-Stjärnornas krig?
-Ja? Svenska titeln på Star Wars.
-Men… låter det inte lite ehh… corny?
-Inte fånigt. Nostalgiskt!
Om nu någon skulle ha missat det, så är anledningen till att den fjärde maj är den inofficiella dagen för Stjärnornas Krig helt enkelt en ordvits. Originalfrasen är, som alla vet, “May the force be with you”, så med lite ordförvrängning blir det då “May the fourth be with you”.
Däremot blir det inte riktigt samma grej på svenska; “må fjärde maj vara med dig”.
Frasen användes för första gången redan 1979, men det var först runt 2010 som dagen började firas över hela världen. Till och med den officiella Star Wars-sajten uppmärksammar den fjärde maj som såklart följs av “Revenge of the fifth”. Den får ni själva gissa er till.
Jag har sedan jag var en liten parvel gillat Star Wars/Stjärnornas krig. Minns inte exakt första gången jag kom i kontakt med filmerna och leksakerna, men har minnen av en VHS-kopia med “A New Hope”.
Hade en lekkamrat som hade ett par actionfigurer, bland annat Darth Vader och några Stormtroopers. Det var min introduktion till det här underbara universumet.
Vad som gör att man fastnar så för den här sagan, eller rymdoperan, som utspelas i en galax långt, långt borta finns det nog inget enkelt svar på och jag tror att varje kolbaserad livsform har sin egen relation till Star Wars.
Jag skulle kunna skriva mycket om det universum Stjärnornas krig utspelas i; hur hela konceptet påverkat i stort sett alla invånare här på planeten Tellus. Det finns så mycket att skriva om och att älska med filmerna, spelen, leksakerna, ja allt! Bara en sån sak som att jedi/jediism finns erkänt som en utövande religion (fast jag skulle snarare kalla det en filosofi), och finns med som trosuppfattning i folkbokföringen i Storbritannien. Förresten, för er som har insikt i “law of attraction” så hittar ni nog en del likheter med “the force”.
Som sagt, det finns mängder att skriva om därför ska jag, i egenskap av matskribent här på Senses, inrikta mig just på det. Mat alltså. Mat och råvaror i detta fantastiska universum.
Under kategorin mat och dryck så har det skrivits mycket och tillagats ännu mer. Internet svämmar nästan över av recept och häftiga kreationer, kreativitet är inget som saknas hos fansen. De flesta recept jag har läst är (föga förvånande) skrivna på engelska. Då är det ju lite extra roligt att kunna skriva något på svenska. Tidigare i år recenserade jag “The geeky chef strikes back” och däri finns ett par Star Wars-relaterade recept. Som jag inte kommer att använda nu.
Vart börjar man då? Med vad man kan hitta för ätbart på Hoth, förutom Tauntaun? Eller hur man hittar vettiga råvaror på en planet bara består av en stor stad, Coruscant? Är det grillat som gäller vid midsommarfirandet på Mustafar?
Nej, dagen till ära tänkte jag börja på Tatooine och göra min version av den troligtvis mest kända drycken i hela sagan, nämligen den blåa mjölken. Drycken som kommer från det jakliknande djuret “Bantha“.
I första filmen, alltså film nummer fyra i ordningen, så häller Luke Skywalker upp en mugg med den blå drycken. När jag kikat runt efter inspiration till blå mjölk tycker jag att de flesta recept tar lite väl enkla vägar genom att använda komjölk och blå karamellfärg. Jag menar, hur kul och gott är det?
Även om mjölken i filmen kommer från ett djur så tror jag mer på att göra min blåa mjölk växtbaserad, det passar vår värld, vår tid och vårt matsmältningssystem bättre. Jag valde att basera den på sojamjölk, men det går lika bra med rismjölk (med havremjölk tog havresmaken över för mycket). För att få till den blåa färgen ville jag använda blåa ärtblommor (blue butterfly pea), som finns både som te och spulver. Används, förutom till te, även till att ge färg åt allt från smoothies till bakverk. Tyvärr hade någon använt sig av kraften och förflyttat ärtblommorna någonstans långt, långt bort. Blå karamellfärg fick – trots allt – gå under täckmantel och vara ersättare.
Smaken då? Jag tänker mig en dryck som är god både att dricka kall som varm, är enkel i utförande men med en smak som sticker ut. Jag smaksatte min blåa mjölk med lönnsirap och kardemumma. Snabbt recept nedan.
- 2,5 deciliter sojadryck/sojamjölk
- 2 teskedar lönnsirap
- 1 tesked malen kardemumma
- 2 teskedar blå karamellfärg (eftersom jag inte hade blå ärtblomma hemma)
- Gärna en isbit eller två
Blanda sedan samman allt, smaka av och servera gärna med is i.
Som ni säkert redan gissat, med tanke på bilderna, så tänker jag mig såklart någonting att äta till denna blåa dryck, och vad passar då bättre än Yoda-muffins med frosting?
Ingredienser, ger cirka 12 stycken
- 2 deciliter fint rivna morötter
- 125 + 75 gram rumstempererat smör
- 1,5 deciliter socker
- 2 styck ägg
- 1,5 deciliter mjölk av valfri sort (tex ko, jak, bantha)
- 2,5 deciliter mjöl
- 2 teskedar bakpulver
- 1 tesked kanel
- 1 tesked kardemumma
- 2 deciliter florsocker
- 50 gram färskost
- 1 tesked limejuice
Bakning och tillagning
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa smör och socker så att det blir vitt och pösigt. Vänd sedan i mjölken och äggen, ett ägg i taget. Observera, Padawan, att vända ihop smeten, inte vispa eller röra frenetiskt. Vänd i de rivna morötterna.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en egen bunke. Därefter vänder du i det i smeten, använda gärna en slickepott och se till att allt blandas samman.
Häll upp smeten i muffinsformar och grädda högt upp i ugnen i 15-20 minuter. Dom ska vara gyllenbrunt vackra när de är färdiggräddade.
Under tiden muffins gräddas så rör du ihop frostning. Börja med att blanda ihop smör och florsocker till en slät massa, därefter blandar du i färskost och limejuice.
Låt dina muffins svalna innan du toppar med frosting.
Sedan använder du dig av “the force” (i mitt fall är det min fru) och skapar små Yoda av sockerpasta och karamellfärg.