Hem Inspiration Söndagsintervjun: Litet Kök
Andreas Lycker Litet Kök intervju

Söndagsintervjun: Litet Kök

av senses.se

Hur uppkom idén till Litet Kök?

Idén har funnits ett tag faktiskt, dock inte under det namnet. Den kom första gången en dag när jag, efter kockutbildningen, arbetade på en arrenderad restaurang. Då såddes ett litet frö. 

Sedan har det fröet bytt skepnad ett par gånger under resans gång. Den började i form av en ”food truck”. Sen gick tanken från ”food truck” till att transformerats till restaurang, därefter någon form av trattoria till pop-up restaurant men nu slutligen blivit catering hemifrån.

Då kommer vi till det egentliga svaret på er fråga och det är att ”Litet kök” föddes på ett flygplan mellan Kiruna och Kalmar. Vi (jag och familjen) hade varit uppe i Jukkasjärvi där vi bland annat bodde på ishotellet, vandrade lite i Abisko och blev kulinariskt överraskade på en restaurang i Scandic Hotell. Så, vi satt på planet hem med varsitt papper och skissade på namnförslag. Och där kom namnet till oss. Namnet kändes så självklart för oss.”Litet kök”. Helt enkelt. 

Andreas Jessica Lycker Litet Kök
Andreas och Jessica Lycker – Litet Kök

Vad har Litet Kök för matfilosofi?

Vår filosofi har alltid varit att mat ska lagas från grunden med bästa möjliga råvaror. Ekologiskt i största möjliga mån och gärna lokalproducerat. Att maten lagas med passion och kärlek för hantverket. Vi värnar också om miljön och vill göra så lite miljöpåverkan som möjligt. Vi använder därför minimalt med plastprodukter. Till luncherna levererar vi maten i pappersförpackningar och vid middagar använder vi glasförpackningar (som sedan lämnas tillbaka till oss). 

Hur fungerar det med att driva catering hemifrån?

Det fungerar alldeles utmärkt, tackar som frågar. Först får man prata med kommunen och få köket godkänt för cateringverksamhet, sedan är det bara att ”varsågoda, börja baka…” :) Eller, ja laga mat. Men jag bakar en del också. 

paj Litet Kök
Foto: Jessica Lycker

Visst får man anpassa det man lagar och även mängderna till ett hemmakök och inse att man inte har precis samma möjligheter som i ett professionellt restaurangkök. Men man kan åstadkomma så mycket med enkla medel och vi anpassar helt enkelt vad vi lagar till kapaciteten hos köket. 

Sen är det ju också väldigt förmånligt att kunna arbeta hemifrån, att inte ha någon extra lokalhyra eller sådant som tillkommer. Möjligheten att kunna låta sitt barn vara hemma efter skolan är även det guld värt. Vi värdesätter väldigt mycket att få tid med varandra. Att jag kan laga den mat jag vill är ju superroligt det med. 

Andreas Lycker Litet Kök

Vad är framtidsplanerna för dig som kock?

Att laga mer fantastiskt god mat och kunna få fler att ta del av den. Sen har jag alltid som mål att utvecklas mer som kock, lära mig mer om matlagningsmetoder och råvaror och prova nya saker.  Sedan finns en tanke och den återkopplar till det jag pratade om tidigare. Nämligen en food truck, det finns i framtidsplanerna. Fast vi har inte bestämt något ”när”. Det kommer när tiden är inne. Vi är öppna för samarbeten också och tycker det är superkul och lärorikt att kunna få utbyta kunskaper och hjälpa varandra med resurser. Vi har ett spännande samarbete på gång nu i sommar med ett lokalt cafe, där vi kommer göra middagar fem lördagar i sommar. Dessutom kör vi en middag på ”mors dag”. 

Slutligen, vilka är dina topp fem prylar i köket?

Ohh, kul fråga. Utan någon särskild ordning; digital köksvåg som används till det mesta, den trofasta kockkniven, zestjärnet som jag använder till att riva allt som man kan tänka sig att riva. Måste också nämna min mixer som är helt fantastiskt bra och effektiv, den mixar allt. Allt! Sist men inte minst vill jag slå ett slag för gjutjärnspannan, underbar stekpanna. De får vara mina topp fem.   

Superkul att få prata med er, men måste kila nu, pastavattnet kokar…

Besök gärna Litet Kök (hemsidan).

Andreas Lyckers alla smarriga recept på senses.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.