi har blivit ett antal erfarenheter rikare. Som till exempel varför en större skärm på utsidan i många fall inte är så dumt. Eller huruvida ett mindre batteri resulterar i att man bär runt på en laddare. Eller om skillnaderna är värda de extra tusenlapparna?

Det är dags syna Motorola Razr40 Ultra.

Foto: senses.se

Några ord om vårt test

Vi har förklarat det mer ingående i vårt test av Motorola Razr40, men sammanfattat vill vi ge er läsare en bild av telefonen som förknippas med vardagens utmaningar snarare än presentera resultat av benchmarks eller andra teoretiska grafer. Det är framför allt i alldagliga situationer de flesta av oss använder sin mobil och det är i de situationerna vi är extra uppmärksamma. För det är då det räknas.

Många delar i Motorola Razr40 Ultra är precis samma som med Razr40 så vi kommer att fokusera på de skillnader vi har hittat. Den största skillnaden är givetvis den yttre skärmen men det finns även en del annat spännande, som inte från början lyser med sin närvaro.

Foto: senses.se

Den initiala känslan av Motorola Razr40 Ultra

Det är nästan en helt annan varelse vi möter när Razr40 Ultra glittrande uppenbarar sig i kartongen. Borta är det grova skinnet och robustheten. Istället är det lyxigt och elegant. Nästan direkt när den yttre skärmen tänder upp inser vi att skillnaden är större än vi trodde. Efter lite migrering av den gamla telefonen, uppladdning och lite allmänt klämmande är vi redo att sätta igång med våra mentala anteckningar.

Redan direkt konstaterar vi att telefonens medkommande skal får åka med några dagar men inte mycket mer än så. Det är helt enkelt ingen bra lösning. På den yttre skärmen täcker skalet kanterna på ett betryggande sätt men ganska snabbt samlas damm och smuts i spåren också. Allteftersom riskerar denna smuts att gnugga upp repor på den annars stilrena och eleganta ytan. Sedan måste vi också tillägga att telefonen tappar flera nivåer i skönhet med skallösningen på plats, även om den kan kännas trygg och bra att ha. Men det finns snyggare tredjepartslösningar för detta då.

Motorola Razr40 Ultra iklätt medkommande skal
Foto: senses.se

Istället får försiktighetsgraden höjas, då Razr40 Ultra känns hyfsat ömtålig. Det är framförallt den yttre skärmen som farhågorna väcks av. Den funderande individen tänker möjligen att det är ju faktiskt hälften av ytan på vilken vanlig telefonen som helst, vilket naturligtvis stämmer. Men det är också dubbla vikten på halva ytan vilket är en obehaglig tanke om den skulle glida ur handen. För den är rejält hal till skillnad från Razr40 som hade ett nästan kladdigt vegan-skinn på utsidan.

Batteriet är 400 mAh mindre än Razr40 men har samma egenskaper när det gäller laddningen (30W turboladdning med sladd och 5W trådlös laddning). Du får en piggare processor (Snapdragon 8+ Gen 1 jämfört med Snapdragon 7 Gen 1) och ett bättre chipset. Vi har under vår vardagliga användning i stort inte märkt någon skillnad i batterikapacitet vilket givetvis kan ha många förklaringar. Exempelvis använder du efter ett tag den yttre skärmen i allt större utsträckning vilket sannolikt sparar batteri.

Den yttre skärmen

Motorola Razr40 Ultra har en av de större yttre skärmarna bland flip-telefonerna och mäter hela 3,6-tum med en upplösning på 1 066 × 1 056 (413 ppi). I vårt test av Razr40 saknade vi att kunna justera vissa centrala funktioner från den yttre skärmen. Det kändes lite stökigt att behöva öppna telefonen för att exempelvis reglera vilket ljudläge som ska gälla. I gengäld skyddades verksamheten i telefonen, exempelvis risken för fickringning, i samma sekund som du vek ihop telefonen. Riktigt så tydligt och enkelt är det inte med Razr40 Ultra.

Foto: senses.se

Men vi tar det från början: Du får välja vilka appar du vill ha tillgång till och här kan det vara på sin plats att utöva viss försiktighet. Trycker du dit för många tappar du lite av snabbheten då den yttre skärmen kan jämföras lite med en smartklocka. Du kan göra det mesta, men långt ifrån allt lämpar sig på den lilla ytan.

Men alla kommunikationsprogram som Signal, WhatsApp, Messages var riktigt behändiga att ha nära (nästan hela yttre skärmen blir ett tangentbord när du vill skriva). Efter lite invänjning av handgreppen kan du också snabbt döma av om det inkomna meddelandet behöver mer än ett kort svar eller om push-notisen faktiskt är av värde. De vanliga android-menyerna är lättillgängliga och ger tillgång till alla väsentliga kontroller. Man får mycket gjort på en liten yta helt enkelt.

Baksidorna finns dock där och gör sig påminda. Med Razr40 var funktionen att vika ihop telefonen i det närmaste ett inbyggt skydd för att slippa att den tog egna initiativ i fickan. Med Razr40 Ultra förlorar du den känslan då skärmen är stor nog och fingeravtrycksläsare är snabb nog för att skärmen ibland kan hamna i fickan olåst. Och då blir det samma effekt som med vilken telefon som helst.

