Hem Böcker Bokrecension: Fattig student
kokboksrecension fattig student

Bokrecension: Fattig student

av Andreas Lycker

Såhär i mitten av studietiderna så passar ”fattig student” som handen i handsken, laptopen i laptopväskan, pennan i pennstället, bilden på Instagram… ja, ni förstår vart jag vill komma.

Fast, gör den verkligen det?

När boken damp ned framför mig, så blev jag väldigt nyfiken på den: baksidestexten sög tag i mig likt Kraken som greppar en olycksdrabbad sjöman.

Dock tappade jättebläckfisken greppet och gled ned mot havets botten igen när jag bläddrat igenom boken. Tentaklerna ersattes av funderingar. Som varför bokens vecka bara är fyra dagar lång? Är verkligen det bästa sättet att hålla nere sina egna matkostnader, att äta hos vänner?

kokboken fattig student
Foto: Lycker / senses.se

Innan jag tar itu med frågorna vill jag bara nämna att boken jag har framför mig (Fattig student) är skriven av en norska som heter Karen Elene Thorsen. Hon tar fram billiga men samtidigt balanserade och näringstäta måltider och delar med sig av sina bästa råd när det gäller att ta vara på maten och spara pengar. Trots att det är lågbudget-mat så vill hon inte att det hon äter ska upplevas som billigt, och att det ska vara nyttigt och varierande.

Fattig student är uppdelad i två segment; jag börjar med den andra delen som handlar om veckomenyer. Varje meny hamnar på en kostnad under 250 kronor (och är räknade för en person). Av någon anledning är författarens veckor bara fyra dagar långa, anledningen till det är, menar hon, att man kan äta samma sak flera dagar under samma vecka. Hon skriver att hon äter rester eller att hon äter hos vänner de dagar som inte täcks av menyn. Eller att man anordnar ”restfester”, att man tillsammans med sina vänner ser man vad man har i sina kylskåp och lagar mat tillsammans.

Hur är då menyerna och recepten? De känns genomtänkta för målgruppens den inriktas mot. Det är enklare maträtter och enkla recept, tyvärr en del halvfabrikat, men jag förstår varför hon väljer det i sammanhanget. Förvänta er inga gourmet-rätter men däremot realistiska måltider för en person som äter efter en budget, utan att näringsinnehållet blir lidande.

fattig student recension
Foto: Lycker / senses.se

Det hade varit intressant att få riktpris på menyerna, det ska vara under 250 kronor per meny men hade varit intressant och kanske lärorikt för många om det stod ett cirkapris som man kan förvänta sig.

Sedan undrar jag varför det inte tipsas om att odla egna grönsaker, det finns några olika man kan odla i en lägenhet. Grönsaker som ärtskott, krasse och chili är några exempel. Det mesta går att odla om man lägger ned tid på det. Fast, det går ju snabbare att handla sakerna.

Jag nämnde ovan att det är två delar i boken och den första delen handlar om vad man kan laga för mat på en viss råvara, författaren kallar det för ”en ingrediens, fyra recept”. Det handlar om att inte låsa sig till de klassiska sakerna man tillagar på en viss råvara. Ta morot, som exempel, som hon använder till både soppa, smoothie, frallor och pannkakor. Andra ingredienser som tas upp är havregryn, gamla bananer, potatis och torrt bröd.

Jag gillade den delen av av boken, den ger läsaren lite nya tankar och andra perspektiv på råvarorna, annars kan det vara lätt att göra samma rätt om och om igen.

fattig student uppslaget recept
Foto: Lycker / senses.se

Fattig student tar även upp tips på billig köksutrustning – som att använda en flaska som kavel eller stekpannan som brödrost. Här ges också tips på basvaror man bör ha i skafferi och kylskåp och hur man minskar sitt matsvinn.

Känner du att du behöver tips på enklare mat och hålla ned dina utgifter i det området så är kanske den här boken för dig. Bara för titeln är Fattig student så riktar den sig (såklart) inte bara till studenter.

Vill du ha fler recepttips hittar du alltid goda recept här på Senses.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.