Hem Dryck En afton på italienska
små citroner gula

En afton på italienska

av senses.se

senses.se besökte restaurangen Al Dente i centrala Stockholm för att få lära oss hur man på ett italienskt sätt kan hitta ett värdigare alternativ till en sen hamburgare på någon av stadens snabbmatskedjor. I den italienska natten är själva matintaget nästan sekundärt, på intet sätt oviktigt, men mötet människorna och samtalen är det som sätts i centrum. Så när man efter en utekväll är sugen på just den sista måltiden för dygnet samlas man i hemmets kök för att avnjuta den enkla men smakrika Spaghettata di mezzanote – Midnattspastan!

al dente restaurang
Foto: senses.se

Begreppen enkelhet och tydlighet skiner igenom rätten Spaghetti aglio, olio e peperoncino som rakt igenom innehåller ingredienser som vanligen redan finns i skafferiet: vitlök, olivolja och chili. Upptakten till själva pastan fylls av de delikatesser som kanske också finns i hemmet såsom ett gott bröd att doppa i olivolja, lite mozzarellaost med salt och peppar eller varför inte skära ett antal bitar färsk salami, medan kocken förbereder pastan.

Foto: senses.se

Det unika i tillagandet av midnattspastan är att låta spaghettins stärkelse göra jobbet och genom att undvika exempelvis grädde bevaras smakernas starka karaktärer. Genom att överföra pastan till en stekpanna, där resten av ingredienserna har mognats i olja på svag värme, skapas en krämighet när stärkelsen binder ihop allt innehåll. Finns en parmesan i hemmet kan denna med fördel också tillföras som sista ingrediens. Men riv den riktigt smått, den ska inte smälta, den ska ge en extra krämighet. Proportioner då? Viktigast är att stekpannan inte blir överöst av pastan, alla andra mått blir kockens personliga avtryck.

Foto: senses.se

Nattens sista möte är nästan helt ämnat att genomföras under enkla förhållanden, gärna i köket så att kocken får vara med, och under en stark stämning av gemenskap och prestigelöshet som fyller atmosfären. Denna kväll fick vi åter göra bekantskap med två viner från Piemonte, en Barolo och en Barbera, båda med det passande namnet Luna di Mezzanote – Midnattsmånen, som vi testat och skrivit om på senses tidigare. Dessa två viner, med sina egna drag och karaktärer, är skapta för att vara lättillgängliga men ändå tillräckligt avancerade för att kunna göra midnattspastans robusta och rena smaker rättvisa. Samtidigt ges kvällens deltagare en chans att gemensamt och stämningsfullt varva ner för att låta natten till slut få sitt övertag.

Foto: senses.se


Så nästa gång en utekväll är på väg mot sitt slut kan det italienska sättet vara ett alternativ att överväga. Ingredienserna i Spaghettata di mezzanote är kockens val och allt kanske inte finns hemma, men det viktiga är inte bara maten. Det viktiga handlar om ett avslappnat och gemensamt avslut på en redan trevlig afton.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.