Hem Film & TVBlu-ray Recension: Tillsammans 99

Recension: Tillsammans 99

av Henric Brandt

Tillsammans 99 är uppföljaren till filmen Tillsammans från 2000. Den första filmen utspelade sig 1975 och nu får vi möta dem igen efter 24 år. Göran (Gustaf Hammarsten) och Klasse (Shanti Roney) är de enda två som lever kvar i kollektivet och de håller skenet uppe med veckomöten och planeringar. På Görans födelsedag överraskar Klasse med att ha bjudit in alla från det gamla kollektivet för en sista festkväll som kan bli början på något nytt.

Foto: ©2023 – SF Studios - Tillsammans 99 - Gänget är samlat.
Foto: ©2023 – SF Studios

Regissören och manusförfattaren Lukas Moodysson har inte gjort en film på tio år sedan filmen Vi är Bäst som hade premiär 2013. Däremellan har han skrivit och regisserat TV-serien Gösta. Jag hade inte hört något förhandssnack alls om Tillsammans 99 och helt plötsligt så fanns den där, en uppföljare på vad jag anser vara Moodyssons bästa film.

Tillsammans var välspelad och blandade skratt och gråt på ett väldigt bra sätt. Det fanns en otroligt härlig värme i filmen och scenen då Michael Nyqvists (1960-2017) karaktär Rolf har tappat plånboken på restaurangen är bland det bästa jag har sett i svensk film. Så jag hade faktiskt en hel del stora förväntningar på Tillsammans 99.

Foto: ©2023 – SF Studios - Tillsammans 99 - Gustaf Hammarsten.
Foto: ©2023 – SF Studios

Tyvärr grusades dessa förväntningar totalt för Tillsammans 99 är exakt samma film en gång till fast utan värmen. Ingen av karaktärerna har utvecklats under de 24 år som gått sedan den första filmen och istället för att det ska finnas en nerv så blir det istället en trött upprepning. Vissa karaktärer kan inte vara med för att skådespelaren har avlidit såsom Nyqvists karaktär Rolf och Ola Rapace har bytts ut mot Jonas Karlsson som istället spelar hans roll Lasse. Det finns många rykten om varför som jag inte tänker gå in på då jag inte vet vad som är sant eller ej.

Tillsammans 99 klockar in på strax under två timmar vilket känns alldeles för långt då jag hela tiden störde mig på att ingen av karaktärerna har någon sorts utvecklingskurva, varken under filmen eller under tiden som gått mellan filmerna. Klasse och Lasse möts i en fin scen vid en vävstol men den leder ingenstans förutom att de plockar upp en konversation de hade för över två decennier sedan. Den mystiska gästen Peter (David Dencik) hade kunnat bygga ännu mer spänning men nej då. Gösta som verkligen skulle behöva vakna till och göra något med sitt liv, gör ingen skillnad alls.

Detta är med all säkerhet Moodyssons vilja att visa att vi som människor inte vågar/kan/vill ta oss ur vår komfortzon och utvecklas men att se det som underhållning leder snabbt till tristess.

Foto: ©2023 – SF Studios - Tillsammans 99 - Fest!
Foto: ©2023 – SF Studios

Tillsammans 99 finns endast utgiven på Blu-ray men bilden är ändå stabil och det dokumentärliknande filmspråket kommer ut till sin rätt. Ljudet kommer i 5.1 DTS-HD och det är helt klart fullgott för den här typen av film. Dialogen sitter fint i centern men den kunde uppfattas som “mumlig” ibland men det är inte ljud-designen utan det är filmen som är inspelad så.

Det finns ingen tillstymmelse till extramaterial vilket är synd för det hade varit intressant att höra Moodyssons tankar runt filmen och kika in bakom kulisserna.

Foto: ©2023 – SF Studios - Tillsammans 99 - Uppgiven.
Foto: ©2023 – SF Studios

Sammanfattningsvis så blev jag inte alls imponerad av Tillsammans 99 vilket är väldigt synd för det finns så otroligt mycket bra potential och alla skådespelare gör ett toppen jobb med det de har att jobba med. Så det faller tyvärr på manus och regi som inte når hela vägen fram.

SF Studios skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.