Hem TVDisney+ Recension: The Falcon and the Winter Soldier (Disney+)
the falcon and the winter soldier disney+

Recension: The Falcon and the Winter Soldier (Disney+)

av Henric Brandt

I slutet på Avengers: Endgame så lämnar Captain America (Chris Evans) över skölden till sin kamrat Sam Wilson (Anthony Mackie) eller The Falcon, som är han heter som superhjälte. Sam anser sig själv inte vara värdig skölden utan lämnar den ifrån sig i första avsnittet av Disney+-serien The Falcon and The Winter Soldier. Sen tar det hela sex avsnitt innan det vi redan vet ska ske innan det sker och redan har skett, sker… Hänger ni med?

När jag skrev lite om mitt förstaintryck av The Falcon and the Winter Soldier så var jag försiktigt optimistisk att det här skulle kunna bli lika magiskt och perfekt som WandaVision. Snacka om att jag hade fel..

the falcon and the winter soldier disney+
The Falcon and the Winter Soldier. Foto ©: Chuck Zlotnick / Marvel Studios 2020

Redan i första avsnittet så sker det konstiga saker, som irriterar mig, och det är vanliga fallskärmshoppare – som totalt trotsar fysikens lagar. I ett annat avsnitt så landar The Falcon bak i en lastbil. Han öppnar långtradarflaket och går in. Det är väl okej, problemet är bara att bakom honom ligger skurkarnas andra lastbil och den föraren gör inte ett enda dugg för att varken stoppa eller rapportera att det är någon som attackerar dem. Hela anledningen till denna klumpiga manöver är för att The Falcon sedan ska slängas in i lastbilen bakom. I en annan scen är det en karaktär som har en högteknologiskt maskering på sig i tio sekunder, som den sedan tar av sig och förkunnar att ”det är ändå ingen som känner igen mig här…”. Så varför ha maskering över huvudtaget då? Super-serumet som skapade Captain America i första filmen finns nu i praktiska sprutor som fungerar direkt, helt utan biverkningar och på vem som helst. Karaktärer som verkar få göra vad de vill för onda saker – men alla verkar förlåta dem ändå. Listan på absurda saker går att göra hur lång som helst.

I första avsnittet får vi stifta bekantskap med The Winter Soldier (igen). Han är plågad av ett mord han begick under tiden han var hjärntvättad, som han tydligen nu har minnen ifrån när det är etablerat förut att han inte hade minnen från sin tid som hjärntvättad. När jag såg första avsnittet tänkte jag att det här kommer bli en stark scen längre fram och när det väl var dags (i sjätte och sista avsnittet) så blir det ett sådant totalt antiklimax att slutstriden i Wonder Woman 1984 gick upp ett snäpp från största besvikelsen någonsin till halv-katastrof

Falcon Winter Soldier
Foto ©: Chuck Zlotnick / Marvel Studios 2021

Största problemet med The Falcon and The Winter Soldier är att efter sex, långa avsnitt så har ingenting uträttats. Den infon vi har i slutet av Avenger: Endgame har vi också i slutet på The Falcon and The Winter Soldier. Okej, det finns en liten sak som faktiskt är ny info, men hela serien hade lätt kunnat vara två avsnitt – eller en längre tv-film, så hade vi haft en mer intressant och kul serie.

Det enda som är roligt egentligen är att se Kurt Russells son Wyatt Russell (som jag för övrigt såg första gången då han spelade sin far som ung i Paul W.S. Anderson filmen Soldier och senast i Overlord). Hans version av Captain America är uppfriskande och härligt skruvad. Sen gör Anthony Mackie och Sebastian Stan ett bra jobb i huvudrollerna, problemet är bara att manuset lämnar massor att önska.

Wyatt Russel är en av seriens behållningar. Foto ©: Eli Adé / Marvel Studios 2021

Sammanfattningsvis så är The Falcon and the Winter Soldier en salig röra, som på flera ställen saknar all tillstymmelse till fingertoppskänsla. Poänger hamras in med slägga och blåslampa för att vi verkligen ska förstå vidden av vissa saker. Ämnen som i sig är väldigt viktiga – men som kan berättas på mycket bättre sätt än så här. Sen är det också ganska långtråkigt på sina ställen och i slutändan helt onödigt. Betyget blir trots allt inte helt katastrof, för det finns en del sekvenser här i som är kul och samspelet mellan Mackie och Stan är underhållande att betrakta. Tyvärr så blev det inte så mycket utav den varan, utan mer av massa annat trams…

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.