Hem Mat Veckans recept: Pizza på kalljäst pizzabotten

Veckans recept: Pizza på kalljäst pizzabotten

av Andreas Lycker

Pizza funkar alltid. Eller hur? Passar perfekt för den här veckans recept tycker jag.

När det kommer till pizza så finns inga rätt eller fel och det fina är att man kan ha på vad man vill. Däremot behöver man en bra bas att bygga från, alltså en riktigt god och frasig botten.

Jag brukar göra en deg som jag kalljäser i kylen över natten, då blir den sådär frasig och extra god. Men självklart fungerar mitt recept även utan kalljäsning. Det viktiga är bara att låta degen få ligga till sig, bara ligga och jäsa där i soffan (eller på bordet/bänken/golvet).

När man har sin pizzabotten klar är det fritt fram att täcka den med vad man vill. Jag brukar köra med principen ”less is more”, för att jag tycker inte en pizza blir bättre av att man öser på så mycket som möjligt. Håll det enkelt och använd smaker som passar bra ihop.

I min värld så är en riktigt fin och god olivolja ett måste på pizza. Den är ett utmärkt komplement och hjälper till att få fram smakerna. Så hitta din favoritolja och ringla över pizzan när den kommit ur ugnen.

När det kommer till tomatsås så ska man göra sin egen och krydda den ordentligt, det ska vara rika och tydliga smaker. Den är basen för pizzatoppingen. Tomatsåsen ska lyfta hela rätten och skapa en samhörighet med de andra ingredienserna på toppen. Tänk på att brödet – alltså pizzabotten – dämpar en del av tomatsåsens smak så det är viktigt att få till balansen av smaken i tomatsåsen.

hembakad minipizza med olika topping
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Vi börjar med pizzadegen.

  • 10 gram ekologisk jäst
  • 3 deciliter vatten (37 grader)
  • 4 deciliter ekologisk vetemjöl special
  • 2 deciliter ekologisk rågmjöl
  • 1 matsked ekologisk olivolja
  • 2 teskedar salt

Gör så här.

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sedan alla ingredienser, utom saltet, i en hushållsmaskin/degblandare/elvisp med degkrokar. Blanda allt på låg effekt i fem minuter, tillsätt saltet och blanda sen fem minuter till. Degen ska vara lite klibbig, men släppa lätt från kanten. Låt degen sedan jäsa i bunken övertäckt med en handduk i en timme (den ska bli dubbelt så stor).

Stjälp upp degen på en och dela den i lika stora bitar och forma till bollar. Lägg varje degboll i en plastpåse eller täck med plastfolie. Ställ sedan i kylen över natten, de får stå kallt i minst 12 timmar.

När det är dags för bakning, kom ihåg att stätta igång ugnen i god tid, på så hög värme du kan i din ugn. Typ 250-300 grader. Vissa ugnar har en ”pizza och paj” funktion och det passar ju ypperligt i det här fallet. Annars funkar det fint med över- och undervärme.

Baka ut pizzabottnarna på en mjölad bänk, antingen trycker du ut dom med fingrarna eller använder en kavel. Bottnarna ska bli riktigt tunna. Lägg dom sedan på en plåt som du oljat in eller på bakplåtspapper, så dom inte fastnar.

Lägg på de ingredienser du vill ha på pizzan. Det finns ju oändliga möjligheter men, som jag nämnde tidigare, ”less is more”. Tänk smakrikt, texturer och vad som passar ihop med vad.

Sedan skjutsar du in din pizza i ugnen en 10-12 minuter. Tiden har med ugnen att göra och alla ugnar fungerar olika och ger olika värme. Så håll koll på din pizza.

mini-pizza med olika topping, kalljäst det.
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Dags för tomatsås. Det fina med det här receptet är att det är samma tomatsås som jag använt i ett tidigare recept. Man har ju en tendens att falla tillbaka till det som man vet fungerar och som är supergott. Så, en repris från i vintras (hittar du här).

Ingredienser till tomatsås.

  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 1 stjälk av stjälkselleri
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 2 matskedar olivolja
  • 1 kilo tomater
  • 2 teskedar paprikapulver
  • 2 teskedar oregano
  • 2 teskedar basilika
  • 1 tesked rosmarin
  • 2 teskedar timjan
  • 1 kryddmått cayennepeppar
  • 1 matsked smör

Vi ska börja med att skålla tomaterna, så koka upp vatten i en kastrull, släng i (eller lägg ned försiktigt) tomaterna och låt dom koka lugnt till skalet spricker. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten. Nu går dom lätt att skala, så pilla skalet från tomaterna.

Skala alla grönsakerna och tärna sedan gul lök, morot och stjälkselleri. Fräs i smör och olja på medelvärme, de ska inte få färg men bli mjuka och dofta underbart.

Tillsätt den finhackade vitlöken och sedan kryddorna och låt de fräsa med en minut. Lägg i de skalade tomaterna och låt allt koka ihop på medelvärme. Sänk sedan till svagare värme och låt det småputtra ihop ordentligt så smakerna sätter sig. Glöm inte att röra runt med jämna mellanrum.

Det blir mycket tomatsås och det kommer nog att bli sås över. Passa på att frysa in så har du till nästa pizzafredag. Frys in i iskubsformar så har du lagom stora bitar att bara värma upp vid behov.

Vad du vill lägga på din pizza är upp till dig. Kör en raid i ditt kylskåp/frys/skafferi och ser vad du får för loot. Av den bygger du sedan en episk pizza.

Jag brukar tänka på att både smaker och texturer ska passa med varandra. Allt måste inte värmas i ugnen heller. Lägger man på rå rödlök, hackade nötter, groddar, örter eller krispig ruccola när pizzan tagits ut så lyfter det smakerna ett extra snäpp. Prova dig fram!

En smakrik och god ost är alltid ett säkert kort det med. Ta en ordentlig lagrad ost med mycket smak. Mögelostar är också de goda på pizza, gärna tillsammans med broccoli, olivolja och flingsalt.

Seså, iväg och baka fredagspizzan nu!

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.