Hem Livsstil Fördelar med att odla sina egna kryddväxter
odla egna kryddväxter

Fördelar med att odla sina egna kryddväxter

av senses.se

De senaste åren har allt fler blivit intresserade av odling och många har ambitionen att bli självförsörjande. Har du inte odlat förut kan kryddväxter vara en bra början. Du kan odla kryddörter i trädgården, på balkongen och till och med i köket på fönsterbrädan.

Det går bra att förkultivera kryddväxter inne och plantera ut i trädgårdslandet när värmen kommer. Det enda du behöver är fröer, jord och krukor att odla i. För att hitta fröer kan du ta en titt hos Impecta där det finns ett stort utbud och bra kvalitet.

Örter efter din smak

De flesta kryddväxter är mycket tacksamma att odla. Välj de örter du själv tycker om och använder i matlagningen. Tänk vad behändigt att alltid ha tillgång till basilika, timjan, dill och persilja som du har odlat själv. Det är också spännande att odla mer ovanliga sorter. Anis eller trädgårdsportlak kan exempelvis vara trevliga nyheter att prova på i matlagningen.

Billigare att odla själv

En fördel med att odla dina egna kryddväxter är att du sparar pengar eftersom det kostar mer att köpa färdiga örter i din matvarubutik. Ett annat bra tips för att spara och dessutom minska svinnet, är att frysa ner örter som du just då inte behöver. På så sätt har du alltid egna örter till hands när behovet väl uppstår.

Ett miljövänligare alternativ

När du odlar örter själv kan du passa på att odla ekologiskt. Då väljer du fröer och odlar i jord som är ekologiskt framtagna. De här örterna kommer du uppfatta som mer smakrika än de du köper i butik och det är dessutom bättre för miljön.

Tips för en lyckad odling

För att lyckas med din odling behöver du ta reda på hur mycket vatten och ljus kryddväxterna behöver eftersom det kan skilja mellan olika sorter. Basilika behöver exempelvis mer vatten än rosmarin. Välj också en bra jordsort som ger näring till växten, det hjälper till att göra din odling frodig och grönskande.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.