Kameran i Motorola Razr40 Ultra

Vid testet med Razr40 uppmärksammade vi att Motorola har en förmåga att inkludera detaljer och funktioner som gör att du som användare liksom får överseende med mobilens begränsningar och tillkortakommanden. Exempel på dessa är att slå som en hammare med telefonen för att tända lampan eller rotera den kvickt två gånger för att dra igång kameran. Med Razr40 Ultra finns ytterligare funktioner som är hyfsat unika, meningsfulla och läckra.

Men först lite teknisk prestanda…

Det som förvånade oss mest var att den utvändiga huvudkameran på Razr40 Ultra endast var på 12 MP med en bländare på f/1.5. Vi är fullt medvetna om att slutresultatet beror på en rad faktorer och att det de facto kan finnas fördelar för prestanda i mörker med färre antal pixlar, men att det fortsatt är en kompromiss. Men förvåningen kom mest av att huvudkameran på Razr40 erbjöd en upplösning på 64 MP och en bländare på f/1.7, det vill säga fyra gånger så mycket. Motorola verkar känna att det räcker och vi måste erkänna att bilderna tveklöst blir vackra och detaljrika i alla fall.

Läckra funktioner

Foto: senses.se

Exempelvis kan du i videoläget ställa in så kameran låser sig i horisontellt läge. Det är inte helt självklart att förklara så vi inkluderade en filmsnutt av just denna funktion. Dock en väldigt användbar funktion om du exempelvis ska följa ett objekt när du filmar och vill slippa att få en lutande film. Denna funktion fungerar dock inte när du vill filma i 4K.

  • Razr40 Ultra i fotoläge, inget stativ behövs!
  • Motorola Rar40 Ultra fotoläge när motivet visas i yttre skärmen

Den yttre skärmen (förutom att den fullkomligt geniala och unika ”filuren” som drar till sig allas blick givetvis är inkluderad) underlättar gruppfoton avsevärt. Framför allt i kombination med telefonens vikbarhet, som Motorola själva uttrycker det, inget stativ behövs. Du ställer telefonen på ett bord eller liknande, riktar in och höjer handen som att du hälsar på telefonen. Då slår en nedräkning igång och sedan tas bilden. Oslagbart smidigt!

Du får ett slowmotion-läge med 960 bilder/sekund. Ett läge som visserligen kräver gott om ljus men finns det, så blir det oerhört läckert och effektfullt.

Foto: senses.se
Foto: senses.se

Det vi inte gillar med kameran hos Motorola Razr40 Ultra

Dessvärre är kameran inte speciellt snabb, eller särskilt ljuskänslig. Således skapar vår mörka, svenska vinter inte optimala förhållanden för att testa just detta. Men även i dunkla ljusförhållanden är det inte självklart att fånga den där unika bilden.

AI-förbättringen vi inte riktigt kom överens med när hos Razr40 är fortsatt inkluderad. Vi upplever dock att om du väljer att stänga av den så blir bilderna bättre med Razr40 Ultra än med Razr40. Vi ska dock låta det vara osagt om detta beror på en uppdatering eller om någon annan del i hårdvaran är förbättrad.

Foto: senses.se

Vårt sammanfattade intryck av Motorola Razr40 Ultra

Egentligen är den enda del som faktiskt stör oss kamerans svaga förmåga att ta bilder på rörliga objekt. Det går om du har tur, men det är ju helst en faktor du inte vill räkna med när du ska den där speciella bilden vid det där unika tillfället.

I övrigt inkluderar Motorola Razr40 Ultra många unika och viktiga punkter som hamnar högt upp på önskelistan. Som användare identifierar du också din telefons styrkor tillika svagheter och anpassar dig därefter. Och det är framför allt då som Motorolas egna smarta funktioner underlättar och effektiviserar. Efter ett tag sitter det i muskelminnet och blir då något som saknas hos andra telefoner.

Är den prisvärd då? I ärlighetens namn börjar det bli svårare och svårare att faktiskt avgöra vad som är ett rimligt pris när de senaste toppmodellerna inom smartphones kostar en bit över 20 000 kronor. I dagsläget får du betala cirka 13 000 för en Motorola Razr40 Ultra vilket lägger den cirka 3 000 kronor över Razr40. I det sammanhanget sneglar vi hellre åt Ultra-versionen. Den yttre skärmen är grejen och den var mer användbar än vad vi initialt hade räknat med. Batteriskillnaden har vi inte märkt av vid normal, vardaglig användning men övergripande är Razr40 Ultra kvickare och piggare vilket givetvis får tillskrivas den kraftigare processorn.

Foto: senses.se

Så sammanfattat gillar vi det mesta med Motorola Razr40 Ultra och tycker förövrigt att den är den mest värdiga arvingen till ”originalet2. Så lider du av svår nostalgi och fantomsmärtor vid namn Motorola Razr V3 får du här en chans att göra ett återbesök. Bokstavligen.

Motorola skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Exempelbilder Motorola Razr40 Ultra

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.